Cum au reacționat românii la vestea demisiei lui Iohannis: „Pe 12 luați leafa?”, „Zi mersi că ieși liniștit pe poartă!”
0Președintele demisionar Klaus Iohannis a fost taxat dur, pe Facebook, explicațiile acestuia fiind catalogate drept aroganță. Mesajele pe care i le-au lăsat românii, 9.000 doar în prima oră, sunt pe toate tonurile, de la bășcălie până la ură.

Klaus Iohannis a anunțat, luni, 10 februarie, că demisionează, precizând că va pleca din funcție miercuri, 12 februarie. „Pe 12 luați leafa?”, a venit rapid un comentariu la postarea sa de pe contul oficial de Facebook. Românii i-au luat de altfel la analizat fiecare frază din argumentele prezentate și l-au taxat dur, acuzându-l în primul rând de aroganță.
Motivele președintelui
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni aș fi plecat din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României s-ar fi votat suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a rostit Iohannis, spusele sale regăsindu-se și în postarea de pe rețeaua de socializare.
Românii nu doar că nu i-au apreciat mesajul, ci mai mult, i-au pus în cârcă întreaga situație creată. „România este deja în criză din cauza ta, amice! Nu ar fi intrat în criză odată cu suspendarea ta! Zi mersi că ieși liniștit pe poartă!”, este unul dintre comentarii.
„Dar când s-au anulat alegerile în plin proces de vot a fost în regulă? Au înțeles partenerii noștri externi ce se întâmplă? Din păcate nici noi, aici intern, nu am înțeles”, este un alt comentariu.
„În 10 ani cât ai avut mandatul, asta a fost singura ta zi în care ai făcut românii fericiți prin demisia ta! Poți să îl iei și pe șomerul Crin cu tine, voi îl vreți dar noi, nu!”, i-a spus un alt cetățean. „De ce să mai stai acolo? Ai lipsit 10 ani!”, se menționează într-un alt comentariu.
În foarte multe dintre comentarii românii românii își mărturisesc regretul de a-l fi votat de două ori, în timp ce alții îi contorizează timpul petrecut la Cotroceni și-l „felicită” pentru cel mai lung mandat: „Felicitări oricum domnule Klaus Iohannis, sunteți președintele care a stat în funcție cel mai mult timp dintre toți președinții României de după 1989: 10 ani și 2 luni!”.
"Acum putem merge liniștiți la supermarketuri, că mai avem o problemă de rezolvat”
Mulți dintre cei care au comentat și-au păstrat tonul vesel și au ținut să reamintească faptul că tot astăzi, 10 februarie, pe români un candidat la prezidențialele de anul trecut i-a invitat să boicoteze supermarketurile făcându-și cumpărăturile exclusiv de la producători și de la comercianții români, însă inițiativa sa a generat o reacție contrară. „Doamne ajută! Acum putem merge liniștiți la supermarketuri, că mai avem o problemă de rezolvat”, este un alt comentariu.

Mulți dintre cei care au lăsat mesaje chiar pe contul președintelui se întreabă și de ce nu a plecat chiar de astăzi. O parte au și curiozități: „Ce aveți mâine de semnat? Au mai rămas colaboratori ai vechii securități, ca domnul Enache de la CCR, de decorat de dumneavoastră și nu ați apucat încă?”, vrea să știe un cetățean.
Românii nu puteau rata ocazia de a aduce în discuție și cheltuielile mari pentru care Klaus Iohannis s-a făcut remarcat. „Domnule președinte, până la urma vă duceți în vila renovată cu 7 milioane de euro? Aveți unde să stați până va decideți, până e gata. Am eu o garsoniera dacă vă ajută”, îi scrie un cetățean. „Să lași paltonul la palat, că e din banii oamenilor făcut!”, îl taxează altcineva. „Cinstit ar fi să se facă o balanță de venituri și cheltuieli, ca în contabilitate, pentru cei 10 ani de adăpost la căldurică în palatul Cotroceni, de vacanțe și excursii împreună cu soața, de naveta săptămânală, Sibiu-București și retur, cu toată cohorta de țucălari, și restul de privilegii luate și nu primate. Așadar, cred că ar trebui să aduci bani de-acasă ca să se închidă balanța. Alte privilegii pe viitor, ZERO barat”, este un alt comentariu.

