Cum poate bloca Bruxelles-ul propunerea României pentru comisar european. Imunitatea parlamentară i-a scăpat îm trecut pe Plumb şi Nica de acuzaţiile DNA
0Eurodeputaţii Rovana Plumb şi Dan Nica, propunerile Guvernului pentru o funcţie de comisar european, ar putea să se lovească din start de opoziţia preşedintelui Comisiei Europene ori să fie respinşi la votul din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dată fiind imaginea celor doi, scăpaţi în trecut de anchete penale pentru că aveau imunitate parlamentară.
România a trimis la Bruxelles două nume de posibili comisari europeni, Dan Nica şi Rovana Plumb, amândoi eurodeputaţi ai PSD, însă din start aceştia se confruntă cu pete în CV. Dan Nica a scăpat de acuzaţiile DNA de luare de mită şi trafic de influenţă după ce faptele s-au prescris, în urma tergiversării ridicării imunităţii sale de Parlamentul European, for care a decis, până la urmă, că ridicarea imunităţii ţinea de preşedintele României. La rândul său, Rovana Plumb a scăpat de începerea cercetării pentru complicitate la abuz în serviciu în cazul Belina, după ce Camera Deputaţilor s-a împotrivit ridicării imunităţii. Însă, în cazul acesteia DNA ar putea veni cu o nouă cerere, dacă sunt probe noi, iar acum decizia încuviinţării începerii urmăririi penale ar sta în pixul lui Iohannis.
Potrivit unor surse politice, România ar vrea să primească portofoliul Mediu, Energie sau Transporturi pentru unul din cei doi. Negocierile la nivel european vor fi purtate atât pentru portofoliu, cât şi pentru comisarul în cauză, mai ales că Ursula von der Leyen, şefa Comisiei, vrea paritate între femei şi bărbaţi în „Executivul european“. În urmă cu patru ani, România mai întâi a ştiut portofoliul pe care îl primeşte, apoi a dat şi comisarul, pe Corina Creţu pentru Dezvoltare Regională.
Propunerile înaintate de PSD ar putea avea probleme în audierile de la Bruxelles, lucru subliniat de specialişti şi de eurodeputaţi ai PPE, grup din care face parte şi şefa Comisiei Europene. „Negocierile care se poartă la Bruxelles din perspectiva constituirii viitoarei Comisii trebuie privite sub două aspecte. În primul rând, trebuie ţinut cont de faptul ca preşedintele CE are drept de veto la orice propunere din partea statului membru. În al doilea rând, propunerile făcute inclusiv de preşedintele CE trebuie să treacă de votul în comisiile din PE. Iată deci că orice propunere din partea României asupra căreia planează orice suspiciune de integritate poate afecta grav imaginea României şi implicit portofoliul ce urmează a fi primit“, a declarat eurodeputatul Daniel Buda.
Şi Marian-Jean Marinescu, eurodeputat la al patrulea mandat, consideră că oamenii propuşi de PSD s-ar putea să nu treacă de votul din comisiile Parlamentului European. „Imaginea României continuă să se degradeze dacă se vine cu Dan Nica sau Rovana Plumb ca propunere. PSD chiar nu are nişte oameni competenţi şi fără probleme pe care să-i trimită. La audierile din comisiile Parlamentului European problemele de integritate s-ar putea să conteze foarte mult şi propunerea de comisar să cadă la vot“, a Marinescu, fost vicepreşedinte al PPE unul dintre cei mai influenţi aleşi români la Bruxelles.
Discurs anti-Justiţie
De asemenea, fostul consilier prezidenţial Valeriu Turcan e de părere că România nu va lua un portofoliu important cu asemenea propuneri, dată fiind imaginea celor doi. „Ambii sunt garantaţi Dragnea şi Dăncila. Vin cu o reputaţie care nu îi va ajuta să realizeze ceva bun pentru România. Pentru Nica, Bruxelles-ul a fost calea de fugă de Justiţie, iar pentru doamna Plumb, calea de a scăpa de riscurile asociate unei guvernări de pradă. Spre deosebire de Rovana Plumb care a făcut eforturi să nu pară total asociată cu Dragnea, Nica a fost în schimb portavocea discursului anti-justiţie şi anti-Bruxelles ani de zile. România nu va câstiga ceva, ci dimpotrivă, va avea numai de pierdut“, a declarat pentru „Adevărul“ Turcan.