Cumulul pensiei cu salariul: una vorbim, alta fumăm la guvernare. Ce pensionari speciali are Cabinetul Cîţu
0Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de bugetar este prezentată ca obiectiv al coaliţiei de guvernare, însă premierul Florin Cîţu continuă să numească în funcţii publice de top pensionari speciali.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că proiectul de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul, în cazul bugetarilor, e aproape de a fi pus în dezbatere publică, apoi va fi adoptat de Guvern, însă ultimul cuvânt îl are Parlamentul. Până atunci, Guvernul continuă să angajeze în funcţii de top pensionari care au ieşit din sistemul militar la vârste la care un cetăţean de rând nici nu s-ar gândi că ar putea să facă acest lucru.
Liderul celui mai mare partid din coaliţia de guvernare, liberalul Ludovic Orban, a încercat să ocolească subiectul în momentul în care i-a fost semnalat cazul unui secretar de stat numit recent la Interne, aflat la pensie la doar 51 de ani, după o carieră în Ministerul Afacerilor Interne. „Oricine, odată cu adoptarea legii, va trebui să respecte legea. Principiul îl susţinem prin proiectul de lege, iar punctul nostru de vedere e foarte clar. Proiectul de lege, aşa cum am anunţat deja, nu va mai permite posibilitatea cumulării pensiei cu salariului. Alte întrebări dacă sunteţi amabil”, a precizat Orban, evitând să răspundă cu subiect şi predicat de ce recurg liberalii la angajarea unor pensionari care provin din sistemul de siguranţă naţională, deşi tot clamează că pun punct acestei tradiţii.
Pensionare la 49 de ani şi 6 luni
Organizaţia PNL Galaţi l-a propulsat în funcţia de secretar de stat la Interne pe Aurelian Păduraru, liberal apropiat de şeful PNL Galaţi, George Stângă. Comisarul-şef Aurelian Păduraru a fost timp de 15 ani şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Galaţi, post din care s-a pensionat, în luna martie 2019, la vârsta de 49 de ani şi 6 luni, după cum precizează presa locală. Pentru cele zece luni de pensie din 2019 a primit 78.000 de lei, ceea ce înseamnă 7.800 de lei lunar, potrivit ultimei sale declaraţii publice de avere. La data numirii sale la Interne, Aurelian Păduraru era consilier PNL în localitatea Folteşti, acolo unde a candidat în 2020 pentru funcţia de primar, dar a pierdut în faţa contracandidatului său din PSD, Laurenţiu Gigi Moraru.
E al doilea secretar de stat din MAI care este şi pensionar. Mult mai cunoscut este cazul Irinei Alexe, secretar de stat propus de USR-PLUS, care s-a pensionat din MAI la doar 42 de ani. În perioada guvernărilor PDL, Irina Alexe a fost una dintre apropiatele lui Vasile Blaga. De altfel, potrivit Newsweek, Alexe a fost avansată de două ori în grad de Blaga într-un an şi cinci luni, deşi termenul obişnuit ar fi fost de patru ani. La doar 35 de ani, Irina Alexe ajungea chestor de poliţie. În prezent, primeşte o pensie lunară de circa 13.000 de lei.
„Specialul” de la Mediu
Unul dintre bugetarii de top care se bucură de venituri pe măsură, fie că vorbim de salariu, indemnizaţii pentru prezenţa în consilii de administraţie sau pensia de fost cadru în Ministerul Apărării Naţionale şi a Serviciului de Pază şi Protecţie, e Corvin Nedelcu, în prezent secretar general la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. La începuturile carierei sale, Corvin Nedelcu a fost ofiţer MApN pentru doi ani, apoi timp de zece ani a fost ofiţer SPP, de unde în 2001 a trecut în mediul privat. Potrivit relatărilor din presă, Corvin Nedelcu a fost aghiotantul lui Teodor Stolojan pe vremea când era premier şi atunci au început legăturile sale cu mediul politic.
De-a lungul timpului a fost secretar general-adjunct al Ministerului Dezvoltării, secretar general al Ministerului Educaţiei, secretar general-adjunct al Ministerului Transporturilor şi consilier al ministrului Lucian Bode, când acesta era ministru al Transporturilor. Din 4 ianuarie 2021, Corvin Nedelcu a fost numit secretar general al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, condus de Tanczos Barna. Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Nedelcu, datată iunie 2020, în 2019 a încasat aproximativ 37.000 de lei, reprezentând salariile de la Ministerul Transporturilor şi de la ASF, indemnizaţiile pentru prezenţa la ROMATSA, Fondul de garantare a Asigurărilor, precum şi pensia militară.
La jumătatea anului trecut, Corvin Nedelcu mai rămăsese membru în Consiliul de Administraţie al ROMATSA şi al Companiei Naţionale de „Aeroporturi Bucureşti”, precum şi consilier al ministrului Transporturilor. Potrivit analizei datelor publice, Corvin Nedelcu era deja, la vârsta de 50 de ani, pensionar al MApN.