Eurodeputatul Siegfried Mureşan, preocupat de întârzierile la începerea livrărilor de gaze prin Gazoductul Iaşi - Ungheni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Siegfried Mureşan atrage atenţia asupra întârzierilor la începerea livrărilor de gaze prin Gazoductul Iaşi - Ungheni, fiind îngrijorat că, cel mai probabil, nici în ianuarie nu va fi dată în folosinţă conducta. Comisia Europeană a confirmat, într-un răspuns la o întrebare scrisă a eurodeputatului, că nu au fost semnate încă toate contractele care ar permite livrarea de gaze şi nici nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.

„Sunt îngrijorat de întârzierile de la Gazoductul Iaşi - Ungheni. În august 2014, prim-miniştrii Iurie Leancă şi Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze şi nici nu ştim când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiţii, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare”, afirmă eurodeputatul român.

La sfârşitul anului trecut, Siegfried Mureşan, membru al Delegaţiei Parlamentului European cu Republica Moldova, a adresat o întrebare scrisă comisarului european pentru energie dorind să afle dacă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, proiectul Gazoductului Iaşi - Ungheni este pe deplin finalizat în condiţiile în care încă nu curge gaz românesc spre cetăţenii Republicii Moldova.

Într-un răspuns transmis săptămâna aceasta, Comisia Europeană a spus că, deşi lucrările importante au fost terminate definitiv şi interconectorul inaugurat, pentru a fi operaţional, gazoductul mai trebuie să fie certificat în mod oficial şi trebuie semnat un contract de furnizare de gaze. Comisia nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiţii, afirmând doar că Republica Moldova şi România au dat asigurări că livrările de gaze vor începe în luna ianuarie.

Compania de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova va asigura serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, după ce aceasta a primit o licenţă pe 25 de ani.

Vestmoldtransgaz a primit marţi licenţa, a cărei valabilitate este de 25 de ani. Sectorul românesc al conductei este gestionat de către Transgaz, operatorul sistemul de transport al gazelor din România.

Gazele vor fi livrate prin conducta Iaşi-Ungheni de Petrom, din grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care a încheiat în decembrie anul trecut un contract pe un an cu compania moldovenească Energocom.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 44 kilometri, a fost finalizată în august 2014 şi a presupus o investiţie de 26 milioane de euro. Un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, până la Chişinău, va fi construit în următorii ani.

Conducta are o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a acoperi necesarul de consum al ţării vecine, de aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi pe an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite