Ce spun liberalii despre demisia lui Cîţu. Stolojan: „A luat singura măsură raţională”. Bode: „Îmi doresc un leadership adevărat, nu pariuri riscante”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă, Florin Citu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă, Florin Citu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Theodor Stolojan a declarat că Florin Cîţu a luat măsura raţională de a demisiona din funcţia de preşedinte al PNL, potrivit News, completând că l-ar vota, fără nicio reţinere, pe Nicolae Ciucă la şefia partidului, în cazul în care premierul ar candida. Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, a declarat că doreşte ca partidul să aibă un leadership adevărat, orientat spre viitor, cu „moderaţie, echilibru, nu pariuri riscante”.

„Dacă discutăm de ceea ce a făcut domnul Cîţu, el a luat o măsură raţională, văzând că astăzi nu s-a putut ţine Biroul Executiv, neavând for statutar. A existat un Birou Executiv ieri, virtual, online, care a luat o decizie de a convoca Biroul Politic Naţional, mâine, la ora 10, după care conferinţa naţională care va convoca Congresul. Domnul Cîţu a luat decizia raţională de a-şi da demisia. Se intră acum în procedurile de organizare a Congresului. De data aceasta fiind un Congres Extraordinar nu mai sunt termenele prevăzute pentru un Congres normal care se convoacă cu cel puţin 60 de zile”, a susţinut europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan, potrivit News. 

Fostul Lider PNL a mai afirmat că l-ar vota pe premierul Nicolae Ciucă la şefia partidului, în cazul în care şeful Executivului va candida. „Din momentul demisie domnului Cîţu, competiţia este deschisă pentru preşedinţia PNL.  Am auzit că s-a consultat conducerea PNL şi cu domnul Ciucă, nu sunt informat ce decizie au luat. Este evident că domnul Ciucă la ora actuală are cea mai mare încredere din partea românilor dintre toţi membrii PNL şi nu numai. Deci este un candidat, dacă dânsul va dori, un candidat cu şanse foarte mari la conducerea PNL. Eu l-aş vota categoric fără nicio reţinere”, a mai precizat fostul lider PNL.

Bode: „Ne-am pus speranţa în Florin Cîţu, dorind să scăpăm de populistul Ludovic Orban”

Prim-vicepreşedintele PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a declarat că atât el cât şi majoritatea liberalilor şi-au pus speranţa în Florin Cîţu care i-a scăpat de „populistul Ludovic Orban”. „Şi eu şi majoritatea liberalilor prezenţi la Congresul din septembrie ne-am pus speranţa în Florin Cîţu, dorind să scăpăm de populistul Ludovic Orban. Şi am scăpat. Am scăpat PNL de un populist care ducea PNL într-o direcţie greşită. Îmi doresc un leadership adevărat, orientat spre viitor într-un context intern şi international extrem, extrem de complicat. Îmi doresc o souiţie responsabilă, nu una superfluă în aceste vremuri tulburi pe care le traversăm cu toţii”, a afirmat, sâmbătă la Sălaj, Lucian Bode, potrivit sursei citate.

Ministrul a mai spus că ce a avut de zis i-a transmis direct lui Florin Cîţu, în structurile interne ale PNL şi nu public. „Într-un cuvânt, îmi doresc moderaţie, îmi doresc echilibru, nu pariuri riscante. Acesta e motivul pentru care ceea ce am avut să îi transmit de astăzi fostului preşedinte al PNL Florin Cîţu, i-am transmis în interiorul structurilor noastre şi niciodată public şi nu o voi face nici acum în detaliu, pentru că până la urmă PNL poartă o mare responsabilitate faţă de români, faţă de coaliţia aflată la guvernare şi nu ne permite derapaje”, a completat Bode.

Purtătorul de cuvânt PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat că era nevoie de „o soluţie mai bună, mai echilibrată” pentru conducere formaţiunii, mai arată sursa citată. „Contează mai puţin părerea mea, pentru că eu vorbesc în calitate de purtător de cuvânt, dar dacă vreţi o opinie personală, era evidentă nevoia de o soluţie mai bună, mai echilibrată pentru conducerea PNL. Eu cred că suntem în momentul de faţă în măsura a asigura această soluţie şi stabilitate în partid, dar şi la guvernare. Sunt ferm convins că premierul poate să asigure o coerenţă între cele două, partid şi guvernare, mult mai mare şi era un moment oportun aş spune să facem această schimbare. Este opinia general valabilă, indiferent de motivele fiecăruia invocate şi în exprimările publice şi era, din punctul meu de vedere, evident că lucrul acesta trebuia dezbătut în structurile de conducere ale partidului şi luată o decizie”, a transmis Ionuţ Stroe.

Întrebat dacă PNL are un singur candidat pentru funcţia de preşedinte, în persoana lui Nicolae Ciucă, purtătorul de cuvânt al partidului a răspuns: „Cu siguranţă putem vorbi de democraţie în PNL atâta timp cât vedeţi foarte bine există structuri în care se discută problemele, în care se analizează, în care se iau decizii”.

„De altfel, Consiliul Naţional de mâine are toată autoritatea să stabilească şi formula de preşedinte interimar, toate datele despre congres, când va fi ales noul preşedinte. Vom avea o perioadă în care probabil vor fi şi candidaturi depuse, dar pentru toţi există un plan aşteptare în interiorul PNL pentru a avea preşedinte premierul în funcţie, Nicolae Ciucă pentru că majoritatea colegilor apreciează este experienţa, echilibrul., modul profesionist în care a condus în aceste patru sau cinci luni Guvernul şi în mod evident că îl văd drept lider firesc în PNL”, a mai adăugat liberalul.

Ce se va întâmpla cu conducerea Senatului 

„Nu am fost printre cei care au demarat această (...) acţiune, dar ea, cumva, venea natural pentru că, din păcate, imaginea fostului premier şi preşedinte al PNL a fost cumva iremediabil, aproape, afectată de lupta internă cu Ludovic Orban, care a dus o campanie destul de murdară în acel moment, şi Florin Cîţu a avut şansa, şase luni, să-şi îmbunătăţească imaginea, prestaţia, dar nu a reuşit, cota sa de încredere fiind destul de jos în continuare. În politică nu se poate să stai foarte mult cu un lider care are o cotă de încredere scăzută. Deci, din punct de vedere politic lucrurile s-au întâmplat doar normal”, a declarat Ciucu, potrivit Agerpres.

Şeful PNL Bucureşti a precizat că Florin Cîţu a avut „un rol important în viaţa partidului în ultimul timp”. „M-aş bucura foarte mult să rămână în PNL şi să mergem mai departe cu dânsul ca preşedinte al Senatului, dar leadershipul să fie asumat de un alt lider al PNL. (…) Se atinsese un plafon şi era o oarecare disjuncţie între partid şi guvernare, nu ne simţeam cuplaţi la guvernare suficient, relaţia dintre preşedintele partidului şi premier părea să înceapă să se deterioreze şi ca lucrurile să nu ajungă într-un punct mult mai fierbinte, probabil de aceea colegii mei au demarat această procedură şi i-au cerut demisia, a declarat Ciucu.

Liderul PNL Bucureşti a mai susţinut că a avut un reproş la adresa preşedintelui demisionar al PNL, legat de organizaţiile din Capitală, susţinând însă că nu doreşte să tranşeze momentan subiectul în spaţiul public.

„În acest moment, Nicolae Ciucă e unul dintre liderii partidului care au cea mai mare cotă de încredere şi mi se pare doar natural ca un lider de partid să aibă cotă de încredere pentru că, până la urmă, această cotă de încredere te ajută şi să guvernezi şi să ai şi o majoritate politică care să te ajute să guvernezi. Probabil că se vede clar deja diferenţa de cotă de încredere între Nicolae Ciucă şi alţi membri ai partidului”, a mai commpletat Ciucu. 

Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din fruntea partidului, după ce mai mulţi lideri ai formaţiunii i-au cerut să se retragă din conducerea PNL. Preşedintele demisionar al PNL a precizat că ar fi vrut să îşi prezinte demisia în faţa colegilor, liberalii lipsind de la şedinţa BEx convocată de Florin Cîţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite