INFOGRAFIE Banii: cealaltă bucurie a vieţii de europarlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul unui europarlamentar sare de 6.000 de euro, la care se mai adaugă alte multe bonusuri. La bătrâneţe, eurodeputaţii se vor bucura de o pensie de 5.000 de euro pe lună

Parlamentul European se pregăteşte să-şi schimbe componenţa, odată cu alegerile de duminică. Dincolo de faptul că reprezintă epicentrul politicii europene, Legislativul european reprezintă o veritabilă maşină de tocat bani. De exemplu, costul anual pe care îl implică funcţionarea Parlamentului European este de 1,75 miliarde de euro - echivalentul a 2,3 milioane de euro pentru fiecare membru. Privind comparativ, în Parlamentul britanic, una dintre cele mai costisitoare instituţii din comunitatea europeană, se cheltuie  378.900 de euro pentru fiecare ales. O parte din această sumă colosală este cheltuită de oficialii europeni pe un moft: 200 de milioane de euro costă mutarea şedinţelor Parlamentului de la Bruxelles la Strasbourg, pentru 48 de zile pe an.

Alte sume frumoase mai sunt arse de Muzeul de Istorie Europeană sau pe cheltuieli pentru asigurarea securităţii clădirilor. Toate aceste sume au fost cheltuite începând cu 2008, anul colapsului finciar, şi vor fi chetuite în continuare. Individual, pe cei care vor ieşi câştigători duminică îi aşteaptă multe avantaje: salarii şi indemnizaţii de mii de euro, atât pentru ei, cât şi pentru apropiaţi.

Indemnizaţii fără explicaţii
Pentru membrii Parlamentului European, salariul reprezintă, de fapt, doar o parte din suma care le revine lunar. Salariul brut este  în valoare de 7.956 de euro, din care se reţin impozitul comunitar şi contribuţia la asigurarea de accident, pentru ca aleşilor europeni să le revină suma de 6.200 de euro. Pe lângă salariu, europarlamentarii mai primesc, însă, diverse indemnizaţii. Indemnizaţia pentru cheltuieli generale, de pildă, ajunge la valoarea de 4.299 de euro pe lună şi acoperă costurile de administrare a birourilor, factura telefonică şi taxele poştale.

În cazul în care europarlamentarii decid, de asemenea, să efectueze deplasări în alt stat cu excepţia ţării de origine, primesc şi o indemnizaţie de călătorie, tot în valoare de 4.299 de euro. Dacă pleacă, însă, în călătorii pe distanţe mai scurte de 800 de kilometri, nu au nevoie de vreun document justificativ pentru a primi bani din bugetul Uniunii.

În sfârşit, pentru zilele în care Parlamentul European îşi desfăşoară activitatea, europarlamentarii primesc o indemnizaţie de şedere, în valoare de 304 euro pe zi, menită să acopere cazarea la hotel, mesele şi alte cheltuieli. Nici în acest caz nu sunt necesare facturi sau alte dovezi ale plăţilor făcute.

Viaţa de după mandat
După terminarea mandatului, statutul de fost europarlamentar îi asigură celui în cauză o pensie de până la 5.000 de euro, adică aproximativ 70% din salariul avut în PE.  În România, astfel de pensii sunt excepţii. Doar magistraţii şi aviatorii pot râvni la o astfel de sumă la bătrâneţe. Aleşii europeni primesc pensie fără să fi contribuit la vreun fond special, iar plăţile se fac direct din bugetul PE, dar numai după împlinirea vârstei de 63 de ani. De asemenea, în cazul unui deces, pensia este transferată celei mai apropiate rude, soţiei sau copilului. În situaţia în care, pentru o perioadă cuprinsă între şase luni şi doi ani de la terminarea mandatului, foştii europarlamentari nu ocupă funcţii publice, li se asigură o indemnizaţie tranzitorie.

ue
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite