Gorghiu, despre replica „Ştiţi cine sunt eu“, dată de Horodniceanu când a fost oprit în trafic. „De multe ori poliţistul te recunoaşte înainte“
0Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, sâmbătă, cu privire la dialogul dintre fostul vicepreşedinte CSM Daniel Horodniceanu și poliţiştii care l-au oprit în trafic, în urmă cu aproape un an, că procurorul „sigur a învăţat multe din întâmplarea asta”, și speră ca replica “Ştiţi cine sunt eu” folosită de acesta „să nu facă istorie printre persoanele publice”.
“Sunt momente şi momente în viaţă când dai replici mai mult sau mai puţin inspirate. Întâmplarea face că l-am văzut pe domnul procuror Horodniceanu, punându-şi cenuşă în cap ulterior acestui moment şi explicând că are să-şi facă reproşuri pentru replica asta neinspirată. A fost o procedură disciplinară, ştiţi cum s-a soluţionat. Hotărârile judecătoreşti eu le respect aşa cum sunt, mai ales din postura asta, n-am voie să le comentez, însă sunt convinsă, ştiindu-l un om echilibrat pe domnul procuror Horodniceanu, că a învăţat multe din întâmplarea asta şi vă spun că şi eu m-am uitat cu atenţie, nu o dată, de mai multe ori m-au oprit în trafic colegii de la MAI, Poliţia Română, şi sunt foarte civilizată şi politicoasă”, a afirmat Alina Gorghiu, la Prima TV, întrebată dacă replica “Ştiţi cine sunt eu” folosită de Daniel Horodniceanu când a fost oprit de poliţişti în trafic i se pare una demnă de un magistrat.
Ministrul Justiţiei speră ca replica procurorului să nu facă istorie printre persoanele publice.
“În general încerc să nu spun nimic, mă recunoaşte poliţistul dacă graseiez, dacă spun ceva cu r. De multe ori poliţistul te recunoaşte înainte să îl întrebi cine eşti, în trafic. Nu, e o replică care sper să nu facă istorie printre persoanele publice, dar repet, domnul Horodniceanu e un om echilibrat şi sunt convinsă că a tras concluziile potrivite după această întâmplare”, a afirmat Gorghiu, conform News.ro, după ce a fost întrebată dacă atunci când a mai fost oprită în trafic nu a lăsat să i se vadă legitimaţia de la Parlament.
Alina Gorghiu crede că acest caz care a creat un precedent va fi greu repetat.
“Nu vă faceţi griji că nu se deschid portiţe. Cine a avut de învăţat, a avut de învăţat. A fost într-adevăr o replică nefericită, dar cu toţi i-am luat aminte şi sunt convinsă că o să fie greu de găsit un al doilea caz de genul acesta”, a declarat Alina Gorghiu.
Horodniceanu: O scenetă bine pusă la punct
După cum a relatat „Adevărul”, pe 14 iunie 2023, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară în cazul lui Daniel Horodniceanu, după apariția în spațiul public al unor imagini în care fostul vicepreședinte CSM părea deranjat de faptul că polițiștii care l-au oprit în trafic pentru viteză, pe raza comunei Schitu Duca după ce ar fi depășit fără semnal mașina agenților de poliție.
În momentul în care polițiștii i-au solicitat să se legitimeze, Horodniceau a replicat: "Domne, voi știți cine sunt eu? Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată, nu mă cunoaşteţi, de ce nu mă cunoaşteţi oare? (..) Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror. Vă mai întreb încă o dată: de ce m-aţi oprit?", potrivit unei înregistrări video publicată de jurnalist.ro.
Poliţiştii i-au răspuns că i-a depăşit fără a semnaliza. "Terminaţi cu prostiile astea. Nu ştiţi cu cine vorbiţi", a fost răspunsul magistratului.
"Sunteţi foarte scrupuloşi la datorie, văd. (..) Ce faceţi dvs la ora asta, faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat? (..) Am să vorbesc cu şeful IPJ", a completat magistratul, poliţiştii răspunzându-i că au în fost semnalate mai multe furturi de animale în satul respectiv şi că nu este în măsură să le indice cum să îşi facă treaba.
"Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crima organizată. (..) Eu sunt în măsură să fac orice, din cauza mea aveti un 15 % la salariu, în favoarea dvs, eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs aţi luat 15%", a continuat magistratul, nemulţumit de atitudinea poliţiştilor şi exprimându-şi aprecierea pentru oamenii legii care "sunt respectuoşi, ştiu să vorbească cu oamenii şi, mai ales, cu procurorii", le-a mai spus magistratul poliţiştilor.
Daniel Horodniceanu a fost procuror şef al DIICOT în intervalul 2015-2018 şi candidat la mai multe funcţii de conducere din sistemul judiciar. Magistratul a condus şi DIICOT Iaşi, funcţie din care a fost ales membru al noului Consiliu Superior al Magistraturii, la acel moment fiind şi vicepreşedinte al instituţiei.
După apariția imaginilor, Daniel Horodniceanu a transmis că a fost oprit de polițiști fără să fi încălcat legea, catalogând acțiunea acestora drept "o scenetă bine pusă la punct".
„Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. Aș accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în față unui polițist la datorie. Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-deși e greu să privești că acceptabil orice exces de putere- doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar și polițiștii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmpla asta", a declarat vicepreşedintele CSM ulterior.
Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.
Cei doi polițiști au fost vizați de anchete.
ÎCCJ a decis că Daniel Horodniceanu nu va fi sancţionat în cazul dialogului avut cu poliţiştii.