Cum explică Curs-Avangarde diferenţele între exit-poll-uri şi rezultatele finale la Primăria Capitalei şi Sectorul 1
0
Casele de cercetare sociologică Curs şi Avangarde a prezentat explicaţiile pentru faptul că între exit-poll-uri şi rezultatele finale sunt diferenţe mari în ceea ce priveşte diferenţa între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea, dar şi pentru confruntarea pentru Primăria Sectorului 1.
„Considerăm că unele abateri, care apar mai ales în cazul unor sectoare din Bucureşti, sunt cauzate de procentul mare al refuzurilor de a răspunde la chestionare, de peste 25% din totalul respondenţilor. Cei care au refuzat fac parte, cu precădere, din anumite grupuri vulnerabile, cum este populaţia de peste 60 de ani care a arătat o reţinere mare faţă de discuţiile cu operatorii de interviu, foarte posibil şi din cauza fricii de îmbolnăvire cu coronavirus. Dacă aceste refuzuri sunt corelate şi cu eşantioanele mai mici stabilite pentru sectoarele din Bucureşti, cel mai mic eşantion fiind cel din sectorul 1, atunci se poate explica, parţial, diferenţa semnificativă dintre locurile 1 şi 2 pentru funcţia de primar, dintre rezultatele sondajului la urne şi cele publicate de BEC, situaţie care încă se discută şi după numărătorile oficiale”, au explicat reprezentanţii celor două case de cercetare sociologică.
De asemenea, aceştia au vorbit şi de o posibilă „spirală a tăcerii”, adică a ascunderii adevăratei opţiuni pentru a nu fi judecat în funcţie de ea. „Nu excludem nici funcţionarea unei anumite spirale a tăcerii care să defavorizeze candidaţii PSD ştiut fiind că acest partid a fost atacat mai accentuat în mass-media, astfel încât unii dintre alegătorii săi să nu arate cu cine au votat, mai ales în sectorul 1, cu electorat mai intelectualizat (50% cu studii superioare) şi mai îmbătrânit. Aşa se explică, cel puţin parţial, subestimarea şansei de primar pentru candidatul PSD la primăria sectorului 1 şi supraestimarea candidaţilor USR-Plus, tinerii răspunzând cu solicitudine operatorilor de interviu”, au mai precizat reprezentanţii caselor de cercetare sociologică.
De asemenea, autorii exit-poll-ului precizează că „aproape în toate cazurile sondajele au estimat corect câştigătorul. Singura abatere este dată de estimarea USR-Plus pe primul loc la câştigarea funcţiilor de consilieri locali la sectoarele 1 şi 2”.