Legea ANI a trecut de Comisia juridică: Au fost reintroduse prevederile eliminate de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii privind Agenţia Naţională de Integritate în care au fost reintroduse prevederile respinse anterior de către Senat.

Dezbaterea proiectului de act normativ va avea loc în plenul Camerei Deputaţilor în sesiunea extraordinară din 16 august. 

Mai citeşte şi:

Boc: Din declaraţiile de avere trebuie să dispară anumite date personale

Astfel, Comisia juridică a Camerei a stabilit reintroducerea în Legea ANI a termenului de trei ani în care Agenţia poate face verificări, precum şi reintroducerea prevederii referitoare la o singură declaraţie de avere, aşa cum a solicitat, în punctul său de vedere, susţinut în faţa Comisiei, premierul Emil Boc, transmite Mediafax.

Legea ANI mai prevede obligativitatea de a-şi depune şi publica declaraţiile de avere pentru liderii de sindicat şi membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor şi celorlalte categorii supuse acestei prevederi. Decizia a fost luată după aproximativ patru ore de dezbateri, informează Agerpres. 

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda, că noul proiect de lege privind ANI nu mai are hibe, iar Curtea Constituţională nu îl va mai putea declara neconstituţional.

"Vreau să cred că ceea ce am făcut azi în Comisia juridică va rezista în faţa oricărui atac la Curtea Constituţională, deoarece am încercat să respectăm atât normele de tehnică legislativă, cât şi dreptul la viaţa privată. Practic, ceea ce a rezultat azi, aici, cu siguranţă, spun eu, va rezista în faţa Curţii Constituţionale", a spus Buda.

"Acest formular în forma în care el va fi afişat pe site, adică cu datele de identificare obturate, atunci va respecta şi decizia Curţii Constituţionale", a explicat Daniel Buda, care a adăugat că formularul va conţine "absolut tot", inclusiv bijuteriile, conturile, casele deţinătorului.

"Nu o să apară adresa exactă a imobilelor, dar în rest vor apărea toate elementele de care vorbeam adineauri. Vor apărea inclusiv contractele care vor fi derulate cu statul (în declaraţia de interese - n. r.) de către demnitari. Au fost introduse şi cardurile de credit, deoarece s-a apreciat, în urma discuţiilor, că ar intra în sfera împrumuturilor bancare şi atunci s-a apreciat ca fiind necesar să fie introduse şi aceste carduri de credit. De asemenea, s-a lărgit şi sfera persoanelor obligate să depună declaraţii de avere: membrii CES şi liderii de sindicat, liderii confederaţiilor sindicale", a explicat preşedintele Comisiei.

Reamintim că, în 19 iulie, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională legea adoptată de Parlament privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite