Deputații, raport favorabil pentru pensiile speciale în comisiile de specialitate. Votul decizional, la ora 16:00
0Comisia pentru Buget-Finanțe, pentru Munca și cea pentru Constituționalitate din Camera Deputaților au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Proiectul de lege merge la vot în ședința de plen de la 16:00.
Raportul favorabil a fost adoptat cu 40 de voturi „pentru”, 10 voturi „împotrivă” și o abținere, potrivit Agerpres.
Votul decizional urmează să fie dat în plenul Camerei Deputaților de la ora 17:00, ședință la care va participa și premierul Marcel Ciolacu, potrivit programului acestuia.
Membrii celor trei comisii din Camera Deputaților au respins toate amendamentele depuse de USR şi AUR la acest proiect.
Sursa citată arată că proiectul de lege a fost adoptat în comisii fără modificări de fond faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul săptămâna trecută. Curtea Constituţională a solicitat o serie de modificări ale legii doar în legătură cu pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Legea îndulcită în Senat
Coaliția PSD-PNL a trecut printr-o procedură-fulger legea pensiilor speciale de Senat, iar luni vor și deputații să adopte proiectul. În noua variantă, aleșii au crescut modic nivelul de impozitare, însă au venit și cu amendamente care relaxează condițiile de pensionare.
Un amendament adoptat în comisii stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona „la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate”. În prezent, se ține cont de veniturile din ultima lună de activitate, cu tot cu sporuri. În varianta care a „căzut” la CCR, se ținea cont inițial de ultimele 12 luni de activitate, apoi perioada creștea până la 300 de luni (în 2043).
În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani. Practic, condiția împlinirii a cel puțin 60 de ani pentru pensionare va fi deplin aplicabilă în 2062.
O noutate este că va fi crescut și cuantumul de pensionare la personalul auxiliar de pe lângă parchete și instanțe judecătorești, adică de la 65% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor la 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. În cazul tuturor pensiilor din această lege (magistrați, personal auxiliar instanțe și parchete, foști piloți, funcționari publici parlamentari, diplomați, personal al Curții de Conturi, dar și militari), pensia nu mai poate depăși salariul aflat în plată.