Vin din spate reformele care au bătut pasul pe loc. Lună de foc pentru Coaliție

0
Publicat:

Apropierea vacanței parlamentare pune Coaliția în situația să treacă la rezolvarea rapidă a unor reforme importante, cea mai urgentă fiind cea pensiilor speciale, dar și să facă tranziția de la un premier PNL la unul PSD.

Coaliția are de rezolvat probleme importante FOTO Inquam Photos
Coaliția are de rezolvat probleme importante FOTO Inquam Photos

Partidele Coaliției se văd confruntate, în mare măsură din cauza tergiversării unor reforme importante, dar și pentru că nu au reușit să se înțeleagă cu partenerii sociali, cu o întreagă listă de obiective pe care ar trebui să le bifeze cât mai rapid la începutul verii, până nu intră aleșii în vacanța parlamentară. Principalul motiv este că aceștia nu vor mai putea fi strânși la fel de ușor pentru voturile importante, dat fiind că încep vacanțele de sezon, iar Puterea a arătat și în condiții de activitate normală, în timpul anului, că poate da rateuri la vot simple.

Primul și cel mai important obiectiv, pe care îl vor rezolvat cât mai repede, este stoparea grevei din Educație. Un pas important e ca procentul profesorilor nemulțumiți să scadă constant în următoarele zile, pentru a mai tăia din elanul celor care vor să continue protestele din stradă. De asemenea, surse din Coaliție au precizat că reprezentanții partidelor de la nivel guvernamental au primit sarcină să negocieze și cu sindicatele din Sănătate, pentru a fi evitată o eventuală grevă și acolo.

Mari reforme, mereu amânate

Reformele majore, despre care se poate spune că sunt un reper în sistemul public, avansează într-un ritm foarte lent. De exemplu, reforma pensiilor speciale a luat o pauză de aproape două săptămâni, după ce la Comisia de muncă și la cea de buget s-au primit amendamentele de la Ministerul Muncii (condus de Marius Budăi) în urmă cu câteva zile. Discuțiile ar trebui să se reia pe 12 sau 13 iunie, pentru că în această săptămână nu este în calendar nicio dezbatere pe inițiativă, fiind așteptate puncte de vedere de la sindicate, dar și de la ministere, cu toate că de câteva luni proiectul e în circuit legislativ. Proiectul privind pensiile speciale ar fi trebuit să fie gata la 31 decembrie 2022.

Atât proiectul privind reforma pensiilor speciale, cât și cele referitoare la Codurile Penale fac parte din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Adică, pentru a o depune, toate obiectivele din trimestrul 3 și trimestrul 4 trebuie să fie îndeplinite. În cazul Codurilor Penale, declarate parțial neconstituționale de CCR, sunt așteptate motivările în Monitorul Oficial.

Însă, până la trimiterea acestei cereri de plată, la final de iunie, maximum începutul lui iulie, România trebuie să tranșeze discuțiile pe solicitarea de plată numărul 2, pentru a fi primiți banii. Iar discuțiile între Guvern și Comisia Europeană sunt în curs.

Alte două reforme esențiale ar trebui să fie gata în perioada următoare. Cronologic ar fi trebuit ca proiectul privind pensiile publice să fie gata până la 30 martie 2023. Deși Ministerul Muncii a pregătit două variante de proiect pe această temă, nici până în prezent nu a fost făcută o discuție aplicată pe acestea, cu atât mai puțin să fie pusă una din ele în procedura de avizare ministerială la Guvern. În România, în sistemul public de pensii sunt circa 4,7 milioane de persoane.

E cerută demisia lui Budăi

O altă reformă este cea a salarizării. Este și ultima, care, cel puțin din punct de vedere al respectării calendarului din PNRR, e în grafic, termenul-limită e 30 iunie. În contextul pregătirii legii salarizării, Marius Budăi este contestat de sindicate, fiind cerută și demisia acestuia.

„Lipsa de transparenţă, modul în care clasa politică ţine cu dinţii de privilegii aberante şi sfidătoare, precum pensiile speciale ale aleşilor, ratarea termenelor din PNRR, dar şi semnalele negative transmise de Bruxelles, arată clar incompetenţa Guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză. Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al Muncii și intrarea într-un dialog social real şi responsabil“, e solicitarea Conferației Sindicale Cartel Alfa.

Rocada premierilor depinde de greve

Surse din Coaliție au precizat că partidele ar vrea ca Nicolae Ciucă să-și depună mandatul de premier vinerea aceasta, în condițiile în care profesorii, sau majoritatea acestora, vor reintra la ore. În acest scenariu, printr-un calendar accelerat, până la jumătatea săptămânii următoare ar putea să și fie învestit noul Guvern, dacă și partidele se vor înțelege pe repartizarea ministerelor, în cazul în care nu vor respectarea protocolului de colaborare, ci vor ajustarea unor portofolii, conform doleanțelor din PSD și PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite