Duşa îi pune pe maghiari să aleagă: românismul sau funcţia. UDMR: Iniţiativa este neconstituţională. Ni s-a promis autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Duşa, iniţiatorul proiectului FOTO Mediafax
Mircea Duşa, iniţiatorul proiectului FOTO Mediafax

Potrivit unui proiect iniţiat de Mircea Duşa, ministru Apărării, aleşii locali îşi pierd mandatatul dacă refuză să arboreze drapelul naţional pe sediile Primăriilor sau să poarte eşarfe tricolore. Gestul lui Duşa vine după ce Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, nu a acceptat ca drapelul României să fie arborat pe sediul instituţiei. UDMR spune că iniţiativa este neconstituţională.

„Existenţa unor situaţii în care unele autorităţi şi instituţii publice nu au respectat prevederile legale menţionate, asumându-şi achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigenţa care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleşilor locali care nu respectă prevederile legale“, arată Mircea Duşa, în expunerea de motive.

În prezent, nearborarea drapelului naţional şi refuzul primarului de a purta eşarfe tricolore sau purtarea unei eşarfe de alt model se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei. Duşa crede că măsura nu este suficientă şi, de aceea, introduce introduce sancţiunea încetării mandatului, dacă primarul refuză arborarea drapelului naţional, purtarea eşarfei tricolore la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor.

„Respectul faţă de o ţară nu se câştigă prin lege“

Am întrebat un primar UDMR, un preşedinte de Consiliu Judeţean, şi pe preşedintele executiv al UDMR ce părere au despre această iniţiativă a lui Duşa, care îi vizează în mod direct. Kovacs Peter, preşedintele executive al UDMR, arată că nu vede rostul iniţiativei lui Duşa pentru că aleşii locali ai UDMR au respectat întotdeauna însemnele naţionale ale României.

„Din păcate, aproape săptămânal avem legi prin Parlament cu „dedicaţie“ pentru UDMR sau comunitatea maghiară. Respectul faţă de o ţară nu se câştigă prin lege. Noi suntem cetăţenii României, vrem să trăim în România, dar vrem să trăim mai bine ca maghiari în România. Respectăm România, dar nu pentru că apare în lege un criteriu de respectare sau alt criteriu. Asta trebuie să înţeleagă şi domnul deputat Duşa şi alţi politicieni. În fiecare localitate în care UDMR are primar, pe clădirea primăriei este arborat steagul României. Eu cred că această iniţiativă este neconstituţională. Constituţia defineşte mandatul unui primar. Nu poţi să iei prin lege ce îşi oferă Constituţia“, spune Peter Kovas.

Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, interpretează gestul ministrului Apărării drept unul electoral, arătând că toate instiuţiile publice au arborat drapelul. „La noi nu sunt asemenea probleme. Peste tot, la instituţiile publice, primării, şcolii, spitale, sunt arborate steagurile naţionale. Probabil domnul Duşa este în campanie electorală şi încearcă să facă ceva în loc să facă ceva de folos. Când vine un ministru sau preşedintele la noi, categoric, purtăm aceste eşerfe. Este normal! Nu s-a pus problema niciodată să se poarte aceste eşarfe. Cred că sunt mai multe lucruri de rezolvat în România decât să discutăm despre drapele. Tocmai acum am văzut şi eu că laTârgu-Mureş, de exemplu, nu se pot inscripţiona bilingv străzile. Cu toate că există o lege. Şi atunci, domnul Duşa ce spune de faptul că nu se respectă legea în România?“, a spus Tamas Sandor.

„Nu comentez iniţiativele unor parlamentari“

Realitatea însă îi contrazicepe cei doi reprezentanţi UDMR. La începutul lunii septembrie, veteranii români nu au fost lăsaţi să arboreze steagul românesc pe Primăria din Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Arpad le-a transmis veteranilor că drapelul va fi arborat cu altă ocazie, dar nu în ziua respectivă. Contactat de „Adevărul“, Antal Arpad a refuzat să comenteze propunerea legislativă a lui Duşa. Antal Arpad nu dă foarte mari şanse iniţiativei legislative ale lui Duşa. „Eu am fost parlamentar. ştiu că foarte mulţi au foarte multe iniţiative. Discutăm când apare în Monitorul Oficial. Dacă nu ar fi vrut să apeleze la calitatea de parlamentar, atunci se putea scoate o hotărâre de Guvern. Ne conformăm legilor, dar sunt multe iniţiative care rămân la nivel de iniţiative, indiferent dacă este ministru, prim-ministru. Nu comentez iniţiativele unor parlamentari“, a spus, scurt, Antal Arpad.

Primarul de la Sfântu Gheorghe a arborat pe sediul primăriei Sfântu Gheorghe un steag imens al Ţinutului Secuiesc şi l-a sfidat public pe prefectul judeţului, Codrin Munteanu, care i-a cerut să nu mă încalce legea. Antal a fost chiar amendat cu 1.000 de lei de către Judecătoria Sfântu Gheorghe pentru ofensă adusă însemnelor naţionale şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.

„Ni s-a promis autonomie“

Peter Kovacs spune că steagul României este arborat pe Primăria din Sfântul Gheorghe, însă comunitatea maghiară vrea să vadă alăturat şi cel al Ţinutului Secuiesc. „Ştiu că domnul Duşa se referă la ce s-a întâmplat la Sfântu Gheorghe, dar pe clădirea este arborat steagul României. Noi când cerem drepturi vorbim despre Proclamaţia din 1918. Însemnle locale, judeţene, naţiunii maghiare, sunt foarte importante pentru noi. Steagul secuilor, în Ţara Secuilor, Harghita, Covasna şi o parte a judeţului Mureş, ţinem să fie arborat şi acest steag pentru că comunităţile locale sunt mândre de acest steag. Nu vedem nicio problemă că sunt două steaguri arborate. Dacă noi avem un drept în plus, nu se ia ceva de la comunitatea românească“, a mai spus Kovacs Peter, care a spus că UDMR nu doreşte altceva decât ce I s-a promis, printer care, şi obţinerea autonomiei.  „Ni s-a promis autonomie, ni s-a promis drepturi lingvistice, ni s-a promis egalitate  între comunităţile maghiare şi române. Nu cerem mai mult decât ni s-a promis la Alba Iulia, în 1918“.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite