Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a declarat că situația privind blocarea aderării României la Schengen trebuie tratată cu diplomație de către autoritățile statului român, subliniind că nu va exista un boicot din partea statului la adresa Austriei.

Președintele a subliniat că nu va exista un boicot al statului la adresa Austriei FOTO Arhivă
Președintele a subliniat că nu va exista un boicot al statului la adresa Austriei FOTO Arhivă

Președintele a precizat că în ceea ce privește eșecul aderării la spațiul de liberă circulație european, „în realitate, există două probleme”: atitudinea Austriei și faptul că votul Olandei a fost unul mixt. 

Președintele a explicat astfel că Austria care „acum a votat NU, dar recent Cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare, nu înseamnă un NU definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost valabil și pentru România și pentru Bulgaria”.

Avem însă și a doua problemă care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt: pentru România a fost un DA, pentru Bulgaria a fost un jumătate NU. Știu chiar de la premierul Olandei, că acest NU pentru Olanda, iarăși, nu a fost ceva definitiv, este dorința și acolo a unei amânări până când se mai clarifică anumite probleme. Deci acestea sunt chestiunile care trebuie tratate și trebuie rezolvate”, a mai explicat Iohannis.

Șeful statului a afirmat, totodată, că acest moment „poate fi tratat într-o singură cheie - cu diplomație”, subliniind că „orice altceva este exclus”.

Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. Este evident că până aici s-au făcut deja pași importanți”, a mai completat președintele României.

Noi scenarii pentru aderarea României la Schengen

În același timp, președintele și Coaliția calculează variantele pe care le au la dispoziție pentru un nou vot de aderare la Schengen, scenariul principal fiind cel al unei noi încercări toamna viitoare.

Un prim scenariu ar fi ca tema Schengen să fie discutată la Consiliul European din 15 decembrie. Iar odată cu această discuție, să se negocieze posibilitatea convocării unui Consiliu JAI extraordinar pentru perioada următoare. Însă pentru acest lucru ar trebui date edificatoare că Austria s-a răzgândit și că ne susține.

De altfel, într-un răspuns dat de Ministerul de Interne din Austria ziarului „Libertatea”, instituția menționa că Gerhard Karner (ministrul de Interne de la Viena) i-a spus lui Lucian Bode că țara lui nu va vota aderarea la Schengen pe 8 decembrie, ci propune ca termen toamna viitoare, însă și câteva condiții care să fie aplicate la nivel de UE, pe tema stopării fluxurilor de migrație.

Potrivit surselor „Adevărul” de la vârful PNL, inclusiv liberalii preferă să fie prudenți și să nu forțeze un vot foarte repede, adică în martie 2023, până nu au, de această dată, asigurări ferme că Austria nu se va opune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite