Video Lasconi și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale. „Doamne, ce vremuri trăim!”. Pe cine ar vrea premier
0Președinta USR, Elena Lasconi, și-a depus joi, 13 martie, la Biroul Electoral Central (BEC), candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai.
UPDATE 15.10
Elena Lasconi a fost însoțită la BEC de parlamentari ai USR, printre care și fostul lider USR, Cătălin Drulă.
„Doamne, ce vremuri trăim! Parcă ne-am mai văzut o dată în același context. Anul trecut când mi-am depus candidatura un fan al lui Georgescu m-a întrebat: Și dacă câștigă Rusia la pace? Eu i-am răspuns să meargă să vorbească cu părinții și cu bunicii să-i povestească ce prăpăd au făcut rușii în România. Nu am simțit pericolul în acel moment. Ni s-a jucat soarta la ruletă rusească. Avem nevoie de alegeri sigure, corecte. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au votat, miilor, zecilor de mii, sutelor de mii de români care au semnat ca eu azi să-mi depun candidatura”, a spus Elena Lasconi după depunerea candidaturii.
Șefa USR a transmis un mesaj pro-Europa și a declarat că „doar politicieni trădători de țară sunt în adorație pentru dictatura putinistă.”
„Știu și știți si dvs. că nu sunt perfectă, dar am curaj să fac dreptate. Anul trecut am fost candidatul care a dat cele mai multe teste în fața românilor. Pe unele nu le-am trecut așa cum mi-am dorit eu, dar am învățat din greșeli, ma înconjor de oameni care știu mai bine. Eu cred că romanii deja au făcut niște alegeri, când spun asta mă gândesc la oameni ca voi, care astăzi nu mai trebuie sa aleagă între Rusia si UE. Doar politicieni trădători de tara sunt în adorație pentru dictatura putinistă. Eu am curaj să spun că alegerea mea este Europa și parteneriatul strategic cu SUA”, a mai spus Elena Lasconi.
Elena Lasconi a mai transmis că își dorește un Guvern cu „mai puțini politicieni, un Parlament cu mai puțini parlamentari”.
Ea a spus că în perioada următoare va „organiza dezbateri în care să vorbesc și cu susținătorii mei, dar mai ales cu cei care l-au votat pe Georgescu. În următoarele săptămâni voi fi printre voi”.
Opțiunea de premier
Elena Lasconi a susținut, de asemenea, că dacă va ajunge președintă prima sa opțiune de premier rămâne Ilie Bolojan. Ea a spus că USR nu va intra niciodată la guvernare într-un Executiv condus de Marcel Ciolacu.
„Marcel Ciolacu cred că trebuie să se ducă să dea niște explicații la niște procurori. Opțiunea numărul 1 este Ilie Bolojan”, a spus Lasconi.
Între timp, BEC a anunțat în mod oficial că a primit dosarul de candidatură al Elenei Lasconi.
UPDATE
Președinta USR, Elena Lasconi, a reacționat după ce voci din propriul partid au sugerat că aceasta ar trebui să se retragă din cursa prezidențială în favoarea candidatului independent Nicușor Dan.
„Nu-mi plac fricoșii (...) Eu i-aș spune colegului meu că miracolele se întâmplă dacă lucrăm împreună (...) Eu nu stau că comentez părerile unui coleg de-al meu, nu fac altceva decât să fac campanie. Nimeni nu mi-a dat nicio șansă nici anul trecut, dar e paradoxal ca USR să caute un salvator în exterior”, a spus Elena Lasconi la Digi24.
Ea a susținut de asemenea că, în alegerile de anul trecut, a fost votată „de către oameni care nu l-ar vota niciodată pe Nicușor Dan”
Reacția vine după ce vicepreședintele USR, Allen Coliban, a transmis pe pagina sa de Facebook că Elena Lasconi ar trebui să își retragă candidatura.
„Dacă este să judecăm după toate sondajele publicate, este o prăbușire spectaculoasă a ei în sondaje și în preferințele electoratului. În doar 3 luni de zile, Elena a ajuns de la 19% la sub 10%. Într-adevăr, există voci care spun că sondajele nu mai prezintă încredere („ce, l-au prezis pe Georgescu?”). Nu, nu l-au prezis, dar una e să nu prindă trendul de creștere al unui candidat nou, necunoscut, și alta e să speri că poate apărea, brusc, un fenomen similar, în cazul unui candidat cu notorietate de 99%. Revenirea scorului în jurul a 20% în doar două luni de zile ar fi un adevărat miracol”, a scris el.
Știre inițială
Alegerile din luna mai, pentru care astăzi se înscrie oficial Elena Lasconi, aduc un moment complicat pentru aceasta, care a avut o serie de acțiuni controversate în ultima perioadă. Candidata a reușit să intre în turul II al alegerilor prezidențiale anulate anul trecut, însă acum misiunea sa este mult mai grea, punctează analiștii consultați de „Adevărul”.

Dacă în urmă cu o săptămâna spunea că renunță la cursa prezidențială în favoarea unei candidaturi a președintelui interimar Ilie Bolojan, susținut de toate partidele pro-europene, la finalul săptămânii, partidul USR s-a poziționat în Biroul Electoral Central (BEC) împotriva respingerii lui Călin Georgescu.
Alba-neagra pe scena politică
Astfel, USR a votat cot la cot cu AUR, POT și SOS în BEC. După votul dat, șefa USR chiar a afirmat că așteaptă explicații. „Mi-aș dori să văd explicația rapidă din partea BEC. Cu siguranță o să facă o contestație și vom vedea dacă sunt motive ca această candidatură să fie respinsă. Mă așteptam la niște explicații clare de acum două luni și jumătate. Nu au prezentat atunci dovezi. Acum vedem grenade, vedem lucruri, dar nu există o sentință, doar capete de acuzare foarte grave”, a afirmat președinta USR înainte de explicațiile deciziei BEC.
Ulterior, în urma deciziei definitive privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, șefa USR a transmis că speră ca „decizia CCR să fie doar un prim pas”, iar „Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituțiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate”.
Elena Lasconi este încă așteptată să își depună oficial candidatura până pe 15 martie, în contextul în care discuțiile cu Nicușor Dan nu au dus la un numitor comun, astfel că niciunul nu ar urma să iasă din cursă. De altfel, primarul Capitalei a și luat-o înainte la Biroul Electoral Central (BEC), fiind practic primul candidat care și-a depus dosarul.
„Probabil doamna Elena Lasconi a rămas sub impresia alegerilor de anul trecut când s-a calificat în finală. Și după aceea a trăit frustrarea anulării alegerilor. Probabil că și acum este convinsă că ar fi câștigat acele alegeri și acum ar fi fost președintele României. E destul de greu să treci peste asemenea momente și să vezi după aceea că, așa cum arată sondajele, în acest moment a pierdut din susținere. Acum nu s-ar mai afla, conform sondajelor disponibile, în poziția de a intra într-o finală prezidențială. Și atunci e sigur că a făcut mișcările acestea contradictorii, a dat declarații foarte contradictorii, s-a contrazis de la o zi la alta. A mai apărut și acea idee că ar renunța la candidatură dacă domnul Bolojan ar intra în cursă. Cred că într-adevăr încearcă să se poziționeze acum cât mai bine pentru a recupera din pozițiile pierdute”, este de părere redactorul șef Historia, Ion M. Ioniță.
Problema candidaturii lui Nicușor Dan
„Ținând cont că îl are contracandidat și pe Nicușor Dan, poziția este și mai grea, mai complicată pentru doamna Lasconi. Poziția este și mai complicată în acest moment din punct de vedere politic”, a mai punctat Ion M. Ioniță, subliniind că strategia cea mai bună pentru Elena Lasconi și Nicușor Dan ar fi fost găsirea unui numitor comun și să meargă candidatul cel mai bine plasat mai departe.
