Guvernul renunţă la majorarea sumelor pentru partide de la bugetul de stat. Ce ministere vor primi cei mai mulţi bani DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă de Guvern FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Şedinţă de Guvern FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a decis să nu suplimenteze banii care ar fi urmat să intre în conturile partidelor în acest an, după cum arată  cea mai recentă variantă a rectificării bugetare, informează Economedia. Zilele trecute, ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, şi Ludovic Orban, preşedintele PNL, s-au declarat împotriva majorării subvenţiilor pentru partide.

În cea mai recentă variantă de rectificare bugetară, suplimentarea sumelor pentru partidele politice a dispărut, arată sursa citată. Guvernul voia iniţial să aloce încă 100 de milioane de lei ca subvenţii pentru partide, ceea ce ar fi însemnat ca, în 2021, AEP să trimită în conturile formaţiunilor 262 de milioane de lei, o sumă-record chiar şi pentru anii electorali.

DOCUMENT

Vîlceanu şi Orban s-au opus

În urmă cu două zile, noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, a declarat că nu este de acord cu alocarea unor sume mai mari de bani ca subvenţii pentru partide, însă a lăsat să se înţeleagă că decizia finală asupra acestui subiect se va lua în interiorul Coaliţiei de guvernare.

„A existat o discuţie chiar din 2019, de la începutul guvernării, când au început discuţiile pe buget şi pe rectificarea bugetară de atunci. Cred că discuţia asta trebuie să aibă loc în primul rând în coaliţie, pentru că indiferent de dorinţa unui partid politic, pentru a nu exista blocaje, trebuie discutat acolo. (...) Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că subvenţia partidelor trebuie redusă”, a explicat ministrul Vîlceanu, marţi, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului.

Nici Ludovic Orban nu a fost de acord cu suplimentarea sumelor de bani primite de partidele politice de la bugetul de stat, liderul PNL spunând că subvenţiile ar trebui reduse, pe motiv că nu mai sunt alegeri până în 2024.

„Această subvenţie trebuie redusă din punctul meu de vedere. Nu mai avem pana in 2024 alegeri, trebuie dimensionata in functie de cheltuielile normale si firesti ale unei formatiuni politice, cheltuieli care sunt pentru sedii, pentru personalul care deserveşte partidul, eventual cheltuieli pentru asigurarea comunicării publice cu cetăţenii.  (...) Nu sunt de acord cu suplimentarea sumei”, a declarat Ludovic Obran, în urmă cu două zile.

Mai mulţi bani la Transporturi, Dezvoltare şi Sport

Potrivit Economedia, Ministerul Transporturilor va primi în plus aproximativ 660 de milioane de lei, per sold, faţă de 625,7 milioane lei, suma alocată iniţial. Motivul ar fi creşterea subvenţiei pentru transportul de călători cu metroul cu 118 milioane lei, faţă de 83 milioane lei alocaţi iniţial.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei ar urma să primească 2,392 de miliarde lei la rectificare, după ce, iniţial, ar fi trebuit să primească o suplimentare de 2,244 miliarde lei.

Ministerul Tineretului şi Sportului va beneficia de o suplimentare de 51,1 milioane lei, faţă de suplimentarea iniţială de 23,2 milioane lei. La sport, pe lângă proiectele finanţate din fonduri europene derulate de minister, asigurarea salariilor pentru personal, a rentelor viagere care se acordă sportivilor, apare în plus şi finanţarea unor programe de tineret şi sport.

Citeşte şi: Sumă-record pentru partide, după rectificarea bugetară. Diminuarea subvenţiilor, mimată de Guvern la fel ca în 2020

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite