Iohannis, mesaj pentru Dragnea: Românii aşteaptă o guvernare pe măsură. Vor lideri cinstiţi. Nu mergeţi mai departe cu modificările Codurilor Penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos

Parlamentul s-a reunit miercuri într-o şedinţă solemnă consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri. Pe lângă mesajele de unitate, evenimentul a fost un prilej de atacuri între preşedintele României şi reprezentanţii PSD-ALDE, printre aceştia fiind Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă.

UPDATE Varujan Vosganian, liderul deputaţilor ALDE: Cele mai mari neîmpliniri în ultima 100 de ani sunt că România Mare nu mai e mare. De asemenea, faptul că Marea Unire nu a dus la o Românie unită în profunzimile ei.

UPDATE Dan Barna, liderul USR: Niciunul dintre noi nu credea că viitorul lui e decis de politicieni corupţi şi incompetenţi. Azi, în fruntea României sunt Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Florin Iordache. 

UPDATE Principesa Margareta, Custodele Coroanei României: Astăzi, după 100 de ani, cugetul nostru se bucură, în timp ce sufletul lăcrimează. Trebuie să admirăm pe oamenii politici de atunci pentru că au consolidat procesul unirii. Să păstrăm în suflet întoarcerea triumfală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Bucureşti. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Vin azi, în calitate de prim-ministru, cu un mesaj de pace şi unitate între români. Am încredere în capacitatea societăţii româneşti. Eu cred în consens, echilibru şi cooperare. Din păcate, sunt situaţii în care e dificil să se ajungă la consens. Orgoliile politice şi interesele politice nu au ce căuta pe acest drum. 

Trebuie să ne rezolvăm singuri problemele din România. Prin noi înşine, nu prin alţii, trebuie să fie deviza noastră. Poţi să critici, dar ca român, când vorbeşti despre România, trebuie să dai dovadă de echilibru. Trebuie să militezi ca ţara ta să fie tratată cu respect. să faci ce-ţi stă în putere ca românii să beneficieze de aceleaşi drepturi ca toţi cetăţenii europeni.

Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele Iohannis. Aşa cum am spus, am convingerea că indiferent de mizele politice, în calităţile oficiale avem datoria de a colabora, de a coopera. E o datorie dincolo de orice miză personală. E momentul să ne bucurăm de consens, de linişte, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Interesul naţional trebuie să primeze în faţa interesului personal“

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor:  Este cea mai mare sărbătoare a României. Azi, trebuie să marcăm faptul că pe 28 noiembrie, în urmă cu 100 de ani, Congresul General al Bucovinei a votat unirea cu România. Nimeni nu a reuşit să traseze graniţe în sufletul unui popor. Noi vom continua să fim uniţi. Am fost întrebat care e cea mai importantă realizare a României în ultima 100 de ani. 

Cred că la scara istoriei, cea mai importantă realizare e integrarea euro-atlantică  României. Am construit un cadru de securitate. E datoria noastră de a continua procesul şi de a consoliada poziţia în UE. Avem obiective clare: adoptarea monedei euro, intrarea în Schengen. Trebuie să avem un rol activ în NATO. 

Avem obiective clare. Adoptarea monedei euro, aderarea la Spaţiul Schengen. De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, atât în contextul norilor negri care s-au strâns la răsărit. Noi ca oameni politici avem datoria să ne comportăm ca adevăraţi români. Suntem oameni politici. Ne aflăm într-o competiţie permanentă. Ne criticăm, dar din păcate se merge prea departe. Trebuie să fim în primul rând români, să fim oameni politici dar să fim patrioţi când vine vorba de România. Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa. Să ne stabilim obiectivele pe care să le susţinem cu toţii pe o singură voce, pe limba românească. Să nu mai fie ca atunci când europarlamentari români au votat în PE împotriva României. Să încetăm acest război dintre români şi români pe care îl ducem în afara ţării şi în interiorul ţării. Separat putem fi frânţi unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră, însă împreună putem fi puternici. Şi eu, dar şi colegii mei, vrem să colabărm pentru ţara noastră. Vrem o strategie românească pentru ţara noastră. Împreună putem construi o Românie puternică în Europa, puternică în lume. Sunt mândru că sunt român. 

UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului: După 100d e ani a sosit momentul să citim întreg programul de la 1 Decembrie 1918 şi să vedem că unele prevederi au rămas în stadiul de proiect. Ar trebui să aniversăm şi un act autentic de democraţie, un manifest al democraţiei. 

UPDATE Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost mai prins de butonarea telefonului decât de discursul lui Iohannis. Nici Călin Popescu-Tăriceanu nu a reuşit să-i atragă atenţia fostului şef de stat. 

UPDATE Klaus Iohannis, preşedintele României: Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor: înfăptuirea unităţii naţionale. Elitele intelectuale şi politice ale începutului secolului XX ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament şi jertfă. Este vorba despre suveranii României, de prim-miniştri, de politicienii Regatului României ori de cei din Transilvania, Basarabia sau Bucovina. Este vorba despre oameni de ştiinţă şi cultură, după cum este vorba despre eminenţi păstori ai spiritualităţii poporului român.

Ei au rămas cu toţii în memoria naţiunii pentru că au urmărit cu tenacitate realizarea proiectelor şi aspiraţiilor naţionale. Rostite de la tribunele Unirii, cuvintele făuritorilor Statului naţional nu ne explică doar cum a fost posibilă întregirea României, ci ne transmit, peste ani, un patrimoniu de idei şi valori care îşi păstrează neştirbită actualitatea. Năzuinţa împlinirii unităţii naţionale a fost, totodată, şi expresia unor valori civice, întrunind adeziunea tuturor segmentelor societăţii, nu doar a elitelor. Marea Unire s-a putut înfăptui şi, mai ales, a durat pentru că propunea în plan intern drepturi şi libertăţi aşteptate de toţi oamenii. Ea susţinea în plan internaţional prevalenţa dreptului asupra forţei şi principiul frăţietăţii universale.

Cu privilegiul de a fi Preşedintele României în vremea Centenarului, preiau emoţionanta interogaţie a fruntaşului ardelean, făuritor al Marii Uniri, şi v-o adresez dumneavoastră, aleşilor naţiei: prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani?

Astăzi, întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin sau dacă vor avea curajul şi responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele demnităţii şi coeziunii naţionale. Răspunsul la această întrebare se găseşte, în ultimă instanţă, în oglinda clasei politice româneşti şi misiunea sa.

Mergem astăzi în direcţia corectă sau ne aflăm pe un drum greşit, care ne va duce în cu totul altă parte decât unde vrem să ajungem, ca naţiune? Aniversarea celor 100 de ani ai ţării noastre ne găseşte la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar.Secolul pe care l-am parcurs nu a fost deloc uşor, dar în ultimele lui decenii am reuşit să progresăm. Trăim într-o societate liberă, cu instituţii stabile, şi ne leagă un amplu parteneriat strategic de cea mai puternică democraţie a lumii, Statele Unite ale Americii.

Suntem parte a NATO, cu toate beneficiile de securitate care decurg din acest statut, şi suntem membri ai Uniunii Europene, integraţi în marea familie a naţiunilor, aşa cum au visat înaintaşii noştri.Nu ne-a fost simplu să ajungem aici. Şi, tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari speranţe pentru viitorul ţării noastre şi aşteptări îndreptăţite de la cei care o conduc. Cu atât mai mult de Centenar, românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să-şi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice.

Românii înţeleg că prosperitatea noastră depinde, în mod esenţial, de alegerile pe care le facem, de opţiunile de dezvoltare pe care le adoptăm, de consecvenţa în a ne urma angajamentele. Este timpul să înţeleagă acelaşi lucru şi majoritatea politică şi guvernamentală. Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice şi manipulatorii au semănat discordie şi au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri. Ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la demnitatea Centenarului şi nu îl dezonoraţi! Luaţi exemplul anului 1918: România îşi atinge potenţialul său doar atunci când politicienii sunt inspiraţi de năzuinţele oamenilor şi ghidaţi de un proiect naţional!

Sunt atât de multe probleme care-şi aşteaptă rezolvarea şi asupra cărora românii vor să vă aplecaţi. Este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise şi transparente, prin implicarea profesioniştilor şi prin dialog social, astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societăţii. Este încă timp să reveniţi asupra unor legi care nu au nici susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană, nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă.

Sunt atât de multe probleme care îşi aşteaptă rezolvarea şi asupra cărora românii îşi doresc să vă aplecaţi, de la readucerea la performanţă a marilor sisteme publice, la eficientizarea administraţiei publice şi modernizarea infrastructurii.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului. Şeful statului a fost întâmpinat de  Alina Gorghiu, Georgian Pop şi Marcel Vela. De obicei, preşedintele e aşteptat de şefii celor două Camere, în cazul de faţă, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Dintre foştii preşedinţi ai României mai sunt prezenţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, singurul absent fiind Ion Iliescu. iohannis va sta lângă Emil Constantinescu.

***

Şedinţa va începe la ora 14.00, cu intonarea imnului de stat, iar prima alocuţiune va fi rostită de către preşedintele Klaus Iohannis.

Conform programului adoptat de Birourile permanente, vor mai susţine discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi custodele Coroanei Române, principesa Margareta. 

La final, vor avea intervenţii de la tribună şi reprezentanţii grupurilor parlamentare, în limita a şapte minute pentru fiecare grup parlamentar.

La şedinţa solemnă au fost invitaţi şi foştii preşedinţi ai României, membrii Guvernului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii de Conturi, Academiei Române, Consiliului Legislativ, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Avocatul Poporului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite