Durata pentru care se poate emite ordinul de protecţie, prelungită la un an. Proiectul, adoptat în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care se prelungește perioada pentru care se poate emite ordinul de protecţie, în cazul violenţei domestice.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

  Proiectul modifică Legea nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, fiind aprobat decizional în Camera Deputaților. 

Inițiativa prevede extinderea de la 6 luni la 1 an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, precum şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie, ppotrivit Agerpres. 

Potrivit proiectului, „durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului"."Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea îşi vor produce efectele pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului".

De asemenea, apelul se va judeca cu citarea părţilor, potrivit sursei citate.   

Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Violenţa domestică, o problemă tot mai mare în România

Poliţiştii au emis doar în primele şapte luni ale anului 2020 4.856 de ordine de protecţie provizorii, conform Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, vizând 5.040 de persoane, autori ai unor fapte violente, majoritatea bărbaţi.

Printre acestea se numără însă şi 11 minori - 9 băieţi şi 2 fete. Din aceste ordine, 2.293 au fost confirmate de procurori. În ceea ce priveşte victimele, numărul acestora este de 5.431, majoritatea femei, rezultă din datele transmise de Ministerul Afacerilor Interne într-un răspuns la o interpelare parlamentară.

Conform statisticii de atunci, pentru perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, cele 4.856 de ordine de protecţie provizorie au vizat 5.040 de autori şi 5.431 de victime. Din aceste ordine provizorii, 2.293 au fost confirmate de procuror.

În ceea ce priveşte autorii faptelor violente, 4.882 sunt bărbaţi şi 147 sunt femei. Acestora li se adaugă 11 minori - 9 băieţi şi 2 fete.

Numărul victimelor este 5.431, din care 450 sunt bărbaţi, iar 4.606 sunt femei. Victime minore sunt 170 de băieţi şi 105 fete.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite