Coaliția acționează indecis: cu o mână reduce cheltuieli, cu alta încurajează dezmățul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea nu se dezminte și, deși clamează că strânge cureaua, prin tot felul de acte normative guvernamentale, tot reprezentanții ei continuă să facă angajări pe bandă rulantă în teritoriu și să propună noi beneficii.

Marcel Boloș tot cere să fie strânsă cureaua, dar colegii nu aud FOTO Inquam Photos
Marcel Boloș tot cere să fie strânsă cureaua, dar colegii nu aud FOTO Inquam Photos

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, Legea privind măsurile fiscal-bugetare. Au fost crescute o serie de taxe și impozite, iar în cazul sectorului bugetar au fost vizate măsuri prin care are loc reducerea cheltuielilor. De asemenea, prin această lege au loc desființări de posturi la nivel central, în timp ce la nivel local aleșii au fost menajați, pentru a-și păstra personalul. 

Însă la nivel local, chiar dacă Guvernul a făcut concesia reducerii doar a 10% din posturi, primarii au ales să-și completeze echipele din instituții într-o perioadă în care ar fi trebuit să fie mai cumpătați. O analiză a „Adevărul” privind anunțurile de angajare în primării, publicate pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în ultima lună (din 25 septembrie, când a fost aprobat proiectul Legea privind măsurile-fiscal bugetare, până miercuri), arată că 320 de noi angajați sunt pe cale să intre în administrația locală.

Joi, încă 14 anunțuri de recrutare de personal în primării erau publicate pe site-ul ANFP. Printre administrațiile care își căutau un nou om era și Ceru-Băcăinți din județul Alba, instituție care are nevoie de un nou secretar general la primărie. Localitatea menționată este a doua cea mai mică unitatea administrativ-teritorială din țară. Potrivit ultimelor date ale AEP, pe listele pentru vot erau înscrise doar 195 de persoane.

Apelul lui Boloș

În paralel, Guvernul vine cu o nouă ordonanță de urgență pentru a mai reduce din cheltuieli, unde printre măsuri este oprirea investițiilor care au loc prin Compania Națională de Investiții. În schimb, tot Executivul este cel care a încurajat plăți pentru PNDL (ultima fiind din 12 octombrie – 91,22 milioane de lei) sau Anghel Saligny (cu ultima plată de 212 milioane de lei, în 10 octombrie), dar realizate prin bani din Fondul de Rezervă.

Inclusiv joi după-amiază, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a cerut aleșilor locali mai multă cumpătare în cheltuirea banului public, dând exemplul cumpărării unor produse doar pentru a nu rămâne cu fonduri în conturi. „Nu cred că mai putem continua cu cumpărăturile de la METRO, cu baxuri întregi, și poate dau un exemplu nepotrivit, de hârtie igienică, în prag de sărbători, pe motiv că pierdem banii. Să mai avem cumpătare. Numai pentru a se cheltui banii. Nu e firesc să facem acest lucru într-o perioadă cu asemenea angajamente față de Comisia Europeană”, a afirmat Boloș, într-o intervenție la Digi24.

Plouă cu beneficii

În timp ce la nivel guvernamental este făcută apologia chibzuinței bugetare, la nivel parlamentar, aleșii par să fie cu mână largă. Iar de data aceasta se remarcă partea liberală din Coaliție. De exemplu, zilele trecute a fost depus un proiect prin care tinerii sub 18 ani vor putea să intre gratuit la toate muzeele și colecțiile aflate în subordinea instituțiilor publice centrale și locale.

Anterior, tot liberalii au fost cei care au depus la Parlament o inițiativă legislativă care prevede ca biletele de transport cu trenul rămase neutilizate de către pensionari în cursul anului să fie compensate cu bani. Iar contravaloarea biletelor neutilizate ar urma să le intre pensionarilor pe carduri la plata primei pensii din anul următor.

Nu în ultimul rând, mai mulți aleși PNL au fost cei care parcă au uitat că obiectivul Coaliției este să comaseze din instituții, susținând crearea Institutului pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova, unde șeful mare va avea leafă de secretar de stat – 16.640 de lei, iar vicepreședintele – 14.560 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite