Greu de demis: Victor Ponta rezistă la Palatul Victoria. Cronica unei moţiuni ratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta reuşeşte să rămână premier şi după o a patra moţiune eşuată a PNL. FOTO Mediafax
Victor Ponta reuşeşte să rămână premier şi după o a patra moţiune eşuată a PNL. FOTO Mediafax

Liberalii au tras cu uşurinţă singurul glonţ pe care-l aveau la îndemână pentru a demite Guvernul Ponta şi au pierdut. Premierul Victor Ponta poate să rămână liniştit în fruntea Guvernului până în 2016. Doar atunci, Opoziţia mai are o şansă să-l îndepărteze, după ce PNL reuşit să bifeze a patra moţiune de cenzură ratată. Liberalii nici nu şi-au dat foarte mult silinţa pentru a înregistra un succes, fiind complet nepregătiţi.

Moţiunea de cenzură, iniţiată de aleşii liberali, a fost respinsă, ieri, în şedinţa de plen a Parlamentului. S-au înregistrat 207 voturi pentru şi 8 împotrivă, cu toate că numărul celor prezenţi a fost de 413. Pentru îndepărtare lui Ponta, Opoziţia mai avea nevoie de 68 de voturi, asigurate de UNPR.  Parlamentarii Puterii (PSD, UNPR , ALDE şi Minorităţi) au fost prezenţi la moţiune, însă au refuzat să voteze, respectând ordinul dat de partide.

Odată cu ratarea moţiunii împotriva Guvernului, Ponta nu mai poate fi derajat de parlamentarii Opoziţiei până în februarie 2016. Doar atunci PNL mai poate iniţia o nouă moţiune, fiind permisă una singură într-o sesiune parlamentară. Singura modalitate prin care Ponta poate pleca de la Palatul Victoria înainte de 2016 este dacă liderii coaliţiei de guvernare îi retrag sprijinul politic, scenariu ce s-ar putea concretiza numai dacă preşeidntele Klaus Iohannis ar fi de acord să numească un alt premier tot din actuala coaliţie de guvernare.

Miting eşuat

Liberalii au început ziua prost încă de dimineaţă, când, cu doar jumătate de oră înainte de debutul şedinţei de plen, în faţa Palatul Parlamentului se aflau câteva sute de manifestanţi, cu toate că PNL anunţa 10.000 de oameni care se vor strânge la mitingul anti-Ponta. Numărul mic al manifestanţilor a fost luat în derâdere chiar de premier, de la tribuna plenului Parlamentului: „Nici Blaga nu mai e ce-a fost. Sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât manifestanţi“, a afirmat Ponta care s-a amuzat de lipsa autobuzelor cu membri de partid. Deşi Alina Gorghiu anunţase că va vorbi în deschiderea mitingului, nici ea şi nici celălalt lider al PNL, Vasile Blaga, nu au coborât să dea ochii cu simpatizanţii lor, strânşi în afara zidurilor Parlamentului.

Gorghiu le-a adresat un mesaj, prin intermediul paginii sale de Facebook, şi i-a invocat, ca pe un argument pentru demiterea lui Ponta, în interiorul Casei Poporului. În Parlament, Gorghiu a încercat să prezinte punctul de vedere al Opoziţiei, dar discursul acesteia a fost complet lipsit de vlagă. S-a mulţumit cu sublinierea faptului că Ponta se află într-o altă realitate şi că e susţinut doar de trei-patru persoane, liderii de partide din Guvern: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu, al căror interes este rămânerea la guvernare.

Nimic despre acuzaţiile lansate de premierul Victor Ponta la adresa sa. „Pentru a da satisfacţie cleor care au conceput acest text, mă refer puţin şi la obiectul moţiunii. Se vorbeşte acolo despre contracte. Nu am semnat niciodată vreun contract. Ştiu că a semnat domnul Şova cu portofoliul AVAS, condus de domnul Atanasiu. Vreţi să îmi dau eu demisia pentru că au semnat Şova cu Atanasiu contracte? Poate domnul Atanasiu a fost sfătuit de o consilieră care era avocat, doamna Gorghiu. Sunteţi cam scumpă, doamna Gorghiu! Când vă uitaţi la paiul din ochii cuiva, să nu vă încurce bârnele. Mai credeau şi alte doamne că dacă au protecţie nu li se întâmplă nimic!“, a afirmat liderul de la Palatul Victoria.

Astfel, Ponta a trecut în numai câteva secunde de la persoană acuzată de adversari, la acuzator, de parcă rolul său nu era să apere un Guvern, ci să dea jos unul al Opoziţiei. Lanţul atacurilor la adresa liberalilor a continuat cu taxarea modului cum PNL a gestionat alegerea noului Primar General al Capitalei. Premierul nu a recunoscut, însă, că PSD-ul a fost părtaş la jocul de culise: „Demersul opoziţiei, o şmecherie politică. La fel cum a fost la Primăria Capitalei. Nu este bun Oprescu, dar nu vrem să preluăm Primăria Capitalei. Când e de făcut treabă, cei de la PNL nu acceptă acest lucru“, a subliniat social-democratul.

Dem Rădulescu, sursă de inspiraţie în Parlament

Atmosfera a fost animată de intervenţia senatorului PC cristina Anghel , parlamentar celebru după ce a făcut greva foamei aproape două luni în 2012 pentru că a protestat faţă de politicile Guvernului Boc. Aceasta a venit îmbrăcată în galben, culoarea liberalilor, după ce la precedenta moţiune avusese un sacou cu Mickey Mouse.  Şi-a început discursul printr-o replică a lui Dem Rădulescu, „Elvira, ce vezi nu e adevărat“, şi a continuat printr-o expresie in franceză: Revenons à nos moutons (n.r. – Să revenim la oile noastre!). Apoi, a început criticare Alinei Gorghiu.

„Doamna Alina Gorghjiu, sunteţi tânără, frumoasă şi deşteaptă. Păcat că doar atât. Nu aţi înţeles nimic din lecţia doamnei Udrea. Era considerată liderul dreptei. Ce s-a întâmplat după aceea? Au considerat-o ţapul ispăşitor? Statul de drept trebuie să aibă la bază Consituţia. Până când o instanţă, nu un procuror, nu dă o hotărâre definitivă, domnul Ponta, ca dvs, ca domnul Blaga, este nevinovat şi are tot dreptul moral de a rămâne în fruntea acestui Guvern“, l-a apărat Anghel pe Ponta.

Buna dispoziţie a fost adusă şi de Puiu Haşotti care le-a răspuns social-democraţilor care îi atacau pe liberali pentru pactul cu PDL: „Vechii pedelişti sunt în PNL tot aşa cum foştii comunişti sunt în PSD. Eu vă spun şi de ce: pentru că tovdomnul Ion Iliescu nu stă între Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Stă între Victor Ponta şi Liviu Dragnea“

Tăriceanu versus DNA, CSM şi SRI

Tonul sobru a reînceput odată cu intervenţile lui Tăriceanu şi a lui Dragnea. Tăriceanu a anunţat că grupurile ALDE nu vor vota moţiunea, apoi a început să atace Justiţia (DNA şi CSM), accentul fiind pus pe faptul că procurorii şi judecătorii nu sunt sancţionaţi pentru abuzuri, iar puterea judecătorească a devenit o supra putere. Nu a scăpat de muştrulirea lui Tăriceanu nici SRI-ul, acuzat că nu ar trebui să ofere informaţii şi sprijin DNA-ului. Tăriceanu a fost oprit cu greu de Zgonea după 18 minute, cu zece peste timpul alocat. La aflarea numărului de minute vorbite, Tăriceanu a exprimat printr-un simplu „Pffff!“ şi o ridicare din umeri.

Dragnea şi-a însuşit rolul lupului moralist, criticând limbajul colegilor parlamentari. „Ceea ce s-a văzut azi în Parlament, se vede, de obicei, pe posturi generaliste, şi cu ştiri,şi cu acces direct sau indirect si cu «Mireasă pentru fiul meu»“, a fost concluzia lui Dragnea.

Discursurile din Parlament s-au încheiat cu un rând de replici între Vasile Blaga şi Ponta. Copreşedintele PNL a afirmat că în luna noiembrie, când Iohannis a câştigat prezidenţialele, liberalii l-au scos pe Ponta din politica înaltă. Replica premierului a fost tăioasă: „Momentul trist (n.r.- al şedinţei) a fost reprezentat de domnul Blaga. A spus că dumnealui m-a scos din politică. Am şi eu un labrador acasă care se crede tigru. Cei care m-au scos pe mine din politică, probabil, vă vor scoate şi pe dumneavoastră şi nu e corect acest lucru“, a spus Ponta.

La terminarea discursurilor şi începerea votării moţiunii, atenţia parlamentarilor a fost concentrată mai ales pe pe ţinuta roşie a Elenei Udrea sau pe Crin Antonescu, senator înconjurat în permanenţă de liberalii care voiau să-i vorbească.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite