Germania ne-a mai permis în trecut deschiderea de secţii suplimentare de vot. Ponta a citit doar jumătate din nota MAE
0Victor Ponta a trunchiat informaţiile transmise de Ministerul german de Externe privind posibilitatea organizării de secţii de vot pe teritoriul acestei ţări. În pasajul ignorat de premier, se arată chiar că autorităţile germane au mai permis României „organizarea unei secţii de votare în afara sediilor menţionate, cu titlu excepţional, pentru pentru alegerile europarlamentare din mai 2014”.
În prima dezbatere cu Klaus Iohannis, contracandidatul său pentru preşedinţie, Victor Ponta a declarat că legislaţia germană nu permite amplasarea secţiilor de vot pentru expaţii care trăiesc în Germania în alte locuri decât clădirile acoperite de statut diplomatic, adică ambasade sau consulate. Ridicând în mână un „document” transmis de Ambasada României de la Berlin, Ponta a transmis că „potrivit regulilor în materie, comunicate de Ministerul German al Externelor, prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice”.
Potrivit surselor „Adevărul”, posibilitatea legală de a deschide secţii de vot în afara clădirilor cu statut diplomatic era prezentată de MAE german chiar în continuarea frazei citită de Ponta. Redăm fragmentul din documentul intern, care a apărut deja pe dcnews.ro, sub titlul „Document intern MAE: Germania restricţionează numărul secţiilor de vot în turul II”, dar din care reiese clar că legislaţia germană permite organizarea de secţii de vot în afara sediilor consulatelor şi ale ambasadelor.
„Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin Notă Verbală, în Germania este permisă organizarea de Secţii de votare numai la sediile Ambasadelor, Consulatelor generale şi onorifice (fraza citită de Victor Ponta în direct, la Realitatea TV - n.r.). Organizarea unei Secţii de votare în afara sediilor menţionate (respectiv, la Institutul Cultural Român din Berlin) a fost aprobată de partea germană pentru alegerile europarlamentare din 2014 (25 mai a.c) cu titlu excepţional. Potrivit aceloraşi reguli, intenţia de organizare a alegerilor, stabilirea Secţiilor de votare, datele şi intervalele orare trebuie comunicată din timp MAE german, care transmite acordul pentru locaţiile indicate şi asigură măsurile necesare de securitate a localităţilor în intervalul de timp comunicat”.
„Circulară administrativă a MAE german, la care a făcut referire domnul Ponta, prevede în mod explicit posibilitatea de a organiza secţii de votare în orice spaţiu disponibil, dacă pentru această există o motivare”, a declarat pentru „Adevărul” Brend Fabritius, membru al Parlamentului German.