Deputatul fugar Marko Attila, faţă cu DNA. Cum pot procurorii să-l aresteze pe „protejatul“ lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Attila a fugit în Ungaria
Marko Attila a fugit în Ungaria

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, ieri, pozitiv cererea procurorilor DNA de reţinere şi arestare a deputatului UDMR Marko Attila, în dosarul retrocedărilor ilegale în care a fost arestat preventiv fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu. Decizia finală privind ridicarea imunităţii lui Marko Attila aparţine Camerei Deputaţilor, care va decide miercuri, prin vot secret, asupra cererii DNA.

„Anterior, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a inculpatului Marko Attila Gabor pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un alt dosar penal, faţă de care procurorii anticorupţie au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor în prezenta cauză, în care cercetările au fost extinse şi cu privire la infracţiunile menţionate mai sus. Din ansamblul activităţilor desfăşurate până în prezent, a rezultat că inculpatul se sustrage activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României“, a precizat DNA, într-un comunicat.

„Sub protecţia lui Viktor Orban“
Deputatul UDMR  Marko Attila a fugit din ţară încă din decembrie anul trecut, când s-a votat prima cerere DNA de ridicare a imunităţii sale. Marko a pretextat atunci că a plecat la o conferinţă, dar a rămas în Ungaria. Pe de altă parte, avocatul său, Eugen Iordăchescu, a susţinut că Marko Attila se află sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban. „Deocamdată se află în Republica Ungară, la Budapesta. El a primit protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban, deci se regăseşte pe teritoriul statului maghiar. În ce constă această protecţie? I se permite să rămână pe teritoriul maghiar“, a spus Iordăchescu la acea dată. Ulterior, deşi Camera i-a ridicat imunitatea, pe numele lui Marko Attila nu s-a mai emis un mandat de arestare. Avocatul său a declarat recent că procurorii DNA nu au mers mai departe cu prima cerere de arestare preventivă, motiv pentru care Attila a scăpat până acum.

„Procurorii DNA, chiar dacă au solicitat Camerei avizul pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Marko Attila, în dosarul Bica, nu au făcut demersuri ulterioare pentru a cere instanţei arestarea în lipsă a domnului Marko Attila “, a detaliat el. Informaţia a fost confirmată pentru „Adevărul“ de surse din cadrul DNA.  Potrivit aceloraşi surse, procurorii ar urma să ceară, de această dată, emiterea unui mandat de arestare.

Apărat de UDMR
Parlamentarii UDMR l-au apărat pe Marko Attila, în frunte cu liderul Kelemen Hunor. Întrebat, în luna februarie, dacă are noutăţi referitoare la Marko, Kelemen a răspuns că deputatul „călătoreşte liber“.  „Nu am nicio informaţie nouă pentru dumneavoastră, domnul Marko călătoreşte liber, aşa cum o faceţi şi dumneavoastră, toată lumea. Nu are nicio restricţie de a circula liber din Noua Zeelandă până în Maldive, inclusiv la Budapesta.”, a spus Kelemen.

Marko însuşi a trimis, recent, o scrisoare în care vorbeşte despre dosarul său şi susţine că a fost „un fraier“ care a ajuns să fie condamnat. „Mă văd târât într-un caz similar, fără să am habar de şmecheriile altora. Cei care au comis asemenea fapte să răspundă. Cei care nu, să fie lăsaţi în pace. Nu e o rugăminte, ci un principiu de drept, într-un stat de drept. Sau poate greşesc eu şi România nu e stat de drept“, a mai spus Marko Attila.

Ce spune procedura
În cazul în care Parlamentul aprobă şi de această dată ridicarea imunităţii lui Marko Attila, iar procurorii duc demersurile mai departe la Înalta Curte, emiterea unui mandat de arestare ţine de decizia judecătorilor.  Avocata Elenina Nicuţ a explicat, pentru „Adevărul“, în ce constă procedura.

„Cererea de arestare preventivă se judecă, se emite mandatul de arestare şi extrădarea aparţine de punerea în executare a  mandatului. Dacă deputatul nu e pe teritoriul României, se merge pe cooperarea între state. Teoretic, nu e nicio problemă, dar având în vedere că e vorba de Ungaria, este posibil să existe dificultăţi. Absenţa lui din ţară se ştie, de facto, dar trebuie constatată şi de iure“, a arătat Nicuţ.

Astfel, chiar dacă deputaţii vor fi de acord cu solicitarea de ridicare a imunităţii, asta nu înseamnă că Marko Attila poate fi adus imediat în faţa Justiţiei, întrucât pe numele deputatului UDMR trebuie emis un mandat european de arestare ca să fie adus în ţară. Ulterior emiterii mandatului, autorităţile judiciare din România trebuie să trimită o cerere către cele de la Budapesta, iar judecătorii maghiari o pot aproba sau nu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite