Video „Jos labele de pe fermierii şi procesatorii români” - Reacții dure la boicotul din supermarketuri
0Florin Barbu, ministrul Agriculturii, le transmite celor care fac politică în momentul de faţă „să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români”.

„Eu am transmis public ce am avut de transmis şi încă o dată rog pe toată lumea - şi pe cei care fac politică în momentul faţă - să lase fermierii, să lase procesatorii în pace, să nu creeze dificultăţi financiare producătorilor români şi, în continuare, dacă au anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale privind partea de comerţ - unde partea de comerţ este integrată la Ministerul Economiei, dar asta este întotdeauna, chiar dacă n-am atribuţii în comerţ am intervenit prompt pentru fermierii şi procesatorii români - să vină să stea la masa discuţiei cu noi, la Comitetul de monitorizare pe care îl avem constituit la nivelul Ministerului Agriculturii. Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toţi să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii Florin Barcu.
Acesta a reiterat că în lanţurile de magazine de retail 70% dintre produsele procesate, la raft, sunt româneşti. Întrebat dacă există un studiu în acest sens, el a răspuns: „Studiul normal că există. Există studiu şi la Consiliul Concurenţei, dar dacă vrei şi mergeţi cu mine într-un magazin de retail şi luăm un produs, aliment de bază, făina, nu există decât un singur produs care vine din import, celelalte 12 sunt realizate de procesatorii români. Dacă mergem pe gama de ulei, acelaşi lucru se întâmplă”.
Boicotul supermarketurilor criticat și de eurodeputații români
Eurodeputații PNL au reacționat pe rețelele de socializare cu privire la boicotul supermarketurilor anunțat de candidatul la alegerile prezidențiale Călin Georgescu. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat importanța pieței libere, în timp ce Daniel Budă a explicat că supermarketurile au rolul lor

„Călin Georgescu vrea să o ducem ca în comunism, când el poate o ducea bine, dar românii o duceau rău. Călin Georgescu vrea să ne întoarcem în izolare și sărăcie, la fel ca în perioada comunistă, când nu aveam ce mânca și magazinele erau goale. Sau ca în anii ’90, când inflația topea puterea de cumpărare a românilor”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.
Potrivit eurodeputatului, „realitatea este că, datorită aderării la Uniunea Europeană, a pieței libere și a democrației, ne permitem acum de patru ori mai multe lucruri comparativ cu acum 25 de ani. Veniturile reale ale românilor au crescut de patru ori în ultimul sfert de secol. Datorită standardelor europene, avem acces la produse de calitate mult mai bună, atât românești, cât și străine. Produsele pe care acum 25 de ani ni le aduceau cu greu rudele din Germania, Italia sau Franța le găsim acum la orice colț de bloc”.
„Călin Georgescu vrea să întoarcem spatele pieței libere care ne-a adus un nivel de trai mai bun. Majoritatea covârșitoare a românilor o duce mai bine acum decât în perioada comunistă sau în anii ’90. Cel mai probabil, Călin Georgescu este printre puținii care o duceau bine în comunism și de aceea vrea să ne aducă înapoi acolo. Noi trebuie să-i spunem: Nu, mulțumim! Mergi singur”, a mai scris Mureșan.
Eurodeputatul Daniel Buda a publicat pe Facebook un videoclip în care își face cumpărăturile dintr-un supermarket din Cluj, explicând că are o altă părere față de Călin Georgescu și că supermarketurile au rolul lor.
„Cetățenii români nu trebuie să se lase manipulați! Susțin piețele locale și lanțurile scurte de aprovizionare, dar supermarketurile sunt complementare în garantarea securității alimentare”, a scris europarlamentarul.
Îndemnul lui Călin Georgescu, lansat către susținătorii săi, de a boicota supermarketurile ar putea îngropa industria alimentară. Producătorii români își vând între 60 și 80% din producție prin rețelele de retail, iar măsura ar avea consecințe catastrofale. Sunt alte soluții pentru scăderea de prețuri, spun specialiștii.
„Un demers nobil de sprijinire a producătorului român” și-a numit Călin Georgescu „chemarea” pe care a lansat-o susținătorilor săi de a nu-și mai face cumpărăturile în supermarketurile sau hipermarketurile cu acționari străini, timp de o săptămână, în perioada 10-16 februarie. În acest interval, românii ar trebui să se îndrepte către piețe și către magazinele românești. De ce? Pentru că prețurile pe care le practică supermarketurile sunt prea mari, spun Georgescu și susținătorii săi, iar profiturile nu rămân în țară.
Datele care îl contrazic pe Călin Georgescu după ce a susținut că „marile multinaționale raportează profit zero”
Călin Georgescu îndeamnă populația să boicoteze marile lanțuri de magazine pe motiv că declară profituri zero. În realitate, situația este cu totul alta, iar acestea au profituri de sute de milioane de euro.
Georgescu a mai acuzat marile lanțuri de magazine că au introdus case de marcat automate pentru a renunța la angajați. Și de această dată realitatea e diferită.
Declarațiile lui Georgescu sunt contrazise de datele publicate de companii pe mfinante.gov.ro, site-ul Ministerului Finanțelor.
Potrivit acestor date oficiale, publicate pentru anul 2023, care pot fi consultate de oricine, marile lanțuri de magazine raportează profitul. În plus, acestea declară și numărul de angajați, relatează HotNews.
Lidl Discount – Profit: 1.078.382.276 RON, la o cifră de afaceri de 21.767.076.278 RON. Are peste 11 mii de angajați;
Kaufland România – Profit: 864.897.809 RON, la o cifră de afaceri de 18.346.111.498 RON. Are peste 14 mii de angajați;
Carrefour România – Profit: 249.032.558 RON, la o cifră de afaceri de 11.350.140.806 RON. Peste 9 mii de angajați;
Mega Image – Profit: 218.633.929 RON, la o cifră de afaceri de 9.883.474.314 RON. Peste 10 mii de angajați;
Auchan România – Profit: 86.738.368 RON, la o cifră de afaceri de 7.255.097.289 RON. Peste 7 mii de angajați.
Ce produse românești a cumpărat premierul
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat pe TikTok ce produse româneşti a cumpărat din supermarket, înainte de boicotul anunţat de Călin Georgescu. Nu au lipsit jumările, laptele, chefirul de capră, pateul sau cârnații.
Premierul a mai cumpărat o conservă de ciorbă de burtă dreasă cu smântână, fasole roşie, salam sau muşchiuleţ de pui.
Acesta a mai achiziționat două eugenii şi ciocolată cu rom, un gem de piersici şi făină bio de grâu. Ca băuturi a cumpărat un suc natural de mere, trei beri și două sticle de vin. De asemenea, a achiziționat produse românești pentru curățenie, precum și mâncare pentru pisici.
„Sunt total de acord cu boicotarea supermarketurilor în ceea ce priveşte creşterea de preţuri dar cred că putem rezolva acest lucru şi modificând legislaţia. Tutuşi, boicotând supermarketurile boicotăm şi producătorii autohtoni, şi pe români. Părerea mea este că trebuie intervenit legislativ şi toată gama de produse să aibă acelaşi adaos comercial, pe toată linia de distribuţie, plus desfacere. Eu aşa aş vrea să fac în viitor”, a spus Marcel Ciolacu, într-un videoclip postat duminică pe TikTok.