Întâlnire Toader-Timmermans pe tema legilor Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Foto: Inquam Photos Octav Ganea
Tudorel Toader Foto: Inquam Photos Octav Ganea

Ministrul Justiţiei Tudorel Toder şi secretarul de stat în MJ Marieta Safta au discutat la sediul Parlamentului European din Strasbourg cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor Justiţiei şi a stadiului actual al acestora, anunţă MJ.

"Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiţiei şi stadiul actual al acestora, modificarea codului penal şi codului de procedură penală, precum şi ultima decizie a Curţii Constituţionale privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Privitor la legile justiţiei, ministrul justiţiei a prezentat stadiul actual şi etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate şi soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale", precizează MJ.

În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, ministrul Justiţiei "a prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din coduri cu Decizii ale Curţii Constituţionale a României".

"De asemenea, cu privire la dispoziţiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader a menţionat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispoziţiilor legale cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie", anunţă ministerul.

Întâlnirea are loc cu o zi înainte ca în Parlamentul European să aibă loc o dezbatere cu privire la impactul modificărilor la legile Justiţiei asupra statului de drept în România.

Deputatul european Siegfried Mureşan a criticat marţi faptul că deşi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află încă de luni la Strasbourg, în perspectiva dezbaterii pe tema influenţei reformelor din Justiţiei asupra statului de drept, programul oficial al acestuia nu este cunoscut, el apreciind că ministrul vrea întâlniri cu uşile închise pentru a convinge că legile Justiţiei sunt bune, însă va eşua.

"Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se află încă de ieri la Strasbourg în contextul în care Parlamentul European dezbate mâine, în plen, situaţia justiţiei din România ca urmare a încercărilor PSD şi ALDE de a slăbi sistemul judiciar. Cu toate acestea, nu ştim nimic oficial despre programul ministrului Tudorel Toader de la Strasbourg. Un ministru are datoria să informeze cetăţenii cu privire la activităţile sale, nu să se ascundă", remarcă Siegfried Mureşan, concluzia sa fiind că "Ministrul Justiţiei se cere la întâlniri cu uşile închise pentru a convinge Europa că Legile justiţiei sunt bune", dar că "va eşua".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite