Video Guvernul a adoptat proiectul de buget pe anul 2025. Premierul anunță o creștere a veniturilor la bugetul de stat
0Premierul Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici la începutul ședinței Executivului, sâmbătă dimineață. Guvernul a adopta într-o ședință specială bugetul pentru anul 2025. Potrivit premierul, în prima lună a anului au fost colectați cu 7,5% mai mulți bani la bugetul de stat, față de aceeași perioadă a anului trecut.

UPDATE 11.00:
Guvernul a adoptat proiectul de buget pe anul 2025.
„România este o ţară în plină dezvoltare economică. Dacă ne uităm la PIB şi la recuperarea decalajelor, faţă de celelalte state membrie ale UE, putem să constatăm din Eurostat, statisticile oficiale ale UE, că România a lăsat în urmă, deja 7 state membre care au PIB pe capita mai mic decât cel din România şi suntem foarte aproape de Estonia şi suntem pe urcare. Este un lucru foarte important pentru că sunt în urma noastră, Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, ţări cu economii splide. Putem afirma că România se poate baza pe o creştere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare”, a declarat ministrul Finanţelor, Tnaczos Barna, după şedinţa de Guvern.
Potrivit ministrului,dezvoltarea „se deatorează, pe de-o parte, evoluţiilor pozitive din economie”.
„Unul dintre elementele cele mai importante este evoluţia productivităţii muncii. Putem constata că am lăsat în urmă plutonul din Europa Centrală şi de Est şi din acest punct de vedere România se situează în fruntea acestui pluton format din Bulgaria, Cehia, chiar Slovacia, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Polonia. Deci în ceea ce priveşte productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare”, a mai declarat ministrul.
UPDATE 10.00:
Șeful Guvernului a precizat la începutul ședinței că proiectul de buget pe anul 2025 este unul fără modificări de taxe și impozite și că aceștia „sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre”. „Este un buget de dezvoltare, la fel ca și anul trecut, în care investițiile ajung la un nou record, respectiv 150 de miliarde de lei, un plus de 30 de miliarde față de anul trecut. 20% din cheltuielile totale în 2025 merg către investiții și asta se va vedea în creșterea PIB-ului la 1.913 miliarde de lei, iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2 mii de miliarde, adică (...) dublu față de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică.
În paralel reducem costurile de funcționare a statului, cu 0,5 punte procentuale. Ajustăm și cheltuielile de personal și cele de bunuri și servicii. Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut de la 1 ianuarie salariul minim, în 2025 va crește cu 6,1%, peste nivelul inflației 4,4.
Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici și îmi asum această decizie. Continuăm sprijinul pentru economie și IMM-uri cu toate schemele de ajutor de stat din planul bugetar agreat cu Comisia Europeană.
Mi-aș dori ca împreună să promovăm firmele și produsele românesști oriunde, chiar și pe Tik Tok. (...)
Creștem simțitor în acest an descentralizarea finanțărilor publice către autoritățile locale”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a nunțat și o creștere de 7,5% a veniturilor la bugetul de stat.
De asemenea, potrivit șefului de Guvern, „cea mai mare miză a acestui an este exploatarea la maxim a fondurilor europene”, România având o „alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde de euro”.
11 miliarde vor fi alocate programelor Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR și 3,3 miliarde celor din fonduri europene.
Votul final în Parlament ar urma să aibă loc joi, 6 februarie.
Potrivit premierului, la bugetul de stat s-au colectat în ianuarie 2025 44,7 miliarde de lei, în comparație cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei, adică o creștere de 7,5.
***
Știre inițială
Ședinţa Executicului este programată la ora 10.00, iar pe ordinea de zi se află adoptarea proiectului de buget pe anul 2025, urmând să fie transmis săptămâna viitoare în Parlament, odată cu începerea primei sesiuni ordinare din acest an.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că vineri au fost făcute „toate procedurile prealabile” pentru ca bugetul să poată fi adoptat sâmbătă, „într-o şedinţă specială de Guvern”.
Proiectul Legii bugetului de stat a fost publicat joi seară de Ministerul Finanţelor. Ministrul Tanczos Barna apreciază că este o construcţie echilibrată şi cumpătată, construită pe un deficit de 7% şi acelaşi procent alocat investiţiilor.
Unde merg banii
Proiectul de buget pe 2025 nu este unul de austeritate, având chiar cheltuielile un pic mai mari față de anul precedent, explică Elena Calistru, specialistă în bugete. Administrația Prezidențială, Senatul și Camera Deputaților vor primi mai puțini bani, în timp ce serviciile de informații vor primi mai multe fonduri.
Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, bugetul de stat se stabileşte venituri în sumă de 357.819,4 milioane lei și cheltuieli în sumă de 744.554,8 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 500.049,4 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 142.229,9 milioane lei.
Proiectul bugetului de stat pentru 2025 aduce creșteri între 5% și 15% pentru serviciile de informații, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va înregistra o majorare considerabilă de peste 50%, cea mai semnificativă majorare.
În privința ministerelor, Transporturile, Educația, Sănătatea, Mediul și Apărarea vor avea de asemenea bugete mai mari, în timp ce la Agricultură, Cultură și Dezvoltare s-au tăiat fonduri. La Ministerul Energiei există cea mai mare creștere. La alte ministere, precum Dezvoltarea, bugetul a scăzut.
La Apărare este preconizată o creștere cu un pic peste 10 % a cheltuielilor față de 2024, ceea ce ne aduce la 2,25 % din PIB, adică circa 42 de miliarde de lei.