Video Ilie Bolojan, concluzie la finalul mandatului de la Cotroceni: „Românii merită mai mult respect”. Apel la unitate dinspre funcțiile publice
0Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și-a prezentat miercuri, 21 mai, bilanțul mandatului. Bolojan a arătat că interimatul său s-a bazat pe doi piloni: apartenența la Uniunea Europeană și NATO. Una dintre concluziile sale este că România are nevoie de consens pe teme importante.
„Acest mandat a fost preluat în condiții dificile, dacă vă aduceți aminte, cu o cotă scăzută de încredere în instituție. Veneam după anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, într-un climat de tensiuni sociale, iar mandatul a fost derulat tot în condiții destul de dificile - o autoritate scăzută, așa cum știți, pe care o are un Președinte interimar, pentru că nu are milioanele de voturi în spate și durata de mandat; de asemenea, într-o perioadă de precampanie și campanie electorală, în care orice faci, lucrurile sunt interpretate într-o cheie electorală; în condiții de turbulențe în politica internațională, pe care le știți, de la războiul din Ucraina, de la dialogul inconstant între Statele Unite și Uniunea Europeană, tarife, alte abordări - și toată această situație ne-a pus în conjunctura de a ne adapta, în primul rând, în permanent, și, sigur, de a face tot ceea ce a fost posibil pentru a onora această responsabilitate.
Și două domenii au fost importante, care, sigur, reprezintă și principalele responsabilități ale Președintelui României, cele care țin de politica externă și de apărare. Aici, împreună cu colegii care sunt de față, am avut în vedere ancorarea acestor două domenii pe doi piloni.
Pilonul apartenenței noastre la Uniunea Europeană, care înseamnă pentru noi condiții pentru prosperitate, înseamnă valori, înseamnă fonduri europene, înseamnă dezvoltare.
Al doilea pilon a fost apartenența la NATO și relația cu Statele Unite la Americii, pentru că NATO este o entitate eficientă și respectată cât timp principala forță militară care asigură funcționarea NATO și capacitatea de reacție este prezentă și își menține toate angajamentele și, deci, consolidarea relațiilor cu Statele Unite și Parteneriatul Strategic au fost al doilea pilon important.”, a explicat Ilie Bolojan în debutul conferinței de presă.
El a subliniat că toate întâlnirile bilaterale, summiturile la care a participat, poziționările internaționale pe care le-a avut, au avut în vedere acești doi piloni.
„În toată această perioadă, așa cum știți, au fost discuții foarte importante legate de domeniul apărării, care au însemnat consolidarea Flancului de Est al NATO, întărirea industriei naționale de apărare, integrarea acesteia în lanțurile valorice ale industriei militare europene și, sigur, accesarea fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziție prin programele pentru apărare. Și a fost un capitol important, pe care l-am derulat împreună cu reprezentanții Ministerului Apărării, ai Ministerului Economiei și ai Guvernului.
O altă direcție importantă a fost cea legată de stabilitatea politică internă și de dialogul instituțional. Colaborarea cu Guvernul în această perioadă a fost o prioritate pentru că, în condiții de deficit bugetar mare, instabilitatea politică înseamnă complicații și mai mari.
Și, dacă am făcut ceva, cred că această stabilitate a contribuit la derularea unor procese normale și a fost o direcție importantă și se cuvine să mulțumesc Guvernului României, fostului premier Marcel Ciolacu, dar și tuturor miniștrilor pentru această colaborare pe care am avut-o, care a însemnat că, în materie de poziționări externe, pe componentele de energie, de competitivitate, am avut poziții elaborate și toate angajamentele pe care ni le-am luat au fost respectate și direcțiile au fost stabilite împreună cu Guvernul”, a mai spus președintele interimar.
Organizarea alegerilor prezidențiale
O componentă importantă, poate una dintre cele mai importante în această perioadă legată de dialogul instituțional și de stabilitate, a însemnat organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale, potrivit președintelui interimar.
El a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestor alegeri, „de la cei care au fost prezenți în secțiile de votare, de la reprezentanții Ministerului de Interne care au asigurat securitatea votului, siguranța urmelor și așa mai departe, protecția secțiilor de votare și a cetățenilor, până la celelalte instituții, Serviciul de Telecomunicații Specială, Biroul Electoral Central și așa mai departe, care au avut un rol important, și consider că am avut niște alegeri desfășurate în bune condiții, în condiții de dezbateri politice, în condiții de libertate, de normalitate, și românii și-au exprimat punctul de vedere, și prezența mare la vot pe care am avut-o și derularea fără incidente și fără observații din partea celor care au supravegheat aceste alegeri arată că a fost o organizare bună și deci, încă o dată, le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați”.