Și fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan a explicat într-un punct de vedere pentru „Adevărul” că „este multă confuzie în strategia Elenei Lasconi, de aici multe stângăcii și multă nesiguranță în acțiunile politice”.
„Sunt alți candidați cu care trebuie să se confrunte și unul dintre ei se bucură de voturile USR - Nicușor Dan. Simte probabil că freamătă și USR-ul, o parte importantă susținându-l pe Nicușor Dan și asta o împinge pe doamna Lasconi spre o anumită nervozitate. Când ai dificultăți și nu ai experiență să le gestionezi, faci greșeli. Că ultima, cu susținerea unui candidat cu viziuni anti-democratice în BEC. Dacă nu revine la o atitudine mai coerentă politic, nu văd cum ar putea avea o evoluție mai bună în sondaje”, a explicat Valeriu Turcan pentru „Adevărul”.
Potrivit fostului consilier prezidențiaal, în contrast, contracandidatul șefei USR, Nicușor Dan, „merge pe o linie clară electoral vorbind, și încearcă să nu se împiedice de doamna Lăsconi pe parcurs. Cu cât el va merge mai bine în campanie, cu atât campania doamnei Lăsconi va avea mai puțin oxigen, nu este nevoie să se poziționeze ostil față de ea. În mod clar factorul Nicușor Dan este un factor major de presiune la adresa doamnei Lasconi”.
Limitele Elenei Lasconi în cursa prezidențială
„Parte din electoratul AUR și parte din electoratul lui Călin Georgescu acum probabil că este un electorat care în 2019 poate a votat USR. E acel electorat revoluționar, să-i spunem așa, care în diferite momente s-a activat în priva celui care era văzut de Establishmentul Politic, centrul politic în politica veche, tradițională. USR la momentul 2019, poate chiar în 2020, dar în 2019, la parlamentare a fost momentul culminat, fiind identificat la vremea aceea, drept outsider-ul politic”, a explicat analistul politic Adrian Zăbavă pentru „Adevărul”, cu privire la poziționările recente ale partidului.
O țintire a electoratului lui Călin Georgescu, contracandidatul său în turul II al alegerilor prezidențiale anulate anul trecut, ar fi o greșeală de strategie a șefei USR, potrivit analistului politic. „Cred că strategia, dacă ea există, de apropiere față de parte din electoratul lui Georgescu, este greșită în ceea ce o privește pe Elena Lasconi”, a mai punctat Adrian Zăbavă, amintind totodată de scrutinul turului II anulat, în care Lasconi s-ar fi confruntat direct cu Georgescu.
De altfel, potrivit analistului politic Adrian Zăbavă, nici o renunțare la candidatură în favoarea lui Nicușor Dan nu ar putea să o ajute pe Elena Lasconi în prezent.
„Elena Lasconi este într-o situație complicată și de aceea joacă așa de neînțeles pentru mulți. Probabil și în cazul în care l-ar fi susținut pe Nicușor Dan, dar și în cazul în care candidează, e foarte greu să păstreze președinția partidului. (...) Poate doar dacă va candida și va avea un scor important, peste Nicușor Dan, asta o salvează fără doar și poate, dar cercetările astăzi arată că ea stă mult mai prost decât Nicușorși că nu va avea sorț de izbândă în această candidatură”, a mai spus Adrian Zăbavă.
Ultimele sondaje o plasează pe șefa USR spre coada clasamentului privind intențiile de vot, fiind în toate cercetările sub scorul cu care este cotat Nicușor Dan, la o diferență începând de la 5 procente și până la 35 de procente. La scrutinul din 24 noiembrie a obținut votul a 1.772.500 de români, clasându-se pe locul doi cu un scor de 19,17%, la o diferență de aproape patru procente față de Călin Georgescu, clasat pe primul loc.