Umorul românilor este nemăsurat, taxându-i președintelui și tăcerea din cele două mandate: „Bravo, bro! 1.200 comentarii negative în 4 minute. Cea mai intensă discuție pe care ai purtat-o în 10 ani”. Altcineva îl anunță că este primul like pe care i-l oferă în ultimii 10 ani.
Sunt și români care văd în plecarea președintelui, în acest moment, o consecință a deciziilor care s-ar adopta în afara României: „Pentru că jocurile politice erau făcute la Bruxelles împreună cu administrația Biden. Acum nu mai este necesar să stea acolo, bat alte vânturi către Est! Să fim serioși, nu el a decis să rămână acolo, mi-a dat impresia unui președinte sechestrat în funcție! Alegerile, la fel, o farsă grosolană, un candidat din vechea branșă a PCR, de care nimeni nu a avut habar, un pion pus acolo să joace un rol (abureala cu TikTok nu ține) și o doamnă Lasconi cu pantofi prea strâmți și strâmbi pentru funcția de președinte, o Maia Sandu de România. Cine mai crede că România, în poziția geografică în care se află și în contextul socio-politic și economic mondial mai poate decide ceva din punct de vedere al resurselor, al economiei și politicii interne și externe, va rămâne veșnic un Peter Pan!”.

Deși incomparabil mai puțini, sunt și români care îi dau dreptate președintelui și spun că situația prin care trece țara nu ar trebui să bucure pe nimeni. „Social poate se mai liniștesc puțin lucrurile, dar practic ne afectează la nivel internațional, nu doar că o să părem și mai fragili și instabili, investițiile cel mult vor sta pe loc. Nu mai visăm la unele noi. Suntem un popor foarte labil emoțional, nu suntem deloc practici!”, este remarca dintr-un comentariu.
„Ați făcut o treabă bună în condițiile date. Nu cred că altcineva ar fi putut gestiona mai bine luptele intestine din serviciile de informații fără să fi fost de o parte sau de alta, ceea ce ar fi însemnat să urmați modelul președintelui anterior”, apreciază un alt comentator.
În alte sute de comentarii românii îi urează lui Klaus Iohannis să ajungă la pușcărie și „să dea socoteală pentru bani furați” sau pentru anularea alegerilor, iar comentariile merg până la derapaje grave, în care i se dorește chiar moartea.
„Reacțiile negative, injuriile și înjurăturile, ura, toate sunt facilitate de mediul online”
Psihologul Mihai Copăceanu explică, pentru „Adevărul”, de unde vine valul de ură vǎrsat pe internet după anunțul demisiei președintelui.
„În primul rând, în ultimii ani și mai ales în ultimele luni notorietatea și încrederea în președintele României au scăzut foarte mult, extrem de mult, până la atitudini care au exprimat nu doar o lipsă de apreciere și considerațiune, dar și atitudini de respingere, de critică și condamnare și mai ales de învinovățire. Toate în contrast cu imaginea reflectată în presă a unui președinte autosuficient, arogant și insensibil la problemele cetățenilor, care nu a părut că solidarizează cu cetățenii, ci este eminamente interesat de vizite internaționale în avioane de lux”, spune psihologul.
Cetățenii aveau cu totul alte așteptări, iar Klaus Iohannis nu le-a fost alături în criza politică gravă pe care România a traversat-o, poziția președintelui fiind una extrem de pasivă, până la absență. Românii s-au simțit trădați, iar faptul că Iohannis nu și-a încheiat mandatul al timp a pus capac, explică specialistul.
„În aceste momente de profundă necesitate, de instabilitate politică, economică și socială, de temeri, îngrijări și angoase nu doar cu privire la viitorul politici dar și cu privire la situația lor financiară, deci într-o perioadă în care românii aveau nevoie de o comunicare mult mai frecventă din partea șefului statului și de asigurări și de poziții ferme, președintele a pierdut și mai mult. Ceea ce iarăși a accentuat discreditarea și respingerea sa. În final, decizia președintelui de a nu-și încheia mandatul la timp a dus la o și mai gravă atitudine negativă și la o ură față de domnia sa. Dacă ne referim la mediul online, vreau să reamintesc că reacțiile negative, injuriile și înjurăturile, ura, toate sunt facilitate de mediul online, unde utilizatorii cu mai multă ușurință își exprimă nemulțumirile și frustrările”, a conchis psihologul Mihai Copăceanu.