Elena Lasconi, despre protestele din 10 august 2018: „Au trecut șase ani și tot nu am aflat cine a dat ordinele brutale”
0Liderul USR Elena Lasconi susține că, la şase ani de la protestele din Piaţa Victoriei, nu s-a aflat cine a dat ordinele brutale asupra cetățenilor. „Iohannis și prietenii lui pesediști ar trebui să-și ia bocancii de pe gâtul Justiției”, spune aceasta.
„Acum 6 ani eram în Piaţa Victoriei la protest. Eu am avut noroc, nu ca alţii de lângă mine, care au inhalat, din plin, gazele lacrimogene. Am ieşit atunci în stradă pentru a opri atacul pe care PSD, cu mâna lui Dragnea, îl dădea Justiţiei române. Ţineţi minte, nu-i aşa? Eram mii de oameni, unii veniţi de departe, din străinătate, şi toţi încercam să spunem PSD: „Până aici! Nu puteţi să călcaţi în picioare democraţia în ţara asta”. Dar, la finalul serii, ne-au călcat ei în picioare, dând ordine aberante Jandarmeriei”, scrie Elena Lasconi, pe Facebook.
Președintele USR mai spune că „au trecut șase ani și tot nu am aflat cine a dat ordinele brutale, cine a greșit, cine n-a avut respect pentru cetățenii care protestau pașnic, civilizat”.
„600 de oameni au depus plângeri penale pentru ce-au trăit în seara aceea. 600 de oameni au cerut să li se facă dreptate, dar Justiția politizată și cotonogită de Iohannis, Dragnea, Predoiu, Gorghiu tot trage de timp și, cel mai probabil, am putea vedea prescris și acest dosar. Până aici! Nu puteți să călcați în picioare democrația în țara asta!” este mesajul pe care și astăzi, după șase ani, îl am pentru PSD. Iohannis și prietenii lui pesediști ar trebui să-și ia bocancii de pe gâtul Justiției. România are nevoie de o Justiție lăsată să-și facă treaba, de un guvern care-și respectă cetățenii și de un președinte care lucrează în interesul lor! 10 august 2024 să fie ultimul 10 august în care vorbim despre asaltul pe care-l dau Iohannis și PSD la Justiție! Pe 10 august 2025 să vorbim despre cum am rezolvat problema asta!”, susține Lasconi.
În 2023, Dosarul 10 august a fost trimis în judecată de procurorii militari, fiind vizaţi 16 jandarmi, printre care şefii Jandarmeriei Române de la acel moment.
Anchetatorii susţin că "intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor".
Jandarmii au folosit 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână, se arată în comunicatul de presă.