Iohannis cere intensificarea sprijinului pentru Ucraina: „Atenția este îndreptată mai mult spre Orientul Mijlociu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că nu trebuie diminuat ajutorul pentru Ucraina, dată fiind tendința actuală de concentrare a atenției pe Israel.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency

„Vom discuta, evident, despre războiul din Ucraina, și aici voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, nevoia de sprijin pentru Ucraina și, foarte mult, nevoia de atenție pentru Ucraina, fiindcă în ultima vreme, am observat cu toții, atenția este îndreptată mai mult spre Orientul Mijlociu, unde Israelul a fost atacat. Noi trebuie să fim foarte aplicați și să înțelegem că Ucraina este lângă noi, este o țară care va deveni parte din Uniunea Europeană și trebuie să continuăm cu foarte multă hotărâre sprijinul pentru Ucraina”, a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă nu va scădea susținerea pentru Ucraina după ce Slovacia a anunțat că nu va mai trimite ajutoare, șeful statului a punctat: „Slovacia a fost un partener bun pentru Ucraina și a livrat ce a putut, dar nu cred că putem să spunem că Ucraina a supraviețuit numai datorită acestor livrări. Au fost parte din pachetul care a fost pentru Ucraina. Este păcat că Slovacia și-a schimbat abordarea cu noul Guvern, dar asta este abordarea lor. Mai este cineva care are aceeași abordare. Tot păcat, tot lângă noi, dar noi vom continua. Deci, nu văd prin asta o problemă de ajutor pentru Ucraina. Majoritatea ajutorului nu s-a dus pe acolo și poziția României este fermă, a rămas neschimbată din prima zi și așa va rămâne”, a mai afirmat șeful statului.

Tema legată de războiul din Israel

A doua chestiune, evident, este Orientul Mijlociu, Israelul, care a fost atacat de Hamas. Aici lucrurile au devenit foarte complicate după atacul terorist pe scară largă. A început o etapă în care, din păcate, în plan umanitar s-a putut rezolva foarte puțin. Sunt în continuare și cetățeni de-ai noștri blocați în Gaza. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate acolo și este o situație care clar necesită o discuție aprofundată în Consiliu”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a vorbit și de eforturile de a-i scoate pe cei blocați în Fâșia Gaza. „Pentru cei care sunt blocați în Gaza, noi, împreună cu toată comunitatea internațională, facem eforturi să deblocăm situația. Din nefericire – spun din nefericire – până acum nimeni nu a reușit să facă acest lucru și nu suntem singurii care avem cetățeni blocați în Gaza. Noi suntem foarte, foarte implicați în aceste discuții și vom continua. Sper ca, la un moment dat, să apare un progres. Ce poate să facă România? Să continue să se implice în negociere, ceea ce facem, și o facem foarte bine. Doamna ministru Odobescu și întreaga echipă sunt foarte dedicați și foarte bine implicați. Iar în ce privește discuțiile de la Bruxelles, eu voi reitera poziția României, care este foarte bine cunoscută. Este o poziție stabilă de multe decenii, noi pledăm pentru soluția celor două state și pledăm, în același timp, pentru partea Israel, clar, au dreptul să se apere, asta este indiscutabil, și pentru partea palestiniană este clar că trebuie găsite soluții pentru a nu avea civili care până la urmă să plătească prețul acestui război, ci Hamas trebuie targetat”, a mai afirmat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite