Decebal Făgădău (PSD): Greul pandemiei a stat pe autorităţile locale. Am dialog bun cu Ilie Bolojan şi Emil Boc; Îl susţin pe Marcel Ciolacu la şefia PSD
0Primarul oraşului Constanţa, Decebal Făgădău, va vorbi, la Adevărul Live, începând cu ora 14.00, despre lupta pentru primărie cu liberalul Vergil Chiţac, omul de afaceri Mohammad Murad şi candidatul USR Stelian Ion. Ce spun sondajele? Care sunt realizările primului mandat? Ce obiective are Decebal Făgădău pentru următorii patru ani? Au uitat constănţenii de Radu Mazăre?
Puteţi urmări şi comenta emisiunea AICI.
Adevărul: Cu ce proiect vă definiţi?
Decebal Făgădău: În primul rând ar trebui constănţenii să mă voteze pentru că mă cunosc. Nu produc surprize neplăcut. Rezolv crizele oraşului. În acest mandat cuvântul care ar putea să definească mandatul meu e normalitatea, echilibrul. PSD a câştigat 13 mandate din 27 în Consiliul Local. Am cedat conducerea Comisiei de Specialitate. 4 sunt conduse ce celelalte partide. Mi-am luat consilier personal un contracandidat din aprtea Opoziţiei care a candidat din M10, tocmai pentru a mă ţine ancorat. Toţi constănţenii contează, indiferent de opţiunea lor politică. La Constanţa era o problemă de perceţie, corupţia definea oraşul. Dacă luăm 100 de Constănţeni, în top 5 corupţia nu mai defineşte oraşul. Constanţa e primul oraş din lume cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale. Avem registrul spaţiilor verzi. De asemenea am început o mulţime de proiecte cu fonduri europene. Azi am proiecte de 780 de milioane de lei în diferite stadii de implementare. Pe lângă cei patru ani de mandat care au dus bugetul uzual, avem 780 de milioane de lei cu proiecte.
Pe de altă parte observăm o aglomeraţie de candidaţi din partea Opoziţiei. Pe cine consideraţi mai redutabil? Un om cu notorietate şi priză la public sau un om cu maşinăria partidului în spate?
Această pandemie schimbă obiceiuri, mentalităţi şi ne dă un răspuns. Azi nu mai contează atât de mult aparatul de partid sau etichetele. Aş minţi că intrarea în scenă a domnului Murad nu reprezintă o lovitură în politică. E un personaj care schimbă piaţa politică constănţeană. Nu spun asta cu teamă. Din puctul ăsta de vedere ne apropiem de alte ţări, alte oraşe. Pentru România, oameii de afaceri, cel puţin după perioada cu DNA s-au cam ferit de partea politică. Intrarea în joc a unui om de afaceri pare firească în Constanţa, dar e şi un semn de sănătate. S-a cam asanat mediul politic. Nu mai poţi să vorbeşti de aceeaşi încregătură politică.
Credeţi că alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie? PSD nu are o poziţie clară, PNL nu vrea să renunţe la această dată iar partidele mici vor amânarea.
Sincer e greu petnru cele două partide mari să vină acum cu argumente pentru amânarea alegerilor. Ne uităm la cifre. Sunt în continuare în creştere. Şi se întâmplă şi la nivel gloval. SUA nu amână alegerile, nu văd cum am putea să o facem noi. Eu aş fi preferat ca alegerile să fie în iunie la termen. În momentul de faţă toate proiectele nu ar mai fi catalogate drept proiecte electorale. Cifrele din iulie erau mai mici decât în august şi vor fi şi mai mici decât în septembrie. Toţi trebuie să ne luăm propriile măsuri de protecţie. Va trebui să ne obişnuim. Suntem în stare noi ca ţară să organizăm nişte alegeri locale în care să asigurăm cetăţenilor acest drept câştigat la Revoluţie. Să respectăm scanarea, să oferim măşti, să termoscanăm la intrare. Statul român poate organiza alegerile. Va fi greu să amâni localele şi să organizezi parlamentarele. Pe o scară a favorabilităţii parlamentarii nu sunt cei mai iubiţi oameni.
Dvs v-ţai apucat de strângerea de semnături?
Bineînţeles. Sunt şi preşedinte al organizaţiei locale a PSD. Toate partidele şi toţi alegătorii testează în această perioadă cum funcţionăm. E un exerciţiu bun cel al strângerii de semnături. Din ce am înţeles lucrurle merg bine. Nu am apelat la corturi, trebuie să recunosc mă bucur de cea mai mare notorietate.
Credeţi că pe 27 va exista un demers foarte bine pus la punct pentru asigurarea securităţii? Trebuie să existe o siguranţă a ştampilelor, a buletinelor de vot.
O mănuşă de unică folosinţă are un preţ nesimnificativ. În situaţia în care AEP sau Guvernul nu-şi va permite acest cost, sunt convins că vom găsi în bugetul local bani să cumpărăm 200 şi ceva de mii de mănuşi. Şi în aceste vremuri trebuie să arătăm că suntem determinaţi de a vota. Indiferent de opţiunea politică îi invite pe constăţeni, pe români să iasă la vot. Îi invit să vină cu mască, cu gel dezinfectant dacă sunt convinşi că nu va exista la intrare. Dar nu cred că va fi cea mai mare cheltuială. Gândiţi-vă cât costă partidele politice, aparatul de stat din România.
Dvs sunteţi primar într-un oraş cu deschidere la Marea Neagră. În momentul de faţă ar trebui să fie în plin moment de atracţie. Totuşi cred că aţi fost destul de afectat de această pandemie, şi mă refer aici la pandemie.
Aveţiu dreptate, suntem foarte afectaţi. La televizor se propagă imagini cu câteva locuri aglomerate, care firesc, sperie oamenii. Lucrurile nu stau aşa. Pe raza municipiului Constanţa cam 98% din operatorii economici sunt responsabili. De acest sezon poate depinde viitorul afacerii lor. Toţi îşi propun să aibă bani să plătească angajaţii şi dările. În această perioadă dările nu sunt scutite, Noi am avut un dialog permanent. Am zis că în loc să-mi dau cu presupusul cu ce măsuri ajută, i-am pus să-mi zică ei ce-i ajută. Mi-au cerut să-şi poată extinde terasele astfel încât să crească capacitatea dar şi să păstreze distanţarea socială. Am revenit cu reducerea taxei de ocupare a stapţiului cu 98%. În Constanţa şi Mamaia nu veţi vedea ospătari vără mască. Dacă ne ducem la vecinii din sud vedem că ospătarii nu au mască, nu ai dezinfectant. Cu toate că noi ne-am pregătit, am luat măsuri, că se dau imagini că este full pe litoralul românesc, lucrurile stau rău. Avem scăderi cu 60% faţă de anul trecut. Iar anul trecut nu a fost cel mai bun.
Cine credeţi că beneficiează de o imagine negativă a localităţilor de la Marea Neagră?
Ce urmează să spun va fi interpretat ca atac politic. E inadmisibil să vii cu măsuri pe care le schimbi foarte des sau anunţi nişte măsuri şi aprobi altele. De exemplu vedeţi că luăm trei măsuri aspre, şi aprobi doar una. Ne uităm că la greci, turci, bulgari, nu are nimeni niciun fel deproblemă. Mai că aşteptam ca premierul să spună mergeţi acolo în vacanţă că e prăpăd. Lucrurile nu sunt aşa. Pe 19 februarie când încă nu se vorbea de COVID în România, noi ne luam aparat PCR. Avem nişte medici extraordinari. Nu văd de ce trebuie să-i speriem pe români. Ne uităm cum România azi e privită ca un fle de bilă din aceea la jocurile mecanice, aruncată dint-ro parte în alta. Sunt ţări în care sunt bineveniţi românii. De exemplu bulgarii au făcut o procedură mai uşoară. Cehii ne pun o pată şi spun că România e o zonă roşie. România e percepută din exterior aşa cum e percepută în interior. Operatorii economici pot închide afacerea, dar ce facem cu zecile de mii de angajaţi, de cei mici? Sunt un primar de stânga. Am ieşit public în schimb şi am zis că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. În primele luni greutatea a stat pe autorităţile locale. În primele şase luni eu am redus cheltuielile bugetare. Am făcutun pachet de sacrificu. În schimb am dus banii în bonificaţii pentru operatorii economici. Cu alte cuvinte eu primar de stânga am venit cu un pachet de măsuri de dreapta. M-aş fi aşteptat ca guvernul să facă acelaşi lucru.
Dialogul dvs cu Guvernul cum s-a derulat? Sunteţi şi în structurile de primar la nivel naţional. Cred că aţi avut nişte revendicări.
Acolo vorbim acelaşi lucru. Ne întâlnim înainte cu premierul, miniştrii de resort, pentru a ne unifica punctul de vedere. Nu contează de unde eşti, aceleaşi probleme ai. Greul pandemiei a stat pe autorităţile locale. Dialogul înafară de cel instituţional prin AMR nu există. M-am întâlnit cu Guvernul Orban, nu pot să spun că am obţinut ceva. La polul opus am avut o întâlnire foarte productivă cu domnul ministru al Fondurilor Europene Boloş. Întâlniri foarte bune şi pragmatice. Azi colegii mei primari sunt iar la ministerul Fondurilor Europene. E un dialog corect, instituţional. Indiferent de partidul din care faci parte trebuie să existe un compromis. Atât din partea puterii cât şi a opoziţiei. Sunt puncte în care suntem de acord şi puncte în care nu suntem. Dacă la nivel de miniştri lipseşte, la primari el există. Am dialog cu primari PNL, am trimis echipa mea la schimb de experienţă la Oradea la domnul Bolojan. Am dialog cu domnul primar Emil Boc. Din nefericire vedem la televizor că sunt poziţii ireconciliabile. Noi asta le servim la televizor, pe când noi suntem deschişi la dialog. Noi avem acelaşi obiectiv, doar mijloacele diferă.
Credeţi că e oportună o moţiune de cenzură?
Eu vă spun că sunt un susţinător al moţiunii. Pentru că am odată motive politice să-mi doresc ca acest Guvern să aibă mai puţină putere. Nu am încredere că poate gestiona alegerile locale pentru că văd cum gestionează pandemia. Doi, e sănătos pentru democraţie. Când era PSD la putere era democratic, acum de ce nu ar fi? Până să ajungă la putere PNL susţinea dezbateri, consultări. Cum a ajuns la Putere critică poziţii ale CCR sau nu mai respectă nimic din ce au zis înainte. E greu pentru un om politic să fii vertical. Te deranjează de multe ori, nu îţi zice lumea ce vrei să auzi. În mandatul meu am organizat dezbateri publice mai mult decât în ultimii 2500 de ani ai istoriei oraşului Constanţa adunat. Totul e transparent. Am pus egal între legislativul local şi constănţeni. E greu, nu-şi face bine să dai o voce tuturor. Multă vreme în Constanţa a fost linişte. Lucrul ăsta nu a făcut bine nimănui. Nici oraşului nici primarului de la acea vreme. La început, după 15 ani de tăcere, era ca o oală sub presiune, toată lumea îşi spunea ofurile. Patru ani eu nu am existat pe piaţa media.
În primul rând ce a învăţat PSD din greşelile PNL de la guvernare? Sunt sigur că şi PSD s-au uitat cum s-au comportat PNL care au dezamăgit probabil pe mulţi din electoratul lor.
Voi răspunde puţin ciudat. Eu nu întotdeauna am vorbit lucruri drăguţe despre politica partidului. Sunt adeptul dialogului. Dar eu sper ca PSD să fi învăţat din greşelile pe care le-a făcut când a fost la guvernare. Slavă domnului, când am fost la guvernare am făcut multe greşeli. Am lăsat să se vorbească prea mult despre tema justiţiei pe când în viaţa reală se întâmplau multe alte lucruri. În loc să vorbim de lucrurile bune ne scuzam în permanenţă de lucrurile legate din Justiţie. Sper că PSD învaţă că trebuie să se lupte cu corupţie. Doi, sper că PSD se luptă pentru transparentizare şi digitalizare. PSD trebuie să înveţe iar să vorbească cu electoratul. Mă bucur că există o reformă în interiorul partidului. Sunt un susţinător al lui Marcel Ciolacu şi al echipei sale. Există dialog de jos în sus.
La Congresul PSD candidaţi pentru vreo funcţie?
Sunt în discuţii cu colegii mei . Să vedem cine sunt delegaţii. Va fi un congres online şi pentru noi. Abia dezbatem cine sunt participanţii la Congres. După aceea, în forumurile statutare decidem. Până atunci vreau să spun că îl susţin pe Marcel Ciolacu.