Cum a ajuns PSD să fie condus de venetici. Liderii social-democraţi şi-au făcut ucenicia lângă Băsescu şi Vadim Tudor
0Liderii care conduc azi PSD vin din afara partidului. Au fost transferaţi de la PD - Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, sau PRM - cazul Lia Olguţa Vasilescu şi Codrin Ştefănescu. Cum au ajuns cei patru să taie şi să spânzure în PSD.
Mai mulţi foşti lideri social-democraţi, în frunte cu Victor Ponta, au reclamat că partidul a intrat pe mâna veneticilor, adică a unor persoane care au migrat din alte formaţiuni.
„Un domn venit de la PRM şi un alt domn venit de la PDL au ajuns să conducă PSD“, declara primarul general Gabriela Firea, după ce a fost forţată să-şi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii. Aceasta făcea referirire la Codrin Ştefănescu, secretarul general al partidului, şi Liviu Dragnea, şeful social-democraţilor, cei doi având alte origini politice, la fel ca şi alţi lideri actualul PSD.
Liviu Dragnea nu a fost întotdeauna în PSD. Şi-a început cariera în 1994 la PD, partid condus la acea vreme de Petre Roman. A fost consilier local în Turnu Măgurele, apoi prefect al judeţului Teleorman în perioada 1996-2000, când Partidul Democrat se afla la guvernare în coaliţia CDR. Venirea la conducerea ţării a PSD l-a făcut pe Dragnea, devenit în 2000 preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, să reevalueze situaţia şi în iunie 2001 să treacă la social-democraţi. „Interesele judeţului sunt mai presus de oricare altele“, declara Dragnea în presa locală din Teleorman, după ce a trecut la PSD cu încă 20 de primari ai PD. Fusese convins de discuţiile cu Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Octav Cozmâncă.
A urmat consolidarea treptată a puterii lui Dragnea, devenit preşedinte PSD Teleorman, secretar general, iar în 2015, preşedinte al formaţiunii. De la baron local a ajuns liderul de necontestat al PSD, omul care şi-a executat toţi rivalii.
Alesul condamnat la 8 ani de închisoare
La cârma PSD şi a guvernării se mai află şi alt PD-ist. Darius Vâlcov, unul dintre autorii programului de guvernare al PSD şi consilier al premierului Viorica Dăncilă, nu este nici el un social-democrat cu ştate vechi. Cariera politică şi-a început-o în 2000 la PD. Din partea acestui partid a fost ales primar în 2004, iar în 2008 a câştigat al doilea mandat tot din partea acestei formaţiuni, devenită între timp PDL, după fuziunea PD cu Partidul Liberal Democrat. Ieşirea de la putere a celor din PDL l-a făcut să plece din aces partid şi să se înscrie în PSD, partid care l-a trimis senator în Parlament, în 2012. Timp de trei luni a fost şi ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Ponta.
În 2015 a demisionat din Senat după ce a intrat în vizorul DNA, după ce a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă şi spălare de bani. În acest dosar, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi conficarea a 6,2 milioane de lei, sentinţa nefiind definitivă. Tot în 2015, DNA a mai deschis două dosare pe numele lui, fiind acuzat tot de trafic de influenţă. Odată cu venirea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria , Vâlcov a fost angajat în ianuarie 2018 consilier al premierului, fiind considerat, în interiorul coaliţiei, şeful din umbră al Guvernului.
Traseismul politic al lui Codrin Ştefănescu
Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a debutat în politica mare în PRM, formaţiune condusă de Corneliu Vadim Tudor. În 2000 a câştigat un mandat de deputat al PRM, dar a părăsit partidul în mai 2001, acesta fiind primit în PSD. După şapte ani, se desparte de social-democraţi, pentru a fi parte a intra în formaţiunea lui Dan Voiculescu, Partidul Conservator. Însă aici a stat mai puţin de un an, în 2009 revenind în PRM, ca şef al filialei din Capitală. Până la urmă, Codrin Ştefănescu a părăsit definitiv PRM pentru a merge pentru a doua oară în PSD. Mai mereu a făcut parte din echipele organizatorice ale PSD, iar în urma excluderii secretarului general Marian Neacşu, săptămâna trecută, Codrin Ştefănescu a fost numit secretar general interimar.
De la Vadim Tudor la Liviu Dragnea
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul propus pentru Dezvoltare şi deţinătoarea uneia dintre cele 16 funcţii de vicepreşedinte al formaţiunii, n-are nici ea o carieră care se confundă cu PSD. Timp de 16 ani a fost fidelă unui alt partid şi altui lider: Partidului România Mare şi lui Corneliu Vadim Tudor. Intrată în PRM în 1995, Vasilescu a rămas alături de Tribun până în 2007, fiind deputată în legislatura 2000-2004. În 2008 a intrat iar în Parlament, dar pe listele PSD. În 2012 a fost aleasă primar al Craiovei şi a început să prindă putere în partid, iar în 2016 a revenit la Bucureşti, iniţial ca parlamentar, apoi ca ministru, fiind unul dintre demnitarii care au rezistat în toate guvernele PSD din ultimii doi ani.