Iohannis: Dacă UE ne obligă să primim mai mulţi imigranţi, vom folosi fonduri europene pentru extinderea centrelor de primire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) s-a reunit, joi, la Palatul Cotroceni, pentru a lua măsuri privind gestionarea crizei refugiaţilor. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat concluziile şedinţei CSAT, dar s-a referit şi la noua situaţie juridică a premierului Victor Ponta.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Au fost multe puncte pe ordinea de zi, dar s-au axat pe patru mari teme: modul în care se implementează strategia naţională a ţării. Au fost aprobate mai multe documente, printre care planul de implementare, Carta Albă a Apărării, etc. A doua temă a fost situaţia complicată din orientul Mijlociu. Au fost prezentate mai multe materiale pentru o informare corectă a membrilor CSAT. Au fost materiale legate de prezenţa românească în cadrul NATO. Toată lumea a fost de acord să participăm la forţele de intervenţie NATO.

Un punct s-a referit la participarea României la forţele de menţinere a păcii sub egida ONU. Va trebui să avem o contribuţie mai mare decât avem acum. Tematica cea mai aşteptată, cea a migraţiei. Am avut informări foarte bune în acest sens. S-a discutat modul în care România se va prezenta la Consiliul JAI de săptămâna viitoare. S-a explicat care este poziţia României. Ministrul de Interne va avea un mandat asemănător, şi anume că România este solidară cu celelalte state-membre, dar nu putem considera cotele obligatorii o soluţie.

Parlamenrul European a votat o recomandare care conţine cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, dar este un scenariu care este posibil. Dacă se întâmplă aşa ceva, este clar că trebuie să întreprindem ceva. S-a vehiculat ideea de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau construirea de centre de primire.

Despre trimiterea în judecată a lui Ponta

Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru prim-ministru şi pentru Guvern şi pentru PSD. Trebuie să recunoaştem că imaginea României are foarte mult de suferit. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea, iar cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii. Cea mai simplă soluţie ar fi cea pe care am propus-o şi în iunie.



„Joi, 17 septembrie a.c., începând cu ora 11.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la: Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 - 2019, intensificarea fenomenului imigraţionist la frontiera României. Măsuri privind gestionarea situaţiei, Carta Albă a Apărării, strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015 - 2020. În cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională. La finalul şedinţei CSAT, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine o declaraţie de presă“, se arată într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Obiectivul Schengen

La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă pentru a prezenta concluziile. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în discursul susţinut miercuri în Parlament că fenomenul migraţionist va fi unul dintre subiectele de pe agenda CSAT. „În cursul zilei de mâine, în cadrul CSAT vom conveni asupra paşilor pe care România trebuie să-i facă în acest proces, iar de câte ori evoluţia situaţiei o va impune voi comunica atât cu dumneavoastră, cu Parlamentul, cât şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii ale statului", a spus Klaus Iohannis în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat poziţia oficială a statului român privind criza imigranţilor care a lovit Europa. Şeful statului a spus că în Consiliul Europei au avut loc mai multe discuţii succesive despre problema refugiaţilor, iar poziţia României a fost de fiecare dată aceeaşi: România nu este de acord cu impunerea cotelor de către UE, ci pledează pentru cote voluntare.

Iohannis a spus că neapartnenţa României la spaţiul Schengen a ajutat, în mod paradoxal, România în acest exod al imigranţilor. Deşi şi-a fixat drept deziderat politic aderarea la spaţiul Schengen, preşedintele Iohannis a spus că se impune o analiză în CSAT a dosarului Schengen în ceea ce priveşte România. „Faptul că România nu este membră Schengen a fost un avantaj pentru noi, pentru că nu s-a putut intra în România pe o filieră care nu a putut fi supravegheată. Am inclus pe şedinţa CSAT şi o analiză a dosarului Schengen“, a mai menţionat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite