Încep pomenile politice în prag de an electoral

0
Publicat:

Parlamentarii Coaliției se întrec în proiecte prin care e pusă și mai multă presiune pe bugetul de stat, fiind pregătite noi beneficii pentru cei cu venituri reduse, tineri sau pensionari.

Aleșii din Parlament se întrec în proiecte cu impact financiar FOTO Shutterstock
Aleșii din Parlament se întrec în proiecte cu impact financiar FOTO Shutterstock

PNL a depus luni un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an, până la 31 decembrie 2024. Însă agățată de această prevedere e și cea prin care inițiatorii vor compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 de lei/locuință.

Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 de lei din costul repartitoarelor“, mai arată PNL, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Săptămâna trecută, de Senat a trecut un proiect, tot pe filieră PSD, privind Programul „Primul Monument Restaurat“. E vorba de credite preferențiale, garantate de stat, de până la 140.000 de euro, pentru restaurarea unor imobile sau părți de imobile cu regim de monument istoric. E vorba de credite date unor persoane fizice, nu juridice, care dețin imobile și care se pot încadra în această categorie. Potrivit expunerii de motive, conform datelor Institutului Național al Patrimoniului, în noiembrie 2021, în România erau cel puțin 801 monumente istorice pe cale de dispariție.

Trecut de curând de Senat și deja în circuitul de avizare la Camera Deputaților este un proiect al mai multor parlamentari PSD, inclusiv Gabriela Firea (prim-vicepreședintă a formațiunii) și Laura Vicol (șefă a Comisiei juridice din Cameră), prin care și persoanele tinere cu autism ar urma să aibă serviciile stomatologice decontate de stat. Mai precis, tinerii de până în 18 ani, dacă sunt doar la școală, sau 26 de ani, dacă urmează studii superioare. Inițiatorii spun că nu ar fi un efort bugetar mare, pentru că, potrivit datelor din 2019, erau circa 16.000 de persoane diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Beneficii date de la tineri până la pensionari

Săptămâna trecută, la Senat a fost dat în lucru la comisii un proiect de lege al mai multor liberali, prin care cei sub 18 ani vor putea să intre gratuit la toate muzeele și colecțiile aflate în subordinea instituțiilor publice centrale și locale. „Muzeele pot promova integrarea socială și diversitatea culturală. Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv și deschis“, arată inițiatorii.

Tot pe filieră liberală a fost dată în lucru la Senat, ca prim for, o inițiativă legislativă care prevede ca biletele de transport cu trenul rămase neutilizate de către pensionari în cursul anului să fie compensate cu bani. Iar contravaloarea biletelor neutilizate ar urma să le intre pensionarilor pe carduri la plata primei pensii din anul următor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite