Cum explică Antonescu imunitatea de fier a aleşilor: Nu s-a abolit ieri corupţia în România. Este vorba de o isterie anti-parlamentară
0Preşedintele Senatului Crin Antonescu a anunţat modificarea Regulamentului Senatului care obligă guvernul să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a da explicaţii privind activitatea sa. De asemenea, liderul PNL a discutat şi despre modificările aduse ieri de deputaţi la Codul Penal.
Principalele declaraţii ale lui Antonescu:
În ciuda isteriei parlamentare, este un proiect care l-am anunţat, şi anume de reformă a Senatului, de a mări prestigiul Senatului. Este vorba despre un proiect care presupune modificări în Regulamentul Senatului. Vă propun modificările: caracterul deliberativ înseamnă introducerea unei proceduri stabile în activitatea Senatului, şi anume ora Guvernului, cu prezenţa o dată pe lună a premierului şi prezenţa săptămânală a unui ministru.
Astfel se asigură o trasnparenţă a actului parlamentar. Avem în vedere diverse instituţii care se află sub control parlamentar şi care prezintă rapoarte. Există iniţiative de modificare privitoare la creşterea transparenţei. Există o insufiecientă comunicare a Parlamentului către opinia publică nu numai în deciziile sale mari sau a şedinţelor de plen. În sensul acesta, propunerea mea este de a introduce după un model european sistemul de raportori şi contra-raportări, să existe un raportor a comisiei. Se acordă în mod democratic şansa Opoziţiei de a-şi face mai temeinic cunoscut punctul de vedere.
De asemenea, constituirea unui organism de decizie privitor la ordinea de zi, a timpilor de vorbire, un comitet al liderilor. Luni şi marţi să fie activităţi în plen. Marţi să fie o zi dedicată dezbaterilor pe control parlamentar, miercuri, zi pentru comisii. Este un program mai incomod, dar normal într-o instituţie parlamentară modernă.
Sub un anumit procent de voturi exprimat de senator să se diminueze şi suma forfetară care se acordă acestui parlamentar. Exită măsuri practice. Mi-aş dori foarte mult dacă se poate să intre în vigoare această modificare şi Senatul să-şi desfăşoare activitatea după această formă.
Despre legile adoptate ieri de Parlament
Există câteva minciuni carre s-au spus. Nu mă mai refer la reluarea preşedintelui cu lovitura de stat. Este grav, dar să o trecem în registrul comicului, se duce spre ridicol. Puterea legislativă a legiferat, aceasta a fost lovitura de stat. Declaraţii oficiale care au comunicat fals că prin modificările de ieri s-au scos de sub incidenţa legii şi că parlamentarii vor putea să facă ce vor ei.
Este o minicună, nu s-a întâmplat nicio lovitură de stat. Se poate ataca la CCR, preşedintele, cum a şi anunţat, are dreptul de a trimite spre reexeaminare. Nimeni nu intenţionează nici să încalce legea, nici să-i protejeze pe infractori. Este vorba de o isterie anti-parlamentară. În ţara asta, puterea de a legifera este a Parlamentului. În două domeni, jurisdicţia asupra corupţiei parlamentarilor nu este afectată cu nimic.
Nu putem să luăm în serios ce spune doamna Macovei. Nu s-a abolit ieri combaterea corupţiei în România. Această lege spune că prevede măsuri de prevenire a corupţiei care se aplică următoarelor persoane: care exercită funcţii publice, indiferent cum au fost investite. Cât acest articol este în vigoare, şi parlamentarii se află sub domnia legii. Parlamentarii pot fi sancţionaţi, cercetaţi, condamnaţi, ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă.
În al doilea rând, în ce priveşte declaraţiile pe care le-a făcut Horia Georgescu le infirm. Legea privind incompatibilităţile rămâne în vigoare.
Despre Daniel Barbu, ministru Culturii: Declaraţiile lui Barbu sunt de natură să genereze demisia.
Despre poziţia Olandei privind modificările Codului Penal
Cu MCV, sigur că eu care am fost destul de aspru în raportarea cum se contruieşte acest MCV anual, este greu când preşedintele anunţă încă o lovitură de stat, îi înţeleg şi pe acei oameni. Prefer observaţiile precise, nu cunosc în detaliu toate modificările operate ieri. S-ar putea ca unele măsuri să nu fie în regulă, dar avem timp să reparăm unele dintre ele. Nimeni nu intenţionează să facă lucruri pe ascuns.
Citeşte şi:
Legea minelor, respinsă în Parlament. PNL a înclinat balanţa
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, respins de Senat, a intrat astăzi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, la mai puţin de 24 de ore de la emiterea avizului favorabil de către comisiile de specialitate sesizate.
DOCUMENT Parlamentarii şi-au votat o imunitate de fier
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.
TVR a fost decapitată prin moarte subită
VOT Majoritatea parlamentară pregăteşte o nouă conducere pentru televiziunea publică, după ce echipa condusă de Claudiu Săftoiu a fost debarcată fără motive concrete
Banditism de stat în Parlamentul României. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. O dedicaţie specială pentru Adrian Năstase
Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.
Băsescu: Modificările la Codul penal, dramatice. Dărâmă 10 ani de muncă a instituţiilor anticorupţie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt „dramatice“ şi „dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie“ precum DNA sau ANI. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.