INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Sănătatea ne sperie mai tare decât declanşarea unui război. De ce se tem românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare temere a românilor priveşte sănătatea FOTO Arhiva Adevărul
Cea mai mare temere a românilor priveşte sănătatea FOTO Arhiva Adevărul

Research lansează, la comanda ziarului „Adevărul”, o nouă serie de cercetări sociologice asupra celor mai importante teme politice şi sociale. Azi, despre direcţia spre care se îndreaptă ţara şi despre principalele temeri ale românilor.


Puţin peste jumătate dintre români (50,8%) consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună. Faţă de acum un an, procentul este semnificativ mai mare (20,2% în mai 2014). În schimb, se remarcă o scădere a percepţiei comparativ cu măsurătoarea din decembrie 2014, când erau de această părere 56,3%.  Această tendinţă negativă pare să indice faptul că perioada de euforie post-electorală începe să se estompeze.

În ceea ce priveşte topul îngrijorărilor, locul I este ocupat de temerea înrăutăţirii stării de sănătate cu 24% (faţă de 17% în mai 2014). „Dezbaterile recurente cu privire la starea proastă a sistemului de sănătate au contribuit probabil în mod esenţial la această evoluţie“, cred cercetătorii. 18,2% dintre respondenţi identifică diminuarea veniturilor ca principală sursă de îngrijorare (faţă de 16% în mai 2014), iar 15,5% pierderea locului de muncă (în scădere semnificativă faţă percepţia din urmă cu un an când 22,7% dintre respondenţi indicau temerea faţă de posibilitatea perderii locului de muncă).

Posibilitatea unui conflict/război în zonă este identificată ca sursă principală de îngrijorare de 14,4% dintre români, în creştere semnificativă faţă de 9,9% în mai 2014. „Creşterea procentului celor care se tem de o asemenea perspectivă trebuie pusă pe seama permanentizării crizei din Ucraina, precum şi a declaraţiilor conflictuale făcute de o serie de oficiali ai Federaţiei Ruse“, interpretează sociologii INSCOP.

12,7% dintre români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor. „Faptul că procentul este sensibil mai scăzut faţă de mai 2014, când 24,5% se temeau de o asemenea perspectivă, se datorează probabil efectului pe care l-a avut anunţul Guvernului legat de reducerea TVA la alimente, inflaţiei foarte mici din ultima perioadă şi în general, discuţiilor privind relaxarea fiscală“, mai arată specialiştii.

În clasamentul temerilor românilor urmează producerea unor calamităţi naturale (5,3% în aprilie-mai 2015, faţă de 2,6%), instabilitatea politică (3,4% în aprilie-mai 2015) şi deteriorarea mediului înconjurător (2% în aprilie-mai 2015, faţă de 2,4%).

Când vine vorba despre ziua de mâine, românii se declară optimişti, într-o majoritate relativă. Astfel, 54% se gândesc la ziua de mâine cu încredere, 40,4% cu neîncredere, în timp ce doar 5,6% aleg varianta NS/ NR.
Femeile se declară mai încrezătoare în ziua de mâine (57,6%), decât bărbaţii (50,3%). După cum era de aşteptat, tinerii se declară mai încrezători în ziua de mâine (60,1%), comparativ cu vârstnicii (49,7%). Românii cu studii superioare, care au în general venituri mai mari sunt mai încrezători (60,8%) când se gândesc la ziua de mâine, decât persoanele cu studii primare (50,5%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015 pe un eşantion de 1085 persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

image
image
image
image
image
image
image

Citeşte şi:

Sondaj INSCOP: Femeile nu au un impact pozitiv în politică. Doar 25% din români cred în „femeia politician”

Un sondaj INSCOP, realizat la comanda „Adevărul“, scoate la iveală neîncrederea în posibilitatea ca femeile politician să aibă un impact pozitiv în politica românească. Românii cred că prestaţia în politică nu este legat de gen. Un procent destul de mare din cei chestionaţi nu au avut un răspuns, iar analiştii pun această indecizie pe seama „conformismului social“.

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Klaus dominatorul. Cum stau Ponta, Maior şi Isărescu la capitolul încredere

Preşedintele Klaus Iohannis îşi consolidează prima poziţie în încrederea românilor, la mare distanţă de cel care părea veşnic abonat la locul întâi, Mugur Isărescu.

INFOGRAFIE Legile Big Brother. Ce aleg românii între libertate şi securitate

Scandalul declanşat de respingerea, de către Curtea Constituţională, a celor trei aşa-numite legi Big Brother a determinat ca barometrul INSCOP Research, realizat la comanda ziarului „Adevărul”, să măsoare şi relaţia românilor cu binomul libertate-securitate.

INFOGRAFIE Sondaj: ce cred românii despre acţiunile anticorupţie din ultima perioadă. DNA, percepută de popor drept cea mai implicată instituţie

În pofida unei retorici virulente a unor politicieni sau comentatori, cetăţenii României percep în mod adecvat ofensiva anticorupţie declanşată în ultima perioadă, iar vizibilitatea mare a acestor acţiuni are un impact puternic asupra opiniei publice.

    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite