Femeile, prea puţin iubite în politică
0La alegerile locale, numărul de femei care se vor lupta pentru a câştiga un fotoliu de primar sau de şef al judeţului rămâne foarte mic.
Viaţa politică românească este marcată de prezenţe masculine. Statistica arată că din procentul total de candidaţi la alegerile din iunie, doar 5% sunt femei desemnate pentru şefia consiliilor judeţene.
În cazul primăriilor de municipii, oraşe sau comune au fost depuse 970 de candidaturi ale femeilor. Chiar dacă numărul pare considerabil, femeile reprezintă doar 6,8% din candidaţii la funcţia de primar. Cele mai multe sunt membre ale partidului lui Dan Diaconescu (221), la care se mai adaugă competitoarele din partea USL (90). PDL a înregistrat 122 de candidaturi din partea femeilor la primării, UNPR (84), PRM (79) şi UDMR (12).
În Bucureşti, femeile s-au înscris în lupta pentru primăriile de sector, dar nu s-au încumetat să concureze cu Sorin Oprescu, Silviu Prigoană,Gigi Becali şi ceilalţi 15 candidaţi pentru Primăria Generală.
Din totalul celor 970 de femei, în competiţia electorală doar trei candidate, Sulfina Barbu, Lia Olguţa Vasilescu şi Lia Ardelean intră cu şanse reale pentru a câştiga un loc în fruntea sectorului sau a oraşului.
Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu va intra în cursa pentru Primăria Sectorului 4, împotriva unui concurent „greu", Cristian Popescu „Piedone", care candidează sub sigla USL. Preşedintele organizaţiei de femei a PDL se aştepta să fie mai multe reprezentante ale sexului frumos care să intre în bătălii electorale. „Mă aşteptam ca în anul 2012 să fie mai multe femei care să-şi asume o candidatură în administraţia locală, mai ales cu cât principalul atribut al aleşilor locali este de bun gospodar, iar o femeie prin definiţie este gospodină, pentru că are grijă de propria casă", a apreciat Barbu.
Aruncate în bătăliile grele
Primăria Sectorului 4 mai este râvnită şi de reprezentanta PRM, Mariana Şerban, în timp ce pentru sectorul 5 vor candida Luminiţa Erghid (Partidul Verde), Ioana Rusu (PP-PS) şi Sorina Ştefania Constantin (Partidul Forţa Civică). Alte trei femei vor candida la sectorul 3, Cristiana Matei (PNŢCD), Cornelia Lalu (Partidul Verde), şi Ruxandra-Georgeta Lungu (PRM), în timp ce la sectorul 2 şi la sectorul 6 vor candida Irina Militaru (Partidul Uniunea Ecologistă din România) şi Natalia Solomon (PAS).
USL le-a desemnat pe Lia Olguţa Vasilescu şi Lia Ardelean să concureze la primăriile oraşelor Craiova şi Arad. Chiar dacă au câştigat competiţia din partid pentru un loc de candidat, cele trei doamne au de înfruntat adversari redutabili. Bătălia pentru Primăria Craiovei este intens disputată, de vreme ce, în ultimul sondaj, progresistul Antonie Solomon are 42%, iar Lia Olguţa Vasilescu a ajuns la 39%.
O situaţie similară este şi la Arad, unde Lia Ardelean încearcă să-l oprească pe Gheorghe Falcă (PDL) din cursa pentru al treilea mandat de primar. La şefia consiliilor judeţene, din cei 368 de candidaţi doar 19 sunt femei, reprezentând 5% din totalul candidaturilor.
Dintre acestea, cea mai importantă candidatură poartă sigla UDMR. Lokodi Edita Emoke (UDMR), de profesie jurist, aspiră pentru al treilea mandat consecutiv de preşedinte al CJ Mureş. În timp ce USL nu are niciun candidat femeie la şefia consiliilor judeţene, PDL a optat pentru Ciurel Lenuţa, care va candida cu şanse infime pentru Caraş-Severin, împotriva „dezertorului" Sorin Frunzăverde, acum candidat USL.
5% din candidaţii la consiliile judeţene sunt femei.
Cifrele alegerilor
Contabilizarea candidaturilor pentru alegerile locale din vara aceasta a arătat că numărul total al candidaţilor înscrişi la alegerile locale din 10 iunie este cu 20% mai mic decât al celor de la scrutinul similar din 2008. Cea mai mare rată a dezinteresului de a candida se observă în cazul primăriilor, unde doar 73% şi-au mai depus candidatura faţă de anul 2008.
Numărul de candidaturi a scăzut ca urmare a faptului că anul acesta primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, iar cei care deţin această funcţie sunt favoriţi în competiţia electorală. La şefia consiliilor judeţene au fost depuse anul acesta 368 de candidaturi, 14.144 la primării, 255.435 pentru consilieri locali şi 15.727 pentru consilieri judeţeni.
De ce nu ne plac doamnele candidat
Politologul Daniel Barbu (foto) crede că partidele politice sunt factorul determinant care opreşte ascensiunea femeilor în activitatea politică. „Această statistică nu este surprinzătoare. De 22 de ani, femeile au o prezenţă slabă în politica românească. Nu au fost făcute eforturi de promovare pe cale legislativă, iar partidele nu au stabilit modalităţi de promovare ale femeilor. Atât timp cât nu vor fi politici explicite, lucrurile nu se vor schimba. Măcar unul dintre partidele importante din ţară trebuie să-şi traseze ca sarcină promovarea femeilor", a spus Barbu.
Ne lipseşte cultura egalităţii
Sociologul Marius Pieleanu a oferit o explicaţie din perspectiva egalităţii, adăugând că femeilor le lipseşte dorinţa de a se implica în viaţa politică. „În România nu există o cultură a egalităţii. Lipsa acestei culturi creează şi abordări de tip inegal din perspectivă feminină. Ca urmare, femeile preferă să-şi aleagă job-uri departe de lumea politică şi de zona bugetară. La marile companii multinaţionale, numărul de femei este mult mai mare decât al bărbaţilor", a declarat Pieleanu.
Sociologul a oferit ca model politica franceză, care a adoptat criteriul egalităţii perfecte. „Guvernele post-decembriste au avut în medie două femei. În schimb, în Franţa, o societate cu caracter de exemplu, noul guvern este format din 17 femei şi 17 bărbaţi", a mai adăugat sociologul.