Gheorghe Falcă: Dezvoltarea României se poate face doar prin creşterea şi profesionalizarea capacităţii administrative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Gheorghe Falcă. FOTO Arhivă
Europarlamentarul Gheorghe Falcă. FOTO Arhivă

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă susţine că România trebuie să-şi profesionalizeze oamenii din administraţia publică, mai ales în contextul în care o parte dintre aceştia vor lucra pentru ca ţara noastră să atragă cât mai multe fonduri europene.

„România a avut în ultimii 30 de ani mai multe guverne care au promis reforme majore, însă nicio administraţie nu a reuşit să atingă acest deziderat, ba chiar au existat numeroase eşecuri. Din păcate, sintagma este astăzi privită cu neîncredere atât de aparatul bugetar şi de personalul contractuant cât şi de mediul de afaceri sau de români în general. Chiar şi în acest context însă, avem obligaţia de a creşte în mod real capacitatea administrativă a României, pentru că doar astfel vom avea o mai bună gestionare a bugetului public şi a fondurilor europene”, arată europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

„Doar dacă vom creşte capacitatea administrativă a României vom putea oferi cetăţenilor şi mediului de afaceri servicii publice de calitate. Doar astfel românii ar putea fi mulţumiţi sau chiar mândri de modul în care funcţionează statul nostru”, spune Falcă. 

Liderul liberal arată că una dintre problemele administraţiei publice este astăzi faptul că aceasta nu are clar stabilite atribuţiile.  „Un exemplu european de bune practici este Germania care deşi are o arhitectură administrativă complexă, la nivel local, la nivelul landurilor şi la nivel federal, este o administraţie performantă aflată cu adevărat în slujba cetăţenilor săi. Asta face şi ca statul german dar şi ca cetăţenii germani să fie puternici şi eficienţi”, spune Falcă.

„În România trebuie să definim mult mai clar atribuţiile administraţiei locale, de exemplu să definim clar cine se ocupă cu atragerea fondurilor europene, căci acestea pot însemna mai multe drumuri modernizate pentru cetăţeni, o conectare mai bună la polii de dezvoltare şi la polii de creştere din regiune, mai mulţi kilometri de cale ferată modernizată, mai multe şcoli renovate şi servicii de sănătate mai performante. 

„Anumite programe trebuie coordonate obligatoriu de la nivel regional. Da, Programul Operaţional Infrastructură mare trebuie coordonat de la Bucureşti, pentru că de aici trebuie să vină modelul şi viziunea de dezvoltare pentru întreaga ţară. În schimb, Programul Operaţional Regional trebuie coordonat obligatoriu de la nivel regional, pentru că la nivel local se cunosc cel mai bine nevoile comunităţilor”, explică Falcă. 

Europarlamentarul popular (PPE-PNL) arată însă că pentru a avea succes, acest proces trebuie legat de digitalizare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite