Deutsche Welle: România are nevoie de un nou început, fără Băsescu şi fără Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent de discuţiile privind validarea scrutinului sau de obligaţia morală în baza căreia trebuie să acţioneze cele două tabere, un lucru este cert: România are nevoie de un nou început fără Traian Băsescu la preşedinţie şi fără Victor Ponta la Guvern.

De îndată ce s-au închis urnele referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui, ambele tabere s-au grăbit să-şi anunţe victoria.

La scurt timp după ora 23.00, Traian Băsescu anunţa că românii s-au opus „loviturii de stat” a USL, condusă de premierul Victor Ponta şi de preşedintele interimar Crin Antonescu.

Pe de altă parte, Ponta şi Antonescu declarau că aşteaptă rezultatele finale iar, în cazul invalidării scrutinului, procentul ridicat al celor care au votat „Da” pentru demitere ar trebui să-l determine pe preşedintele Băsescu să renunţe la scaunul de la Cotroceni.

În lipsa rezultatelor finale, anumite chestiuni sunt clare, scrie „Deutsche Welle”.

Referendumul iniţiat de guvernul social-liberal al lui Victor Ponta a eşuat din două perspective: nu a reuşit să asigure 50% din prezenţa necesară pentru validare şi nu a reuşit să-şi convingă proprii susţinători să iasă cu toţii la vot, în condiţiile în care se presupune că Băsescu ar mai avea doar 20% din suportul electoratului român.

„Aşadar, ce rămâne de făcut?” se întreabă „Deutsche Welle”.

Curtea Constituţională va fi nevoită să declare referendumul invalid din lipsă de cvorum. Guvernul şi premierul Victor Ponta vor trebui să respecte decizia Curţii, deşi în prag de referendum cei aflaţi la putere au atras atenţia că ultimul cuvânt privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu îl va avea Parlamentul. În condiţiile în care majoritatea din cadrul forului legislativ este formată din reprezentanţi USL, este lesne de înţeles că guvernanţii vor ignora decizia Curţii Constituţionale. Dar, în mod normal, nu te-ai aştepta la aşa ceva de la un membru al Uniunii Europene care respectă regulile statului de drept.

„Deutsche Welle” atrage, totuşi, atenţia că nici premierul nu este omul potrivit pentru a scoate ţara din impas. Victor Ponta a minţit în repetate rânduri în trecut, atât în ceea ce priveşte originalitatea tezei sale de doctorat, cât şi declaraţiile sale de la Bruxelles care erau puse în practică exact pe dos la Bucureşti. Partenerul lui Ponta, Crin Antonescu, va dispărea cel mai probabil de pe scena politică.

Nici euforia din tabăra lui Băsescu nu va dura mult. Preşedintele se va întoarce la Cotroceni dar puterea şi influenţa lui au scăzut drastic. O cooperare cu guvernul social-liberal este practic imposibilă.

Continuarea crizei politice va trage România într-un vârtej periculos din care nici măcar Băsescu, fost căpitan de vas, nu va putea să o mai scoată la mal.

Pentru ca ţara să-şi revină există o singură soluţie: renunţarea la putere a lui Băsescu şi alegeri prezindenţiale anticipate chiar în 2012, concomitente cu cele parlamentare.

A venit momentul ca România să-şi ia „La revedere” de la clasa politică lăsată moştenire după căderea dictaturii ceauşiste. Politicienii tineri şi credibili sunt cei cărora trebuie să li se ofere o şansă pentru ca democraţia şi valorile europene să supravieţuiască în urma acestei drame politice groteşti de vară, încheie „Deutsche Welle”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite