Decizie pentru securitatea energetică, votată de PE. Energia nucleară şi gazele ar putea să nu fie scoase din circuit. Ce au transmis Iohannis şi Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPP Facebook
FOTO: EPP Facebook

Comisia i-a transmis Parlamentului European un document referitor la „taxonomia verde”, care propune includerea gazului şi energiei nucleare, în anumite condiţii, în tranziţia către un sistem energetic verde, care să atenueze schimbările climatice, pe care eurodeputaţii nu l-au respins. Astfel, dacă nu vor exista alte obiecţii, actul va intra în vigoare. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ciucă au salutat votul europarlamentarilor.

Comisia Europeană consideră că investiţiile private în activităţile din sectorul gazelor naturale şi din sectorul nuclear pot juca un rol în tranziţia verde, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. Astfel, a propus clasificarea anumitor activităţi din cele două sectoare ca activităţi de tranziţie care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activităţi nucleare şi gaziere este limitată în timp şi depinde de anumite condiţii specifice şi cerinţe de transparenţă.

Un număr de 278 deputaţi europeni au votat în favoarea rezoluţiei, 328 „împotrivă” şi 33 s-au abţinut. Ar fi fost necesară întrunirea unei majorităţi absolute de 353 de deputaţi europeni pentru a introduce un veto împotriva propunerii Comisiei. Dacă nici Consiliul nu formulează obiecţii cu privire la propunere până pe 11 iulie 2022, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare şi se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Regulamentul privind taxonomia face parte din Planul de acţiune al Comisiei privind finanţarea creşterii durabile. Regulamentul urmăreşte să stimuleze investiţiile ecologice şi să prevină dezinformarea ecologică (cunoscută şi ca „greenwashing”).

Iohannis: Mă bucur că eforturile României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia de miercuri Parlamentului European. „Salut rezultatele pozitive de azi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter. 

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a precizat că investiţiile în gaze şi energie nucleară rămân parte a tranziţiei ecologice. „Salut perspectiva implementării actului delegat privind taxonomia de la 1 ianuarie 2023. Investiţiile în gaze şi energie nucleară rămân parte a tranziţiei ecologice!”, a scris şeful Executivului, miercuri, pe Twitter. 

Şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacţionat după votul de miercuri din Parlamentul European. „Salut votul de astăzi din Parlamentul European prin care energia nucleară şi gazul - drept combustibil de tranziţie - sunt incluse în taxonomia UE. Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura independenţa şi securitatea energetică. Le mulţumesc colegilor europarlamentari pentru că au înţeles importanţa votului de astăzi, de care va beneficia ţara noastră!”, a scris Popescu, miercuri, pe Facebook. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite