Cum vor să-și împartă PSD și PNL locurile pe lista pentru Parlamentul European

0
Publicat:

Lista comună PSD-PNL pentru Parlamentul European, cu tot cu distribuirea locurilor, ar urma să fie stabilită miercuri, însă încă sunt discuții privind modul de împărțire a mandatelor, fiind cel puțin două variante de lucru.

Partidele Coaliției ar urma să stabilească lista comună pentru europarlamentare FOTO Inquam Photos
Partidele Coaliției ar urma să stabilească lista comună pentru europarlamentare FOTO Inquam Photos

Potrivit informațiilor „Adevărul”, liberalii ar urma să intre la negocieri cu propunerea unui sistem paritar – „fermoar”, adică propun un reprezentant cei de la PSD, unul de la PNL și așa mai departe. Surse politice susțin că inclusiv Marcel Ciolacu ar fi de acord cu un asemenea scenariu, urmând ca liberalii să cedeze politic pe alte teme, cum ar fi unele candidaturi din teritoriu. O discuție va fi ca lista să fie deschisă de o persoană neutră, însă dacă nu e găsită o persoană cu o imagine foarte bună, un social-democrat va fi cap de listă. În prezent, persoana avută în vedere este Elisabeta Lipă, care acum e la conducerea sportului românesc și e un simbol al performanței prin muncă.

Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru. - Marcel Ciolacu, președinte PSD

Însă în PSD sunt nemulțumiri privind împărțirea 50%-50% a listei, fiind în schimb propus un raport de 3 oameni PSD la 2 de la PNL. Motivul este atât reprezentarea parlamentară a PSD, dar și puterea din teritoriu. „Există oameni politici și oameni de stat. Când ajungi în anumite funcții în statul român, trebuie să decizi ce a mai bine pentru România, în primul rând, și pe urmă cum să armonizezi lucrurile”, a afirmat Ciolacu. Mai mult, acesta a subliniat că „înainte să fim PSD-iști, PNL-iști, suntem români. Haideți să vedem ce e bine pentru România și pentru români”.

Calculele privind rezultatele

Partidele Coaliției au și o imagine conturată despre tracțiunea noii construcții la europarlamentare, care poate să fie o alianță electorală sau una politică, prima fiind doar de moment, pentru un scrutin-două sau pentru o perioadă îndelungată. Conform scenariului pesimist, pe varianta comasării, cel mai slab rezultat ar fi obținerea a 17 mandate, adică echivalentul a 49-50%. În scenariul optimist, numărul de mandate ar fi de 20 de mandate din totalul de 33.

Un aport de câteva procente, adică minimum 5-6%, e dat de rolul alegerii primarilor și șefilor de CJ în aceeași zi cu europarlamentarele. Favorizate sunt partidele mari, cu un număr însemnat de primari, adică PSD, PNL, iar parțial și UDMR, formațiuni care au peste 90% din edili.

Alianță între competitorii tradiționali

Încă sunt semne de întrebare privind modul cum va funcționa campania la nivel național pentru europarlamentare, când PNL va face propagandă pentru Ursula von der Leyen, ca să ia un nou mandat la șefia Comisiei Europene, în timp ce social-democrații au alt candidat susținut la șefia forului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite