Cum şi-a securizat Ponta fotoliul în PSD pentru încă opt luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Liviu Dragnea au pierdut alegerile, dar au rămas în fruntea PSD
Victor Ponta şi Liviu Dragnea au pierdut alegerile, dar au rămas în fruntea PSD

Consiliul Naţional al PSD desfăşurat vineri şi sâmbătă la Parlament şi-a atins pe deplin scopul: a prelungit puterea în partid pentru tandemul Victor Ponta -Liviu Dragnea, cel puţin până în toamnă.

Premierul şi vicepremierul i-au strâns pe toţi liderii din teritoriu, în weekend, la Bucureşti, şi i-au anunţat că viitorul Congres al partidului va fi organizat abia spre sfârşitul anului, „undeva în luna noiembrie“. Până atunci, Ponta şi Dragnea se vor asigura că nu mai au niciun contestatar şi vor putea candida, liniştiţi, pentru încă un mandat în fruntea PSD.

Strategia liderilor social-democraţi a fost bine pusă la punct. Mai întâi, Ponta şi Dragnea s-au opus organizării unui Congres al partidului imediat după alegerile prezidenţiale, un Congres care ar fi putut foarte uşor să-i debarce după eşecul din 16 noiembrie. Apoi, i-au dat afară din partid pe singurii oameni care aveau şanse reale să-i învingă, indiferent când s-ar fi organizat Congresul: Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. Ca să nu aibă chiar nicio emoţie, l-au tras pe linie moartă  şi pe europarlamentarul Cătălin Ivan, cel care îşi anunţase intenţia de a candida la şefia PSD. Aşa se face că şedinţa de sâmbătă a conducerii PSD a arătat că în partid nu mai există opoziţie. Nimeni n-a comentat, nimeni n-a cerut explicaţii.

„Este foarte uşor să acuzăm pe oricine“
Liderii judeţeni au aplaudat frenetic discursurile susţinute de Ponta şi Dragnea, deşi vorbele celor doi nu erau decât nişte scuze puerile pentru pierderea alegerilor. „Este pentru prima dată când ne întâlnim într-un for lărgit după alegerile prezidenţiale. Nu am nimic de reproşat nimănui. Rezultatul alegerilor arată că pierderea alegerilor nu este din cauze conjuncturale, am avut un rezultat foarte bun, iar partidul s-a mobilizat exemplar. Este foarte uşor să acuzăm pe oricine. Îl putem acuza pe Victor Ponta, dar reamintesc că a câştigat primul tur al alegerilor cu 40%. Pot fi acuzat şi eu, poate fi organizat oricine. Aceasta este o abordare facilă“, s-a disculpat Dragnea, după care a găsit vinovatul.

„A existat o manipulare care se perpetuează de un deceniu şi întreţine sentimentele anticomuniste şi care se activează la alegerile prezidenţiale. Din cauza acestor confuzii moştenite din timpul regimului comunist, se ajunge ca partidul să fie la cote electorale scăzute în rândurile tinerilor, deşi am avut cel mai tânăr preşedinte de partid şi bun. Trebuie să arătăm că stânga autentică nu are nicio legătură cu regimul comunist“, a spus vicepremierul.

Singurul care i-a replicat lui Dragnea a fost liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.  „Am auzit, pentru prima dată aş zice eu, o scurtă analiză a alegerilor prezidenţiale, din care am aflat că nimeni nu e vinovat, ceea ce nu prea se poate“, a spus Buzatu, însă intervenţia sa a rămas una izolată la Consiliu.

A mai existat o voce critică, dar de la distanţă. „Eu nu cred în explicaţia cu comunismul. Altfel cum s-ar justifica victoria cu 40 la sută în primul tur? Au aflat românii între cele doua tururi de scrutin ca PSD este comunist? Nu cred în explicaţia asta. Sigur, acest aspect a fost invocat ca pretext. O analiză mai profundă va arăta greşeala spargerii USL şi împingerea lui Victor Ponta să candideze, lipsa unei strategii de alianţe pentru turul doi, unele greşeli conjuncturale", a scris Adrian Năstase pe blogul, din Franţa, acolo unde s-a aflat pentru o vizită medicală. Adrian Năstase a fost cel care a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional până în vara anului 2012, când a ajuns la închisoare.  În semn de respect faţă de mentorul său politic, Victor Ponta i-a păstrat vacantă funcţia, până sâmbătă, când Rovana Plumb a fost aleasă să-i succeadă lui Năstase.

Victor Ponta a găsit un alt vinovat pentru pierderea alegerilor: presa. „Şi eu dacă vedeam cozile pentru vot la televizor, veneam să votez contra lui Ponta. Dacă vedeam la televizor că spune «Fă, Doina ?», cum să aleg pe acel cineva ? Trebuie să înţelegem acest adevăr, că turul doi al alegerilor înseamnă emoţii“, a spus liderul PSD, după care le-a adresat social-democraţilor o întrebare cheie: „Vreţi să fim în opoziţie ?“. Sala nu a reacţionat, dar răspunsul se subînţelege. Practic, firca de opoziţie, teama că s-ar putea închide robinetul cu bani publici îi face pe baronii PSD să-l menţină încă pe Ponta în fruntea partidului.

Sancţiunile, un bluf
Consiliul Naţional al PSD a adoptat şi noile prevederi statutare, în sensul sancţionării social-democraţilor cu probleme penale, în funcţie de faza procesuală în care se află. Însă modificările s-au dovedit a fi doar une exerciţiu de imagine, pentru că orice schimbare a statutului trebuie aprobată în Congres, apoi trebuie să fie înregistrată la Tribunal. Deci, până anul viitor nimeni nu-i va putea suspenda sau exclude din partid pe membrii PSD certaţi cu legea. Lista cu modificări statutare a rămas deschisă până la Congresul din toamnă. De altfel, potrivit unor surse din PSD, doi lideri mărunţi au mai propus  ca funcţia de preşedinte onorific al PSD, deţinută de Ion Iliescu, să fie desfiinţată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite