Cum explică PSD eliminarea pragului la abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al partidului susține că PSD a ținut cont de părerile specialiștilor privind pragul la abuzul în serviciu, iar decizia de a-l elimina de deputați e o decizie politică. Șefa Comisiei juridice (PSD) susține că a fost solicitarea Guvernului.

Radu Oprea susține că PSD e consecvent, deși și-a schimbat părerea de la zi la zi FOTO Arhivă Oprea
Radu Oprea susține că PSD e consecvent, deși și-a schimbat părerea de la zi la zi FOTO Arhivă Oprea

E o decizie (n.r. - politică). Noi am fost consecvenți, din punctul meu de vedere. Ca trebuie ne uităm la ce au spus cei din PSD, că noi ținem cont de părerile specialiștilor. Pragurile au fost propuse de Ministerul Jistiției. Dacă a fost decizia lor, de la Cameră, înseamnă că așa au considerat”, a precizat Oprea, lider al senatorilor PSD.

Întrebat dacă decizia de la Cameră nu se bate cap în cap cu deciziile CCR și argumentele colegilor din Senat care au zis că trebuie institui un prag, în caz contrat fiind probleme de constituționalitate, Radu Oprea a vorbit de vizita lui Cătălin Predoiu la grupurile PSD, de luni, unde a arătat „jurisprudența comparată europeană” pe tema pragului la abuzul în serviciu, menționând ce țări au prag și care nu.

Mulți au un prag ridicat. Ceea ce spunea și Curtea Constituțională, ca să fie prag cu semnificație (n.r. - CCR menționa să nu fie prag derizoriu). De la ministerul Justiției înțeleg că sunt state care aveau în jur 50.000 de euro, dar erau și altele care aveau și mai mare”, a completat purtătorul de cuvânt al PSD, dând exemplul Austriei.

După două zile de dezbateri pe tema celor două proiecte referitoare la legislația penală, Coaliția a decis, în Comisia juridică, să revină la forma proiectelor așa cum au fost ele înaintate de Guvern. 

Șefa Comisiei juridice și telefoanele

La finalul întrunirii Comisiei, Laura Vicol a explicat că membrii Guvernului au solicitat ca cele două proiecte, cel de modificare a Codului penal şi cel de modificare a Codului de procedură penală să rămână în forma venită de la Executiv.

S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro. 

De altfel, fostul premier Ludovic Orban i-a ironizat pentru modul cum au gestionat situația. „Coaliția cu cap dar fără minte. Azi e albă, mâine neagră și răspoimâine din nou albă (...) Sunt tare curios ce sa va întâmpla până mâine, când proiectul de lege va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Dacă nu cumva se mai răzgândește încă o dată coaliția. Grotesc spectacol. De râs, dar și de plâns”, a punctat Orban, pe pagina sa de Facebook. 

De dimineață, pragul era de 9.000 de lei

Marți dimineață, într-o discuție avută în cadrul Coaliției, decizia era de a susține un prag de 9.000 de lei, pentru aceeastă sumă pledând Cătălin Predoiu, cu toate că liberalii voiau 6.000 de lei, în urma discuțiilor de la grupul deputaților. Însă pragul a rezistat doar câteva ore. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite