Discuţii Erdogan-Grindeanu: România îşi propune să avanseze în Top 10 pieţe de import ale Turciei
0Vicepremierul Sorin Grideanu, aflat într-o vizită în Turcia a avut întâlniri cu preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan şi cu cu vice-preşedintele turc, Fuat Oktay. Discuţiile s-au axat pe Parteneriatul Strategic şi pe dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări.
„Am discutat astăzi cu preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, despre priorităţile Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia. Am apreciat atât medierea pe care o oferă Turcia, stat membru NATO, în soluţionarea conflictului ruso-ucrainean, cât şi intenţia Turciei de a acţiona ca ţară garant pentru securitatea Ucrainei,” a postat joi seara, Sorin Grindeanu pe Facebook
„În ceea ce priveşte domeniul economic, ca viceprim-ministru şi titular al portofoliului Transporturilor am dat asigurări că activitatea şi proiectele pe care le derulăm la nivelul Guvernului României sunt destinate unui climat economic benefic business-ului şi atragerii investiţiilor străine. Mai mult, din punct de vedere comercial, Executivul de la Bucureşti îşi propune o ţintă ambiţioasă pe termen mediu: România să avanseze de pe poziţia 17, în Top 10 pieţe de import ale Turciei!”, continuă acesta.
80 de proiecte între România şi Turcia
Sorin Grindeanu, în cadrul vizitei efectuate în Turcia a participat şi la Reuniunea celei de a 27-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte formată de cele două state
„La finalul Reuniunii celei de a 27-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte am semnat la Istanbul împreună cu vice-preşedintele turc, Fuat Oktay, un Protocol de colaborare şi un Plan de acţiuni. Am certitudinea că prin aceste proiecte vom atinge pragul de 10 miliarde de dolari anual pe care ni l-am propus pentru comerţul bilateral.
Semestrial vom evalua evoluţiile şi respectarea termenelor stabilite, prin întâlniri la nivel de secretari de stat. Reprezentanţii Guvernelor noastre au semnat la rândul lor zeci de proiecte concrete care fac parte din acest plan şi care vizează mai multe domenii.
Proiectele, care au termene clare de punere în aplicare, vizează promovarea: comerţului reciproc; impulsionarea investiţiilor; întărirea cooperării în domenii cheie ale economiei, inclusiv în plan regional; dezvoltarea cooperării la nivelul IMM urilor; stimularea fluxurilor turistice; schimburile de experienţă în diverse domenii.
Următoarea Reuniune a Comisiei Economice Mixte se va desfăşura în România.