„În această perioadă, pozițiile țării noastre au depins și de consultările cu ceilalți factori instituționali, cu partidele politice, cu europarlamentarii, cu oameni de decizie, cu mediul economic, în așa fel încât să existe un dialog instituțional, pe care l-am avut în această perioadă, și, de exemplu, poziționările pe politica externă, atunci când era nevoie și de votul Parlamentului, au fost făcute după consultarea partidelor politice”, a mai spus Bolojan.
Recâștigarea încrederii populației
Un alt punct important de pe agenda mandatului său a fost recâștigarea încrederii nu doar în instituția prezidențială, dar și, în general, în autorități, a mai spus Bolojan.
„Partea de transparență în ceea ce privește cheltuielile instituției, partea de dialog și de comunicare cu dumneavoastră, cu presa, sau cu cetățenii, atunci când a fost nevoie, partea de deschidere a Palatului Cotroceni sunt elemente de bază care eu cred că au contribuit la câțiva pași necesari, dar nu suficienți, pentru a lucra la creșterea încrederii în instituții”, a mai explicat Ilie Bolojan.
Concluzii la final de mandat
„În primul rând, că, pentru a juca în plan extern la potențialul maxim al țării noastre, avem nevoie de consens pe temele importante”, a subliniat Ilie Bolojan.
Pe relația cu Statele Unite, pe relația cu Uniunea Europeană, aceste relații nu sunt antagonice, ci sunt complementare și sunt o simbioză, a explicat Bolojan. Astfel, potrivit președintelui interimar, „cu cât lumea politică înțelege că putem avea un potențial maxim pe aceste teme importante, și nu numai pe aceste teme, dacă există un consens, cu atât vom putea fi mai bine poziționați și vom putea reprezenta pe cetățenii României mai bine și în anii următori”.
O altă colaborare despre care a vorbit Ilie Bolojan este cea dintre președintele României și Guvernul României: „Dacă vrem ca în plan intern să dăm randamente maxime, este nevoie de o colaborare între această instituție și Guvern, în primul rând. Pentru că, fără o colaborare, fără o poziționare pe problemele de politică externă, pe apărare, pe zona de justiție, pe economie, fără o consultare în așa fel încât pozițiile noastre să fie convergente în exterior, indiferent cine se duce să le reprezinte, din nou, nu putem livra maxim posibil pentru români în condițiile date”.
„A treia chestiune - performanța se face cu profesioniști. Atunci când ai profesioniști pe cât mai multe poziții, când sfaturile lor îți ghidează acțiunile, atunci capacitatea de a greși scade și deciziile pe care le iei sunt cât mai corecte posibil, și, încă o dată, mulțumesc echipei de profesioniști care m-au ajutat în această perioadă.
Dar asta e valabil peste tot, de la Guvern până la cea mai puțin importantă instituție, de la o primărie de reședință de județ până la cea mai mică primărie de comună. În ultimul rând, cred că încrederea se recâștigă prin respectul pentru cetățenii României.
Dar acest respect nu trebuie să-l facem doar verbalizat, ci trebuie să-l facem prin ceea ce realizăm în fiecare zi, prin comportamentul nostru, prin atitudinea noastră, prin modul în care ne exercităm o funcții, și cred că românii merită mai mult respect, și asta e o chestiune importantă pentru cei care suntem pe funcțiile publice, și trebuie să-i respectăm, indiferent de opțiunile lor politice, indiferent de criticile lor, și să încercăm, pentru că aceasta va fi o problemă importantă în perioada următoare, să reunim Româniile noastre”, a mai spus Ilie Bolojan.
Amenințările la adresa României
„E cert că instabilitatea economică și criza bugetară sunt o posibilă amenințare. Toate turbulențele internaționale sunt amenințări, complicații”, a mai spus Ilie Bolojan, întrebat care este cea mai mare amenințare la adresa României în această perioadă.
El a avut o poziție și cu privire la dezinformarea de pe rețelele de socializare. Întrebat de jurnaliști, Bolojan a precizat că „dezinformarea e o realitate și nu se va putea rezolva integral sau de pe o zi pe alta. Ține de colaborarea cu platformele, care s-a îmbunătățit de anul trecut, de reacția rapidă a instituțiilor competente pentru oprirea fake-urilor. O comunicare cât mai bună cu oamenii. Dar și măsuri de fond. A recâștiga încrederea în instituții și societate e o miză majoră pentru cei care sunt pe funcții publice. Recâștigarea respectului se face cu onestitate, bun simț”, a mai spus Ilie Bolojan, afirmând că are încredere că Nicușor Dan are capacitatea de a reduce dezbinarea și ura.
El a fost întrebat și care este cea mai importantă lecție din timpul mandatului său și pe care crede că trebuie să o transmită lui Nicușor Dan, la predarea ștafetei.
„Oamenii trebuie respectați, mai ales oamenii care își fac datoria, pe salarii mult mai mici decât ale noastre, în condiții mult mai puțin avantajoase și care, acolo unde sunt, contribuie ca noi cei de pe funcții publice să avem condiții bune pentru a da maximul posibil pentru țară și uneori nu facem acest lucru”, a răspuns Ilie Bolojan.
Încredere în viitorul președinte
Președintele interimar s-a arătat încrezător în capacitatea președintelui ales Nicușor Dan de a uni Româniile.
„Aşa cum a dovedit în activitatea de până acum, domnul Nicuşor Dan a dovedit că are această capacitate şi am încredere că va lucra în continuare pentru a aduna Româniile, pentru a reduce dezbinerea şi ura şi a creşte încrederea în societate”, a mai subliniat Ilie Bolojan.
Și în privința relației cu SUA, Bolojan s-a arătat convins că Nicușor Dan va lucra la consolidarea relației.
Întrebat dacă crede că viitorul șef de stat va menține Palatul Cotroceni deschis publicului, el a arătat, că Nicușor Dan poate lua o decizie de prelungire a programului în prima săptămână de mandat: „E valabilă până la începutul lunii iunie. Va intra în mandat probabil de la începutul săptămânii viitoare și va putea lua o decizie. Eu cred că este un lucru bun. Nu doar pentru bucureștenii din vecinătate care au acces la un parc de peste 10 hectare”.
Ce spune despre viitorul guvernării
El a mai afirmat că, cea mai bună soluție pentru viitorul guvernării este un guvern cu majoritate stabilă, asta însemnând un executiv cu PSD și nu unul minoritar, celelalte partide pro-europene neavând majoritatea necesară de 233 de oameni în Parlament. „Indiferent cine este prim ministru daca este o majoritate parlamentara stabilă și nu un guvern minoritar, acest lucru este un avantaj. În general încredere suplimentară”, a spus Bolojan, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.
„Împreună cu colegii din conducerea PNL, cred că avem obligația față de stabilitatea țării, să participăm la discuții pentru a susține formarea unui nou guvern care să acționeze urgent pentru evitarea degradării ratingului de țară, scăderea deficitului, modernizarea statului”, a mai arătat Ilie Bolojan. El a precizat că pentru poziția de premier este nevoie de majoritate și autoritate, iar un premier „nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști”.
Viitorul PNL
Referitor la criticile venite de la fostul candidat la prezidențiale Crin Antonescu, Bolojan a afirmat că „orice om politic are părerile proprii. Am fost cred două luni președinte interimar al PNL, responsabilitatea mea e limitată vizavi de rezultatele partidului”.
Ilie Bolojan promite însă că, dacă va avea un rol, va lucra ca „PNL să se schimbe pentru a veni cu oameni noi, performanți, să aibă o ideologie clară. Eu personal consider că partea de a fi conservator și a fi un liberal economic e un profil bun dar nu singurul pentru PNL”.
În privința oamenilor care ar putea veni în PNL dinspre partidele suveraniste, Bolojan a evitat să facă vreo referire la traseismul parlamentar. „Trebuie analizat caz cu caz, pentru că doar a pune etichete nu știu dacă rezolvă lucrurile. Personal sunt un adept al consecvenței”, a subliniat el.
Ilie Bolojan a preluat mandatul de la fostul președinte Klaus Iohannis pe 12 februarie. El are cel mai lung interimat în vârful statului, de 100 de zile. Pe durata mandatului său, Bolojan s-a autosuspendat din funcția de președinte interimar al PNL, unde se va întoarce după învestirea președintelui ales, Nicușor Dan.
