Iohannis: România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educațional. Un moment crucial pentru dezvoltarea țării

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, luni, înt-un mesaj transmis în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului „The Future of Higher Education – Bologna Process Researchers’ Conference” (Viitorul învățământului superior - Conferința Cercetătorilor Procesului Bologna), că „România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educațional”, subliniind importanța organizării acestei întruniri la București.

Iohannis: Înregistrăm progrese remarcabile în integrarea politicilor bazate pe dovezi Foto: Arhivă
Iohannis: Înregistrăm progrese remarcabile în integrarea politicilor bazate pe dovezi Foto: Arhivă

Președintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj celei de-a cincea ediții a evenimentului „The Future of Higher Education - Bologna Process Researchers’ Conference” în semn de apreciere pentru implicarea susținută și eforturile organizatorice ale Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. „UEFISCDI rămâne unul dintre partenerii constanți ai Administrației Prezidențiale, iar activitatea instituției de sprijinire a cercetării românești este recunoscută și apreciată”, a spus șeful statului.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a susținut că abordarea consecventă a UEFISCDI în organizarea acestor conferințe începând cu anul 2011 a demonstrat angajamentul României pentru Spațiul European al Învățământului Superior și pentru principiile și obiectivele Procesului Bologna, „pe care le împărtășim cu toții”. Șeful statului a spus că astfel de evenimente se numără printre inițiativele rezultate din perioada în care România a coordonat Secretariatul Bologna, între anii 2010-2012, „când atât doamna Ligia Deca, în calitate de șef al Secretariatului Bologna, cât și UEFISCDI au început tradiția conferințelor de acest fel, care stimulează dialogul și sporesc cooperarea academică între cercetătorii din întregul Spațiu European al Învățământului Superior”.

Progrese în integrarea politicilor bazate pe dovezi

Klaus Iohannis a afirmat că aceste conferințe contribuie la creșterea vizibilității rezultatelor activităților de cercetare.

Scopul acestor conferințe este remarcabil: contribuie la creșterea vizibilității rezultatelor activităților de cercetare care se referă la implementarea obiectivelor Procesului Bologna și comunică, de asemenea, rezultatele miniștrilor educației care se întrunesc în Conferința Miniștrilor, organizată ulterior.

Politicile bazate pe dovezi sunt comune și considerate o bună practică la nivel internațional, iar România înregistrează progrese remarcabile în integrarea acestui principiu în guvernarea de zi cu zi, îmbunătățind planificarea strategică inclusiv a bugetelor pentru a alinia resursele cu prioritățile de politică publică, în timp ce investește în creșterea capacității instituțiilor publice de a monitoriza și evalua implementarea și rezultatele politicilor publice”, a susținut Iohannis.

Șeful statului a spus cu privire la concluziile lucrărilor de cercetare prezentate că „sunt cruciale pentru asigurarea unor politici publice eficiente, care vor contribui la atingerea obiectivelor comune specifice inițiativei pe care o împărtășim - construirea Spațiului European al Învățământului Superior”.

Importanța desfășurării acestei ediții la București

Klaus Iohannis a subliniat și că cercetătorii angrenați în Procesul Bologna, „au un rol-cheie în a ne ajuta să înțelegem experiența unică pe care o reprezintă Spațiul European al Învățământului Superior”.

„Este o oportunitate deosebită să avem experți în politici educaționale din toate țările membre ale Spațiului European al Învățământului Superior aici, la București, într-un moment crucial pentru dezvoltarea țării. România traversează un amplu proces de reformă a sistemului educațional, demarată prin proiectul „România educată”, pe care l-am inițiat. Viziunea pentru viitorul educației românești a impus schimbări semnificative în modul în care educația se desfășoară, în organizarea sistemului educațional și în alocarea resurselor. De asemenea, există acum ținte ambițioase pentru învățământul superior, cercetare, dar și în ceea ce privește educația adulților. Prin urmare, analiza rezultatelor activităților dumneavoastră de cercetare privind implementarea politicilor Procesului Bologna în țările pe care le reprezentați poate constitui o bună oportunitate pentru decidenții români, precum și pentru reprezentanții instituțiilor de învățământ superior, care sunt primii responsabili la noi pentru transpunerea politicilor în acest domeniu”, a susținut președintele țării.

Șeful statului a menționat și contextul celor două crize globale în care se desfășoară conferința, „prima ediție care are loc după pandemia de COVID-19 și de la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, salutând printre altele inițiativa organizatorilor de a evalua provocările generate de acestea

Mă bucur că, iată, România vă este gazdă și vă oferă o platformă pentru prezentarea rezultatelor, pentru schimbul de idei, pentru identificarea de noi oportunități și proiecte comune, precum și pentru planificarea cercetării inovatoare de mâine, într-un mod care să consolideze legăturile dintre țările noastre ca membri ai Spațiului European al Învățământului Superior”, a conchis Klaus Iohannis, dorind tuturor „discuții productive”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier prezidențial în Departamentul Sănătate Publică.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite