România și Ucraina, compromis privind minoritățile. Ciolacu: Drepturile acestora trebuie să fie în oglindă

0
Publicat:

Marcel Ciolacu susține că s-a ajuns la un compromis cu Ucraina privind drepturile românilor din aceasta țară. Premierul a subliniat că va anunța detaliile în urma vizitei pe care o va efectua la Kiev în această săptămână.

Marcel Ciolacu și Volodimir Zelenski FOTO: Twitter
Marcel Ciolacu și Volodimir Zelenski FOTO: Twitter

„Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (...) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina", a precizat Marcel Ciolacu, la Prima News, potrivit News.ro.

Premierul României a confirmat că a fost găsită înțelegere la partea ucraineană și că în prezent sunt pregătite drafturile „de modificări legislative”.

„În oglindă aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce priveşte minorităţile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenţie a Federaţiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetăţenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni", a arătat Ciolacu.

De asemenea, Marcel Ciolacu a adăugat și că există un dialog și referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina.

„Am avut şi această abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici - secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment şi cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le aşezăm", a precizat acesta, potrivit sursei citate.

Discursul din Parlament

Premierul României a venit cu explicații și despre anularea discursului președintelui Zelenski din Parlament. Ciolacu susține că oficialul ucrainean nu a avut planificat un astfel de discurs.

„Eu l-am întrebat pe preşedintele Zelenski şi mi-a zis că nu a avut de la început planificat un discurs în Parlamentul României. Eu fiind între persoanele care mi-aş fi dorit să aibă un discurs în Parlamentul României, şi a zis că nu a avut (planificat - n.r.) (...) Eu îmi făcusem programul astfel încât să merg la Parlament, dar pe urmă, de dimineaţă, am fost anunţat că preşedintele Zelenski nu doreşte să aibă un discurs în Parlament. (...) Poate a fost intenţia noastră, a românilor şi nu se închisese un acord cu partea ucraineană. Nu cred că un preşedinte al oricărui stat poate fi împiedicat de către o persoană să nu aibă un discurs în Parlamentul României", a explicat premierul, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite