De ce nu-l poate împiedica PSD pe Iohannis să pună o nouă întrebare la referendum. Cât timp are la dispoziţie Parlamentul să răspundă
0Majoritatea PSD-ALDE din Parlament are la dispoziţie 20 de zile pentru a răspunde la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a lărgi aria întrebării pentru referendumul pe Justiţie. În cazul în care PSD nu dă niciun răspuns, se consideră că Parlamentul a fost consultat. Oricum, avizul Parlamentului - fie el pozitiv sau negativ - este consultativ. Şeful statului este obligat să-l ceară, dar nu trebuie să ţină cont de el.
În urmă cu doi ani, Klaus Iohannis a primit aviz de la Parlament să organizeze referendum pe două teme: continuarea luptei anticorupţie şi integritatea funcţiei publice. Acum, şeful statului a înştiinţat Parlamentul că vrea să extindă aria întrebării pentru referendumul şi spre alte teme ce ţin de Justiţie. Potrivit unor surse politice, Iohannis încearcă să blocheze, prin referendum, modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă, în contextul în care Guvernul Dăncilă pregăteşte salvarea lui Liviu Dragnea prin OUG.
Articolul 11 din Legea referendumului spune:
(1) Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.
(2) Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret.
(3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Preşedintelui.
(4) Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit la alin. (3), Preşedintele României emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să facă o reconsultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului din 26 mai. Preşedintele a avertizat Guvernul ca până la referendum să nu dea OUG pe justiţie şi pe politica penală.
Jurnalistul Liviu Avram susţine că preşedintele Klaus Iohannis va veni cu mai multe întrebări la referendumul pe Justiţie. „Faptul că reconsultă Parlamentului mi se pare o mişcare riscantă, dar bună. Preşedintele ar fi riscat ca CCR să invalideze referendumul tocmai pentru că preşedintele a lărgit aria întrebării fără acordul Parlamentului“, susţine Liviu Avram.