Guvernul Boc dă vina pe presiunile FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful misiunii FMI, Jeffery Franks (stânga) i-a cerut premierului Emil Boc reducerea cheltuielilor bugetare
Şeful misiunii FMI, Jeffery Franks (stânga) i-a cerut premierului Emil Boc reducerea cheltuielilor bugetare

Executivul analizează cinci variante de schimbare a actualului sistem de concediu maternal. Reprezentanţii Coaliţiei invocă şi cerinţele FMI de reducere a indemnizaţiilor pentru mame. Toate soluţiile propuse de partidele din Coaliţie prevăd reducerea cuantumului indemnizaţiei, ceea ce le-ar putea determina pe mame să se întoarcă mai devreme la serviciu.

Partidele din Coaliţie nu au reuşit să se înţeleagă ieri în privinţa variantei finale a concediului maternal pentru 2011. Fiecare partid a venit cu altă propunere, iar cea mai negativă previziune pentru mame este cea lansată de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Citiţi şi:

UDMR nu este de acord cu reducerea concediului maternal şi cere alte variante

Lupta mamelor pentru „cei doi ani de-acasă“

Potrivit propunerilor ministrului Muncii, Ioan Botiş, perioada concediului ar putea fi redusă la un an, cu o indemnizaţie echivalentă cu 85% din salariu, sau ar putea rămâne la doi ani, însă cu o indemnizaţie de maximum 1.500 de lei. FMI  ar dori însă ca statul să ia o decizie şi mai radicală: concediu maternal timp de un an, cu o indemnizaţie de 600-1.000 de lei, potrivit liderului minorităţilor, Varujan Pambuccian.

Mai mulţi reprezentanţi ai PDL şi UDMR au confirmat că au existat negocieri pe această temă cu FMI, dar nu au dat detalii în legătură cu condiţiile puse de reprezentanţii finanţatorului extern. Potrivit unor surse din Coaliţie, ministrul Muncii încearcă să obţină o economie la bugetul de stat de aproximativ  0,4% din PIB.

UDMR nu negociază

În timp ce ministrul Botiş susţine că perioada de concediu ar trebui redusă la un an, iar mamele care se întorc mai devreme la serviciu să primescă o primă de 500 de lei lunar, UDMR şi minorităţile nu vor să cedeze. „Noi am spus clar că nu dorim reducerea termenului de doi ani în care mamele primesc indemnizaţie. Perioada de doi ani nu este negociabilă", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor (UDMR).

El a precizat că formaţiunea sa doreşte plafonarea cuantumului maxim al indemnizaţiei de la 3.400 de lei, în prezent, la 2.500 de lei. „Dorim şi modificarea legislaţiei astfel încât, în cazul în care mama se întoarce la serviciu mai devreme, bunicii să primescă indemnizaţie. În prezent se aplică în cazul taţilor, vrem să se aplice şi la bunicii care se ocupă de copii", a  explicat Hunor Kelemen.

Mai generoşi la termen, reprezentanţii minorităţilor propun un concediu de trei ani, însă vor plafonarea indemnizaţiilor la 600 de lei pentru toată lumea. Propunerea lui Botiş, de reducere a concediului maternal, a fost criticată deja de grupul femeilor din PDL. Acestea susţin însă că varianta reducerii indemnizaţiei ar putea fi acceptată în cele din urmă.

La pachet cu bugetul

O decizie finală în cazul concediului maternal ar putea fi luată în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare, în urma unei noi discuţii, duminică, în Coaliţie. Tot săptămâna viitoare, Executivul va aproba şi bugetul de stat pe 2011. Proiectul de buget va fi mai întâi analizat în Consiliul Economic şi Social (CES).

Conform proiectului de buget, ordonatorii de credite vor primi mai puţini bani de la buget în 2011 atât faţă de execuţia pentru acest an, cât şi comparativ cu bugetul iniţial pentru 2010, rectificat de două ori, cu excepţia ministerelor Muncii, Agriculturii, Mediului, Finanţelor, Dezvoltării şi Transporturilor.

Variantele analizate de Guvern

Propunere de la  Ministerului Muncii: Reducerea perioadei de concediu la 12 luni, menţinerea indemnizaţiei la 85% din salariu. Mamele ar putea primi 500 de lei lunar dacă se întorc mai repede la serviciu.

Propunere de la  Ministerul Muncii: Menţinerea perioadei de concediu la 24 de luni, cu reducerea indemnizaţiei la 1.000-1.500 de lei.

Propunere de la UDMR: Concediu maternal timp de 24 de luni şi plafonarea nivelului maxim al indemnizaţiei la 2.500 de lei.

Propunere de la minorităţi: Concediu timp de 36 de luni şi 600 de lei indemnizaţie pentru toate mamele.

Propunere de la FMI: Reducerea concediului la 12 luni şi a indemnizaţiei la 600-1.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite