Ordinul de protecţie provizoriu, emis direct de poliţist - ca metodă de eficientizare a combaterii violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, peste 30.000 de persoane cad victime ale violenţei în familie. Ordinul de protecţie, deşi ar trebui să ajute victimele, este greu de obţinut şi este frecvent încălcat. Foarte curând însă situaţia se va schimba.

Victimele violenţelor domestice vor putea cere un ordin de protecţie provizoriu, potrivit unui proiect de lege propus spre adoptare la Camera Deputaţilor. Documentul a fost aprobat deja de Senat, iar deputaţii vor avea ultimul cuvânt, în calitate de for decizional.

Concret, ordinul va fi dat direct de poliţist, putând fi pus în executare de îndată şi fără trecerea unui termen. În prezent, doar judecătorul poate dispune măsuri de protecţie a victimei printr-un astfel de ordin.

Iniţiatorii atrag atenţia că, în majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situaţia de a împărţi în continuare domiciliul cu agresorul. Potrivit proiectului de act normativ, în caz de pericol iminent organele de poliţie competente pot emite ordinul de protecţie de urgenţă, o măsură provizorie care oferă siguranţă imediată victimelor violenţei domestice.

Măsurile de protecţie, valabile 5 zile

„Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu,constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc“, se arată în proiectul de lege.

Poliţiştii vor constata existenţa riscului iminent pe baza unei evaluări, în funcţie de probele obţinute în urma verificării sesizării. Emiterea ordinului de protecţie provizoriu nu va împiedica luarea unor măsuri preventive asupra agresorului, precum arestul sau controlul judiciar.

Măsurile luate de poliţişti sunt pentru o perioadă maximă de cinci zile, însă acestea se vor prelungi automat dacă se solicită instanţei emiterea unui ordin de protecţie.

Intervenţii fără mandat de percheziţie

Foarte important, pentru verificarea sesizărilor de violenţă domestică, în scopul obţinerii de probe, poliţiştii vor avea dreptul să pătrundă în orice locuinţă, fără mandat de percheziţie şi fără acordul proprietarului. Condiţia este ca în sesizare să se indice în mod expres că actele de violenţă s-au produs în spaţiile respective.

Mai mult, oamenii legii pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, „în mod adecvat şi proporţional“, pentru a pătrunde în locuinţele vizate.

Acţiunile poliţiştilor pot fi înregistrate cu mijloace audio-video sau foto, fără consimţământul celor vizaţi, acestea constituind probe.

Agresorii, cazaţi în centre sociale

Iniţiatorii proiectului se gândesc însă şi la situaţia agresorilor, care în urma ordinului de protecţie provizoriu vor fi obligaţi să părăsească locuinţa comună.

Concret, dacă aceştia nu au unde să meargă, li se vor asigura „de îndată informarea şi orientarea, la cerere, către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat“.

Dacă persoanele nu doresc acest lucru, vor fi obligate să dea o declaraţie în care va menţiona adresa la care va locui şi persoana care îi va asigura cazarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite