De ce a fost obligat Florin Cîţu să demisioneze?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conducere neparticipativă, cu doar câţiva apropiaţi; atacarea guvernării conduse de un premier liberal; neimplicarea organizaţiilor locale în luarea unor decizii sunt principalele lucruri care i se reproşează fostului preşedinte PNL, Cîţu.

Modul în care Florin Câţu a condus partidul în ultimele luni a nemulţumit profund o mare parte din liberali.

Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi: „Florin Cîţu a pierdut încă de acum câteva luni cu adevărat susţinerea organizaţiilor locale. La mijlocul lunii decembrie, când au fost negociate poziţii politice, aceste negocieri au fost făcute multe dintre ele într-un mod unilateral de către preşedintele Cîţu, fără a consulta organizaţiile locale şi fără a consulta de la un anumit moment încolo prim-vicepreşedinţii partidului şi forurile de conducere ale PNL. Spre exemplu, noi am aflat din presă la un moment dat că poziţia de prefect, o poziţie foarte importantă şi politic, a fost cedată la Iaşi Partidului Social Democrat, deşi PNL Iaşi este una din cele mai puternice organizaţii politice ale partidului din ţară (...) I-am spus la un moment dat că dacă această situaţie nu se reglează, noi ne vom poziţiona până acolo în a schimba nu doar felul de a face politică al preşedintelui PNL, ci şi a ne gândi la o perspectivă de a schimba preşedintele PNL. Mi-a spus că, în condiţiile în care avem de gând să organizăm un congres extraordinar, va candida din nou, ceea ce mi s-a părut o un lucru lipsit de seriozitate. Ar trebui să se gândească că acest partid i-a oferit amicului nostru Florin şi preşedintelui Florin Cîţu aproape tot, de la funcţia de premier - gândiţi-vă că Florin Cîţu este un om care a venit din afara politicii în 2016, care a ars etapele repede de senator, de vicepreşedinte al partidului, de ministru de finanţe, de premier şi de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Eu cred că Partidul Naţional Liberal i-a oferit foarte multe lucruri lui Florin Cîţu, lucru de care nu au beneficiat foarte mulţi colegi în istoria PNL. A neglijat în primul rând faptul că un partid politic este o instituţie, un partid politic nu se conduce între doi-trei apropiaţi şi cu decizii care nu sunt explicate şi sunt luate peste organismele statutare ale partidului. Vă mai aduc aminte că la un moment dat preşedintele nostru a plecat din negocierile care vizau poziţiile ministeriale şi că domnul prim-ministru Ciucă nu a fost implicat în aceste negocieri, nici în negocierile care au vizat funcţiile de ministru, nici în cele care au vizat poziţiile de secretar de stat şi multe, multe alte lucruri care afectează profund în legătură cu organizaţiile locale.”

A deranjat foarte mult liderii de organizaţii

Practic, una dintre principalele nemulţumiri ale PNL-iştilor, aşa cum reiese din cele arătate de Alexandru Muraru este legată de împărţirea posturilor guvernamentale:  nu a fost respectat un algoritm al acestor poziţii şi de asemenea secretariatul general al partidului nu a funcţionat aproape deloc în aceste şase luni.

Întrebat dacă Florin Cîţu l-a sabotat pe Nicolae Ciucă, Muraru a spus nu poate să răspundă la această întrebare, dar crede că premierul trebuia implicat de la bun început în toate aceste negocieri politice.

„Ceea ce a făcut Florin Cîţu şi a deranjat foarte mult liderii de organizaţii şi conducerea comună a partidului a fost faptul că a atacat guvernarea din jurul unui prim-ministru liberal propus şi votat de către Partidul Naţional Liberal, deci acest joc de a-ţi critica propriii colegi în public fără a avea o discuţie prealabilă în interiorul organizaţiilor politice cred că e un joc care nu a funcţionat şi Partidul Naţional Liberal vreau să vă spun că nu este nici Partidul Social Democrat şi nici USR, în sensul în care dacă lucrurile nu funcţionează, le schimbăm. PNL este un organism viu, oamenii fac schimbări, se adaptează, se repoziţionează. Ce ar fi însemnat să fim încremeniţi în acest proiect? Ar fi însemnat moartea politică cu siguranţă”, a arătat Andrei Muraru.

Erodat de campaniile venite din mai multe direcţii

La rândul său, Ciprian Ciucu, liderul PNL Bucureşti, a explicat că Florin Cîţu a fost erodat de campaniile „furibunde” din vară, împotriva sa: una venită din partea fostului partener de la guvernare de la USL-PLUS, iar cealaltă din partea lui Ludovic Orban. „Ludovic Orban a mers pe mentalitatea după mine potopul”, a explicat Ciprian Ciucu.

Florin Cîţu „este victima nu a propriilor succese, ci este victima unor campanii de denigrare extrem de acide şi de puternice. Şi atunci evident partidul nu poate să stea într-un singur om. Era momentul să ne găsim acum cadenţa. De ce? Pentru că avem nevoie de guvernare, avem nevoie ca să punem rezultatele pe masă şi în contextul în care începea să se deterioreze relaţia cu premierul, partidul a zis că nu este ok acea direcţie şi i s-a cerut demisia”, a arătat liderul PNL Bucureşti.

Ciprian Ciucu a mai precizat că au existat nemulţumiri şi în legătură cu oamenii din echipa lui Florin Cîţu. 

„Comunicarea a fost extrem de slabă la nivelul secretariatului general, eu am fost extrem de nemulţumit de interacţiunea pe care am avut o cu secretarul general. Vorbeam lucruri şi nu se întâmplau, deci era ca şi când le vorbeam degeaba. Mai mult, se spunea că da, da, se rezolvă şi nu se rezolva nimic, de aceea acest cuplu Cîţu-Vîlceanu este cumva luat la pachet în acest moment. Trebuie să fii foarte prezent în viaţa partidului dacă vrei să fii secretar general al partidului şi asta o spun cu mare mâhnire şi deloc cu uşurinţă, pentru că speram că Dan Vîlceanu, un tip mai tânăr decât mine, ar avea energia necesară şi cunoştinţele politice şi organizatorice ca să ocupe poziţia de secretar general. Deci, faptul că Dan Vîlceanu nu va mai ocupa această funcţie, din punctul meu de vedere, după prestaţia din aceste şase luni, este un lucru bun”, a spus Ciprian Ciucu. „Eu ca preşedinte al PNL Bucureşti nu m-am putut baza niciodată pe secretarul general şi între noi fie vorba, şi pe preşedinte. Organizaţia PNL Bucureşti şi vorbim aici eminamente de funcţii politice de secretar de stat, de preşedinţi de agenţii, a ieşit mai slabă din alegerile de anul trecut”, a adăugat Ciucu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite