Cum se „bulgăresc“ politicienii după primele ninsori. Palada: Ar fi un circ ieftin ca Ponta să dea la lopată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsorile abundente din ultimele zile, care au paralizat ţara, au devenit rapid subiect cu potenţial politic şi au provocat o avalanşă de reacţii privitoare la modul în care autorităţile gestionează situaţia.

Luni, după ce premierul Victor Ponta a confirmat că în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea va fi declarată stare de alertă, liderii Opoziţiei au atacat măsura, pe motiv că ar fi exagerată.

“Este scandalos să introduci stare de alertă, ştiind foarte bine care a fost prognoza meteorologică. Instituirea stării de alertă înseamnă câştig pentru firmele angajate în deszăpeziri, nu pentru cetăţean. Înseamnă undă verde achiziţiilor fără licitaţie. Înseamnă afaceri derulate în favoarea baronilor locali. Situaţia zonelor afectate de ninsori este utilizată ca paravan pentru un nou tun dat de o adunătură de hoţi”, a declarat Ungureanu.

Reacţia sa nu a rămas fără replică, iar cel care a ţinut să îi răspundă preşedintelui Forţei Civice a fost chiar ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova. Într-o postare publicată pe blogul personal, Şova a prezentat un bilanţ al activităţii CNADNR din ultimele zile, cu o serie de observaţii.

“S-au încheiat vremurile în care oamenii cu zăpada până la acoperiş erau umiliţi de Boc sau de MRU. Nu trebuie să uităm că, în urmă cu doi ani, Guvernul de atunci, prin vocea lui MRU, îi invita pe bătrânii de sub zăpezi să nu stea degeaba în case, ci să iasă să-şi dea zăpada”, a amintit Şova, acuzator.

Pe de altă parte, acuzaţiile la adresa Guvernului nu s-au oprit. În opinia democrat-liberalei Anca Boagiu, codul roşu “acoperă (...) sutele de contracte de deszăpezire atribuite prin încredinţare directă”.

“Noile reguli i-au încurcat atât pe Victor Viorel Ponta, cât şi pe Dan Şova. Astfel că la CNADNR s-a dat drumul, pe bandă rulantă, la contracte pentru dezăpezire atribuite lejer, prin încredinţare directă”, scrie Boagiu, pe blogul personal.

În ce priveşte activitatea premierului Victor Ponta, care a fost acuzat că nu s-a implicat suficient în acţiunile autorităţilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada,  consideră că "ar fi un circ ieftin ca Ponta să dea la lopată".

„Domnul Ponta s-a dus să vadă cum stau lucrurile şi este un semn de normalitate că instituţiile funcţionează. Lucrurile stau mult mai bine anul ăsta. E un pic de circ ieftin să dea la lopată, nu premierul trebuie să dea la lopată. El trebuie să coordoneze şi să gestioneze. Premierul a găsit o justă măsură între prea-prea şi foarte-foarte“, a apreciat Palada.

PDL Bucureşti vrea capul lui Oprescu

În Capitală, liderul PDL Cristian Poteraş a dat tonul protestelor faţă de primarul Sorin Oprescu şi i-a reproşat edilului modul în care a fost gestionată acţiunea de deszăpezire în Bucureşti.

“Am vrea să-l întrebăm pe Sorin Oprescu unde sunt aceşti bani. Practic, Bucureştiul este înmormântat în zăpadă, copiii nu pot fi duşi la şcoală, oamenii nu pot pleca la serviciu, sunt aproape toţi blocaţi în casă”, a susţinut Poteraş şi a adăugat că solicită Curţii de Conturi să demareze “de urgenţă anchete penale pentru verificarea modului în care aceşti 100 de milioane de euro sunt plătiţi anual pe deszăpezire”.

Citeşte şi:

UPDATE A fost decretată stare de alertă în 3 judeţe. De miercuri este aşteptat un nou val de nisoare. Marile magazine au stocurile aproape epuizate

Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea - care au stat şase ore sub Cod roşu de viscol şi zăpezi - sunt sub stare de alertă. Aşa au decis membrii Comandamentului de Iarnă în această dimineaţă. Pe de altă parte, Codurile portocaliu şi galben de ninsori au fost prelungite pentru mai multe judeţe din sud-estul ţării până luni seară, dar directorul ANM a anunţat că marţi la ora 12.00 va fi emisă o nouă avertizare de vreme rea valabilă până joi la prânz.

Distribuitorii de energie se plâng de drumurile blocate, după ce vicepremierul Liviu Dragnea a cerut verificarea investiţiilor asumate la privatizare

Companiile de distribuţie a energiei dau vina pe căile de acces la reţelele avariate, care au fost de multe ori îngreunate, sau chiar blocate, dar şi pe întinderea geografică a mare a zonelor unde a fost nevoie de intervenţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite