Iohannis: Îi mulţumesc premierului David Cameron pentru frumoasa scrisoare de felicitare. Îl asigur de tot sprijinul meu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO AP
Klaus Iohannis FOTO AP

Preşedintele ales Klaus Iohannis i-a mulţumit astăzi premierului britanic David Cameron pentru scrisoarea de felicitare pe care i-a trimis-o cu ocazia alegerii sale în funcţia de preşedinte al României şi l-a asigurat pentru de tot sprijinul său pentru întărirerea relaţiilor bilaterale dintre cele douăp ţări.

„Îi mulţumesc premierului britanic David Cameron pentru frumoasa scrisoare de felicitare pe care mi-a adresat-o şi îl asigur totodată de întregul meu sprijin pentru întărirea relaţiilor dintre ţările noastre“, a scris Iohannis, pe pagia sa de Facebook, unde anunţă totodată că până pe 11 decembrie se află în SUA.

Ţări precum Germania, Marea Britanie, sau Franţa au ţinut ca mesajul de felicitare pentru viitorul preşedinte al României, Klaus Ioahnnis, să fie transmis de la cel mai înalt nivel: cancelar, premier, respectiv preşedinte. Iniţial, Rusia şi-a prezentat felicitările prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe.

Ce este mai important? Conţinutul mesajului sau rangul celui care transmite mesajul? Analistul politic, Adi Zăbavă, este de părere că aceste mesaje nu ţin cont neapărat de candidatul care a câştigat bătălia prezidenţială. „Cu siguranţă este foarte important şi cine transmite mesajul, dar încă nu putem vorbi despre o trecere a lui Klaus Iohannis la politică externă. Nu pot să spun că aceste mesaje sunt relevante. Ele creionează o linie clară, dar ar fi fost trimise şi dacă Victor Ponta câştiga. Poate prin alte persoane, dar ele ar fi fost transmise. În cazul Rusiei, relaţiile dintre cele două ţări sunt îngheţate, iar Iohannis nu a dat niciun semn că vrea să schimbe asta“, a spus Adi zăbavă, blogger „Adevărul“.

Analistul politic Radu Magdin crede că Rusia nu consideră că merită un dialog la nivel de preşedinte în acest caz.  „Rusia are o viziune imperiala, cand are ceva de comunicat, există o analiză de oportunitate. Cred ca nu se comunică la nivel de Preşedinte, căci nu se consideră că merita. Dacă ne uitam la comunicatorii preferaţi cu privire la România, vedem nivel MAE sau Rogozin, Putin e ocupat cu altele. Contează mesajul categoric, dar şi nivelul comunicarii: când ai o prietenie pentru o ţară, comunici la nivel simetric. Viktor Orban ar fi fost sunat de Putin, daca e să dau un exemplu. Însă nu cred că apelul de la Putin ar fi fost bucuria liderilor români într-o ţară relativ rusofoba“, a spus Magdin, blogger „Adevărul“.

Analistul politic, Dan Ionescu, crede că mesajul a fost transmis de Rusia prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Extern pentru a testa reacţia viitorului preşedinte al României. „Aş zice că sunt trei categorii: unele sincere, alte mesaje care sunt pur formale, pentru că aşa se obişnuieşte la astfel de evenimente, iar cel venit din partea Rusiei are o încărcătură simbolică specială şi nu este întâmplător. Din modul în care s-a raportat Traian Băsescu la Rusia, pentru că nu am avut cea mai codială relaţie iplomatică, este posibil ca acest mesaj să fie rece pentru a testa reacţia Bucureştiului“, a spus şi Dan Ionescu, blogger „Adevărul“.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a transmis, la două săptămâni după alegerile prezidenţiale, un mesaj preşedintelui ales, Klaus Iohannis, în care confirmă interesul său pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări. „Primiţi, vă rog, felicitările mele cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României. Aş vrea să confirm interesul în dezvoltarea relaţiilor ruso-române constructive, a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în domenii diferite. Vă doresc sănătate, bunăstare şi succese în activitatea de stat"“, se arată în mesajul semnat de preşedintele rus şi postat pe contul de Facebook al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite