Învinsul pierde tot. Orban a mărit miza alegerilor din PNL. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupta din PNL trece la alt nivel. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Lupta din PNL trece la alt nivel. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban l-a avertizat pe Florin Cîţu că învinsul de la Congresul PNL va pierde inclusiv funcţia deţinută în stat, adică şefia Guvernului sau a Camerei Deputaţilor, ceea ce înseamnă că şefia partidului devine un obiectiv esenţial.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, pentru prima dată cu subiect şi predicat, faptul că în urma Congresului din 25 septembrie, când este ales noul şef al liberalilor pentru următorii patru ani, candidatul care va pierde, indiferent că este vorba de el sau de Florin Cîţu, trebuie să-şi dea demisia din funcţia deţinută, adică de la şefia Camerei Deputaţilor sau din fruntea Guvernului.

„Eu, dacă pierd alegerile, eu îmi scriu înainte de 25 septembrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Asta e o chestiune de legitimitate democratică. Dacă un premier care candidează la funcţia de preşedinte al PNL pierde competiţia, ce autoritate şi ce legitimitate mai are să exercite funcţia respectivă, în condiţiile în care partidul nu-l mai sprijină? Cine-l mai ascultă? Asta e o chestiune de legitimitate într-o democraţie”, a subliniat preşedintele PNL, la Digi24. Întrebat dacă va fi forţată o eventuală demisie a lui Florin Cîţu, în cazul în care este învins, Orban a răspuns sec: „Asta vor decide forurile statutare ale partidului”.

Premierul nu a părut deloc încântat de situaţia unui Congres cu mize atât de mari. Florin Cîţu nu a vrut să comenteze provocarea preşedintelui PNL şi a căutat să fugă de un răspuns pe această temă. „Eu sunt în cursă pentru preşedinte PNL, despre acest lucru discutăm. Celălalt obiectiv al meu este să avem o guvernare cât mai bună, pentru că această guvernare este pentru români”, a declarat premierul, întrebat de depunerea mandatului de premier.

Ce spun specialiştii

Sociologul Alfred Bulai consideră că strategia lui Orban este de a pune presiune pe Florin Cîţu, mai ales că funcţia de premier şi cea de şef al Camerei implică lucruri total diferite din punct de vedere al impactului. „Să-ţi dai demisia de la preşedinţia Camerei Deputaţilor nu doare pe nimeni. A schimba premierul este o chestiune mai complicată şi cu alte implicaţii. Nu se poate compara. Sigur că este o presiune”, a declarat Bulai. De asemenea, sociologul este de părere că Puterea nu va fi afectată de astfel de declaraţii, iar lucrurilor se vor aşeza de la sine. „După congres vor reconsidera declaraţiile. Deocamdată PNL are nevoie de USR, de UDMR. Nici USR nu cred că ar putea să iasă acum de la guvernare. Ar trebui să mai stea măcar un an”, a completat Alfred Bulai.

La rândul său, politologul George Jiglău consideră că, prin modul în care a ales să procedeze, Ludovic Orban arată că în continuare este politicianul cu mai mare experienţă, mai ales că a trecut prin mai multe confruntări electorale. „E o mişcare care arată că Orban e politicianul versat şi cu experienţă. Nu are teamă să recurgă la un gest. Nu ştiu dacă va schimba dinamica pentru Congres. Probabil Cîţu nu va ridica mănuşa. Se va face că plouă. Nu prea cred nici că premierul îşi va depune mandatul de bunăvoie dacă pierde. Însă clar va avea o problemă de legitimitate, problemă pe care o va avea întreaga echipă care l-a susţinut”, a subliniat George Jiglău.

Forţarea demisiei, o nouă criză?

În ambele variante, renunţarea de bunăvoie la funcţie ar însemna rezolvarea situaţiei fără complicaţii. Însă totul se schimbă, dacă unul din cei doi lideri nu vrea să facă un pas în spate. În cazul premierului, refuzul lui Cîţu, în cazul în care partidul îi cere depunerea mandatului, ar duce la un nou episod Grindeanu. Mai precis, un partid sau o coaliţie de partide care trebuie să depună moţiune de cenzură împotriva propriului premier şi adoptarea acesteia pentru demiterea şefului Guvernului. În cazul preşedinţiei Camerei Deputaţilor, situaţia este tot una complicată. Liderul de grup al PNL ar trebui să propună revocarea şefului de la Cameră, iar Coaliţia să voteze, cu majoritate de 50% plus unu din numărul total al parlamentarilor, demiterea. Ar fi, practic, o procedură asemănătoare celei de la moţiunea de cenzură.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite